Søt bakst

GLUTENFRI SJOKOLADEKAKE LANGPANNE UTEN EGG

img_0839

Om du har fulgt bloggen min en stund vet du nok at jeg er forkjemper av kaker som alle kan spise. Jeg synes det er fryktelig trist at mange barn må ha med sin egen kake i bursdager. Tenk å se på alle som forsyner seg av bursdagskaken, mens du må gå og hente frem boksen du har i ranselen med ditt eget kakestykke. Fyttikatta, det gjør meg trist! Min oppfordring er derfor klinkende klar: bak en bursdagskake alle kan spise!! For eksempel denne!

Det er mange lesere som etterspør glutenfrie oppskrifter uten egg. Mange er allergiske, mens andre spiser vegansk. Jeg har derfor jobbet en del med å ta frem oppskrifter uten både gluten og egg, og som enkelt kan gjøres melkefrie. Som med mine øvrige oppskrifter er det viktig for meg at smaken sitter – og konsistensen. Det er jo ikke til å skyve under en stol at bakst uten egg, er vanskeligere enn bakst med egg. Men det betyr ikke at du ikke kan bake fantastisk gode kaker uten egg, du må bare finne rett oppskrift, som denne.

I denne oppskriften på glutenfri sjokoladekake langpanne uten egg er eggene erstattet med natron, også har jeg brukt yoghurt for et saftig resultat. Jeg kan glede deg med at kaken ble veldig god, ja det kan du være helt trygg på, så det er bare å finne frem vispen!

Du trenger

 • 150 g smør, smeltet*
 • 75 g bakekakao
 • 500 g yoghurt naturell* (ett beger)
 • 500 g vann
 • 550 g sukker
 • 1 ss natron
 • 1 ss vaniljesukker
 • 2 gode klyper salt
 • 450 g fint glutenfritt mel**

* Kan erstattes med plantebasert, feks margarin uten melk og soyayoghurt naturell fra Alpro. Jeg bruker TORO Fri Fin Kakemiks.

Utstyr

 • Langpanneform på ca. 30×37 cm. Sannsynligvis er den som følger med ovnen din større enn dette. Det går helt fint, men reduser da steketiden.

Glasur

 • 100 g smør, smeltet
 • 6 ss kaffe (gjerne koffeinfri avkjølt)*
 • 4 ss bakekakao
 • 1,5 ts vaniljesukker
 • 250 gram melis

* Du kan bruke melk i stedet om du ikke ønsker mokkasmak på glasuren.

Kakepynt? Husk å lese på pakningen! Noe kakepynt inneholder allergener som gluten eller melk. Her har jeg brukt kokos.

Slik gjør du

1. Sett ovnen på 160 grader (over- og undervarme).

2. Smelt smøret og tilsett sukker, vann og bakekakao, la putre på lav varme i 2 minutter.

3. Bland sammen de tørre ingrediensene og tilsett sukkerblandingen litt etter litt mens du visper. Visp røren helt glatt og ha så i yoghurten helt tilslutt.

4. Bruk en langpanneform på 30×37 cm. Dekk formen med bakepapir (se tips) og smør kantene. Fordel deigen i formen ved hjelp av en slikkepott. Stek kaken på nederste rille i 35-40 minutter. Følg med mot slutten av steketiden, når kaken er helt fast når du dytter på den, er kaken ferdig. Ikke la den steke for lenge, for da forsvinner saftigheten.

Obs bruker du en større langpanne, feks den som følger med stekeovnen må du kutte ned noe på steketiden. Bruker du en som er mindre, må du forlenge den.

5. Sett kaken (i formen) på en rist på kjøkkenbenken og la avkjøles. Smelt smøret til glasuren og sett til avkjøling.

6. Når kaken er avkjølt lager du glasuren. Bland alt av ingredienser med smøret og visp glatt. Fordel så glasuren over kaken ved hjelp av en slikkepott. Pynt kaken etter ønske men husk å lese på pynten så det ikke lurer seg inn allergener der.

Baketips

Ta litt olje eller smør i bunnen av formen før du legger i bakepapiret. Da fester bakepapiret seg til formen.

Du får kjøpt langpanneform med lokk i forskjellige kjøkkenbutikker. Jeg har kjøpt min på Jernia.

Allergiinfo

Har du laktoseintoleranse bytter du ut smøret med melkefri margarin og bruker laktosefri yoghurt.

Har du melkeallergi bruker du melkefri margarin og soyayoghurt naturell (den fra alpro).

img_0832

8 kommentarer om “GLUTENFRI SJOKOLADEKAKE LANGPANNE UTEN EGG

 1. Kaken ble kjempegod også med kokosyoghurt(hjemmelaget fra anglamark sin kokosmelk, starter og litt probiotika). Her i huset er der allergier mot gluten, melk, soya[og fisk]…

 2. Kan denne lages noen dager før den skal spises, evt fryses? 😊

 3. Er det mulig å erstatte yoghurten med kefir i stede? Bare litt mindre mengde kefir?

 4. Hei!
  Er det slik at du bruker den kalemiksen i stedenfor mel? Den inneholder jo litt forskjellig, blant annet sukker, så tipper resultatet blir annerledes hvis man feks bruker mandelmel eller lign. Har du noen erfaring med hvordan den blir med andre meltyper..? 🙂

  1. Hei, du vil få et helt annet resultat om du bruker feks mandelmel og må da også tilpasse mengden da mandelmel har ulike egenskaper. Det er ikke en kakemiks, men glutenfritt mel som heter kakemiks fordi den er utviklet til bruk i kaker.

Legg inn en kommentar