Søt bakst

GLUTENFRI FASTELAVNSBOLLER

 

Annonse kakeboka blogg 3

I helgen er det fastelavn, morsdag og valentines. Og ikke overraskende står det glutenfri fastelavnsboller på menyen; myke, saftige og med fløyelsmyk krem. 

Denne oppskriften gir virkelig saftige glutenfri fastelavnsboller. Trikset er å ikke steke de for lenge. Bollene skal kun være gylne på toppen, og ikke for mørke. I oppskriften bruker jeg TORO sin glutenfrie melblanding som heter kakemiks, men du kan også bruke Semper fin om du foretrekker den. 

Om du ønsker å bake glutenfri boller uten egg finner du oppskrift på det HER. Ved kaldheving, ta en titt på  oppskriften min HER

Du kan enkelt gjøre oppskriften melkefri, se nederst i innlegget.

Oppskriften gir ca. 10 glutenfri fastelavnsboller.

Du trenger

 • 340 g glutenfritt fint mel + mel til utbaking*
 • 1/2 pk fersk gjær (gjerne den til søt bakst) 
 • 100 – 125 g sukker
 • 1 ts bakepulver
 • 20 g fiberhusk
 • 1/2 – 1 ts kardemomme (etter smak)
 • 1/3 ts salt
 • 350 g kald melk** (3,5 dl)
 • 75 g smør, i terninger
 • 1 egg

Pynt

 • 1 egg, til pensling

*Jeg bruker TORO glutenfri fin kakemiks (mengden i oppskriften tilsvarer 1 pose), og jyttemel til utbaking (den blå). ** Du kan lese om hvorfor jeg bruker kald væske her.

Slik gjør du 

1. Ta gjerne smør og egget ut av kjøleskapet før du skal bake så det blir romtemperert. 

2. Ta frem en kjøkkenmaskin med k-spade. Mål opp alt det tørre i bakebollen (inkludert fiberhusk og gjær) og bland sammen. Bruker du fersk gjær smuldrer du den oppi med det tørre.

Mål opp melken og tilsett egget. Visp sammen. Mens kjøkkenmaskinen går på lav hastighet tilsetter du melkeblandingen, litt og litt. Etter en liten stund er alt blandet inn og deigen er jevn, da bruker du en slikkepott til å sjekke at det ikke ligger melrester i bunnen av bakebollen.

Tilsett smøret i terninger og elt deigen i 15 minutter på middels hastighet. Samle deigen i bakebollen, dekk med plast og sett til heving i 1,5 time.

4.  Ta litt mel på benken (jeg bruker jyttemel). Elt deigen i bakebollen med en slikkepott og velt ut deigen. Deigen er da litt løs. Elt så deigen videre på kjøkkenbenken ved bruk av slikkepotten (da deigen klisser en del). Fortsett å tilsette mel til du kan samle deigen i en stor ball. La så deigen hvile på kjøkkenbenken i 10-15 minutter.

5. Del deigen til 10 -12 like store emner (mine veide rundt 85g). Ha mel på hendene og trill bollene mellom hendene. Obs hvis deigen klisser for mye til at du kan forme de til boller så bruk mer mel.

Sett på stekeplate med bakepapir og la heve tildekket i 60 minutter.

6. Sett ovnen på 225 grader. Pensle de glutenfrie bollene med sammenvispet egg (eller melk) og stek midt i ovnen i ca. 10 minutter. Følg med mot slutten av steketiden. Bollene er ferdige når de har en lys gylden farge.

Steker du de for lenge kan de bli tørre, så pass på. La avkjøles på rist og nyt lunkne. Del i to og ha krem på eller klipp ut en trekant i toppen til kremen slik jeg har gjort her. 

Glutenfrie boller er klart best når de er helt ferske og fortsatt litt lunkne. Så spis alle med en gang, eller frys ned de dere ikke spiser. Fryste boller skjerper du i ovnen rett fra fryst tilstand. Sett inn i kald ovn og sett på 160 grader i 10 – 15 minutter, da blir de myke og supergode.

Allergiinfo

Ved laktoseintoleranse bruker du laktosefri melk, laktosefritt smør og laktosefri fløte. Ved melkeallergi bruker du soyamelk (usøtet), margarin uten melk og gryr fløte.

Følg meg gjerne på Instagram, klikk under. 

 

3 kommentarer om “GLUTENFRI FASTELAVNSBOLLER

 1. Hei! Deigen min er veldig klissete og jeg brukte 1 pose kakemiks som det står i oppskriften. Er det meningen at den skal være sånn eller bør jeg tilsette mer mel?

  1. Hei:) Den skal være klissete før heving om du sammenligner med vanlig bolledeig med gluten. Den vil ikke samle seg i bollen mao 🙂 Følg oppskriften så blir det riktig:) Den er testet omhyggelig så gjør du som det står så får du et bra resultat 🙂

 2. Tusen takk for gode boller🤩jeg elter for hånd og det går helt fint. Endelig noen oppskrifter som fungerer👏Glad jeg fant hjemmesiden din🙏

Legg inn en kommentar