Søt bakst

VERDENS BESTE GLUTENFRIE BOLLER

img_0398Vet du hva, disse glutenfrie bollene smaker slik jeg husker at hveteboller smaker. Ja, altså det er lenge siden jeg har spist hveteboller, men jeg mener allikevel at disse ligger svært tett opptil på smak. Jeg har brukt lang tid på å komme frem til denne oppskriften, så da er det ekstra gøy når de blir såpass gode. Jeg håper du er enig 🙂

Siden jeg postet dette innlegget har jeg gjort et par endringer på denne oppskriften for å gjøre de enda saftigere -og herremin så bra det ble!! Derfor har jeg i all ydmykhet dristet meg til å kalle disse verdens beste glutenfrie boller. Rett og slett fordi jeg aldri selv har smakt noen eller bakt noen som kan måle seg med disse.

Som all glutenfri gjærbakst er de klart best når de er nystekte, så frys bollene dere ikke spiser. Dersom du ønsker å gjøre klar deigen dagen før, kan du bruke oppskriften på eltefrie skolebrød.

Du kan enkelt gjøre oppskriften melkefri, se nederst i innlegget.

Oppskriften gir ca. 10 glutenfrie rosinboller.

Du trenger

 • 340 g glutenfritt fint mel + mel til utbaking*
 • 2,5 ts tørrgjær eller 1/2 pk fersk gjær
 • 
90 g sukker
 • 1 ts bakepulver
 • 20 g fiberhusk (2 ss)
 • 1/2 ts kardemomme
 • Ca. 100 gram rosiner
 • ¼ ts salt
 • 3,5 dl kald melk**
 • 75 g smør, i terninger
 • 1 egg

Pynt

 • 1 egg, til pensling
 • Rosiner til pynt

*jeg bruker TORO glutenfri fin kakemiks (mengden i oppskriften tilsvarer en pose), og jyttemel til utbaking (den blå).

** Du kan lese om hvorfor jeg bruker kald væske her.

Slik gjør du 

1. Ta gjerne smør og  egget ut av kjøleskapet i god tid før du skal bake.

2. Legg rosinene i bløt i varmt vann (det gjør bollene ekstra saftige).

3. Ta frem en kjøkkenmaskin med k-spade. Mål opp alt det tørre i bakebollen og bland sammen. Mål opp melken og tilsett egget. Visp sammen. Mens kjøkkenmaskinen går på lav hastighet tilsetter du melkeblandingen, litt og litt. Etter en liten stund er alt blandet inn og deigen er jevn, da tilsetter du smøret i terninger.

Elt så deigen i 15 minutter på middels hastighet. La rosinene renne godt av på et kjøkkenpapir el. og tilsett de så i deigen. Bland de raskt inn. Samle deigen i bakebollen, dekk med plast og sett til heving i 1,5 time.

4.  Ta litt mel på benken (jeg bruker jyttemel). Elt deigen i bakebollen med en slikkepott og velt ut deigen. Elt så deigen videre på kjøkkenbenken ved bruk av slikkepotten (da deigen klisser en del) – bruk så lite mel som mulig. Fortsett å tilsette mel til du kan samle deigen i en stor ball. La så deigen hvile på kjøkkenbenken i 10-15 minutter.

5. Form deigen til ti emner som du triller til boller. Obs hvis deigen klisser for mye til at du kan forme de til boller så bruk mer mel. Du skal kunne trille bollene ut.

Sett på stekeplate med bakepapir og la heve tildekket i 60 minutter.

6. Sett ovnen på 225 grader. Pensle de glutenfrie bollene med sammenvispet egg og stek midt i ovnen i ca. 10 minutter. Følg med mot slutten av steketiden. Steker du de for lenge kan de bli litt tørre, så pass på. La avkjøles på rist og nyt lunkne.

Glutenfrie boller er klart best når de er helt ferske og fortsatt litt lunkne. Så spis alle med en gang, eller frys ned de dere ikke spiser. Fryste boller skjerper du i ovnen rett fra fryst tilstand på 200 grader i ca 10 minutter.

Baketips

Pass på at overflaten på bollene er glatt og uten sprekker, hvis ikke vil du få sprekker når bollene stekes.

Allergiinfo

Ved laktoseintoleranse bruker du laktosefri melk og margarin uten melk. Ved melkeallergi bruker du soyamelk (usøtet) og margarin uten melk.

 

Følg meg gjerne på Instagram (glutenfrihet.no).

 

38 kommentarer om “VERDENS BESTE GLUTENFRIE BOLLER

 1. Hei, har akkurat satt deigen og familien gleder seg til boller. De ser herlige ut! Synes det er rart at du skriver «kald melk», trodde gjær ønsket rundt 37 grader!? Er det riktig? Deigen hever nemlig litt dårlig.

  1. Hei Silje, det stemmer at melken skal være kald så fremt du elter deigen i kjøkkenmaskin. Du kan lese litt om hvorfor på innlegget helt øverst på hjemmesiden:) Deigen trenger litt mer tid for å heve men smaken blir til gjengjeld skikkelig god. Håper du blir fornøyd med det endelige resultatet. Som du ser på bildet blir bollene luftige og fine. Frys gjerne ned de dere ikke spiser så fort de er lunkne, da er det bare å varme de i ovnen rett fra fryst tilstand (bollene blir da nesten like gode som når de er nystekte). Lykke til med baksten og god helg.

   1. De ble helt fantastiske!! Lagde kanelboller av deigen og kommer aldri til å bruke en annen oppskrift, tusen takk 🙂

 2. Disse bollene er de beste jeg har smakt!! Jeg har lagd de en gang tidligere og fikk så mange komplimenter for de 🤗
  Forrige jeg lagde de prøvde jeg å la de heve lunkent. Det ga ingen hell, og da satt jeg de til å kaldheve i ca 6t i kjøleskap. Jeg opplevde ikke at deigen hevet noe særlig egentlig. Hva er rett? Er det noe forskjell i og med at melken er kald?
  Tusen takk for tips 😊

 3. Hei! Jeg prøvde meg på disse idag, men de ble bare «nesten» bra. Jeg lurer derfor på; Er det 340 g jyttemel du har brukt? Jeg brukte jyttemel og tok da 340*0.67=213 g jyttemel. Jeg sløyfet også rosiner, pga jeg ikke liker det. Ellers fulgte jeg oppskriften, bollene smaker godt og er temmelig saftige, men deigen ble ikke glatt, så bollene er veldig sprekkete! Har du noe tips?

  1. Hei Anna, jeg bruker TORO glutenfri kakemiks (har skrevet dette med en * i oppskriften fordi det også fungerer fint med andre fine glutenfri melblandinger). Jeg har testet å bake boller med Jyttemel tidlgere men den er nok litt for grov til at resultatet blir topp, da det inneholder bokhvetemel. Ei inneholder det stivelse. Håper du har lyst til å prøve oppskriften en gang til med en glutenfri fin melblanding 🙂 Da håper jeg du synes de blir skikkelig bra!

 4. Hei! Jeg holder på å lage denne deigen nå, tenkte å lage skolebrød. Tror du det er best å la de heve med vaniljekrem, eller er det bedre å tilsette den etterpå? Mvh. Heidi.

 5. Hei, tenkte å prøve denne oppskriften til lillemor på 2 år som nettopp har fått glutenintoleranse, men hun har også melkeallergi. Ser at du skriver på slutten at man kan bruke soyamelk, men hun tåler heller ikke soya, er det en annen melk du kan anbefale kanskje?

  Takk for svar 🙂

  1. Hei Fride, du kan bruke rismelk – velg gjerne den uten tilsatt sukker så har du kontroll på søtsmaken. Kos dere med hjemmebakte boller 😃
   Ps. Gi gjerne en tilbakemelding på hva du synes 🙂

 6. Hei:)

  vil du anbefale å bruke tørrgjær eller fersk gjær? Har du opplevd noe pluss eller minus med disse to?
  Gleder meg til å prøve!!

  1. Hei, jeg bruker alltid tørrgjær jeg (mer praktisk). Det sies at fersk gjær er mer effektiv (hever fortere), så mulig man kan kutte litt ned på hevetiden om man bruker fersk gjær. Resultatet skal bli det samme.
   Med andre ord, jeg har ikke testet forskjellen, (men kanskje jeg skal gjøre det en dag). Kos deg med bollene 😃

 7. Da kan jeg fortelle det at å bytte ut egg med no-egg funker helt fint til denne oppskriften. 😁 Takk for supre oppskrifter!!!

 8. Hei,
  Det er første gang jeg gir kommentarer på en blogg,
  men jeg klarte ikke å la være.
  Jeg har hatt glutenallergi i 53 år og jeg har bakt veldig mye.
  Jeg har prøvd mange forskjellige glutenfrie bolleoppskrifter,
  men jeg har ikke funnet en jeg er 100 % fornøyd med.
  Så kom jeg over din oppskrift og jeg har aldri smakt noen bedre
  glutenfrie boller. Nå har jeg bakt den her oppskriften noen ganger
  og jeg må si det er vanskelig å la være og ikke spise opp alle bollene med en gang.
  De er så fantastisk gode. Nå baker jeg bare disse til alle typer boller jeg gjør.
  Tusen takk for at du delte med oss den her kjempe gode oppskriften.
  Mvh Inger

 9. Disse bollene smaker sånn som boller smakte før jeg kun bakte glutenfritt. Jentungen med cøliaki er i himmelen og vil heller ha disse enn glutenfritt brød. . Da bytter jeg ut noe av melet (1/3 del) med glutenfrie havregryn som jeg maler til mel selv. Og de smaker like godt når de har vært fryst!

  Tusen takk for oppskriften ❤ ❤

 10. Hei .Kan jeg bruke vann da jeg ikke tåler noe form for melk eller laktosefritt

 11. Hei. Du skriver at alt det tørre skal blandes sammen. Betyr det at du også blander fiberhusk med det tørre, eller gjør du slik som vanlig og blander det ut i veske først?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s