Søt bakst

GROVE RUNDSTYKKER OG TEST AV TO GROVE GLUTENFRIE BAKEMIKSER

Det er sommer og høytid for hytteturer. Men hva gjør du med det glutenfrie brødet? Om du som meg pleier å bake glutenfritt med rene melsorter frister ikke sagflis-brødet i butikken så veldig 😉 (Jeg sverger til rene melsorter av flere grunner, men først og fremst fordi det smaker veldig godt, er mye sunnere, føles bedre og gir meg mer fullkorn og god energi.) På hytta synes jeg det er gull med bakemikser. Historisk har jeg blandet bakemikser med rene melsorter selv hjemme, pakket de i bagen og tatt de med meg, for så å bake de ut på hytta.

Jeg har funnet to grove bakemikser i butikken som er høyaktuelle kandidater for hytteturen, fordi de inneholder sunne glutenfrie melsorter og en høy andel havre. Den ene er fra Møllerens og den andre fra Helios. Begge har faktisk havregryn som ingrediensen det er mest av, fremfor stivelse (karbohydrater) som har vært gjeldende i de grove produktene de siste årene.

Hvorfor er det stivelse det er mest av i så mange av de grove bakemiksene? Dette er jo karbohydrater – ja akkurat som sukker?

I dette innlegget har jeg skrevet om de begge to, og hvilken jeg liker best. Jeg deler også et par triks for å få skikkelig gode og sunne grove rundstykker ut av favoritten 🙂

Møllerens melblanding grov

Møllerens sin grove melblanding kan brukes til brød, rundstykker osv. Den veier 700 gram og koster 49,50 på Meny, som tilsvarer 70,71 per kg. Melblandingen inneholder glutenfritt fullkornhavremel, fullkorn rismel, maisstivelse og linfrømel.

Jeg bestemmer meg for å bake rundstykker av denne (da det er enklest på hytteturer hvor det kanskje ikke er brødformer). Jeg gjør slik det står på pakken, men stusser over at det er så mye salt og gjær. Når jeg kommer til utbakingen av rundstykkene er det bare å kaste inn håndkleet. Deigen er aaaaaltfor klissete, og selv med masse mel på benkeplaten får jeg ikke formet deigen. Jeg tar frem brødformen og har deigen over i den istedet.

Ferdig stekt er brødet helt ok, men har ikke så spennende smak og er relativt salt. Jeg spiser ikke opp brødet, så denne miksen kommer jeg nok ikke til å bruke igjen.

Helios Bakemiks Grov

Bakemiksen fra Helios er økologisk og veier 600 gram. På Meny koster den 59,90,- som tilsvarer 99,84 kr per kg. Den inneholder glutenfritt havremel, fullkornsrismel, hirseflak, teffmel, majsgryn, loppefrøskall, linfrø, carob, solsikkekjerner. Her er det kjente og kjære glutenfrie ingredienser og mange av de er bra for meg. Det eneste jeg stusser litt over er carob. Jeg googler og får beskrevet carob som en erstatning for kakao. Merkelig, men den er ihvertfall rik på næringstoffer så da funker det for meg 🙂

Jeg bestemmer meg for å lage rundstykker av bakemiksen, fordi det definitivt gjør seg best på hytta hvor man kanskje ikke har brødform – også er det jo litt hyggeligere med rundstykker synes jeg. Når jeg blander sammen deigen i kjøkkenmaskinen ser jeg at den blir altfor tørr. Jeg tilsetter derfor 1 dl ekstra med vann. Deigen er kjempegod å bake ut og den hever godt. Rundstykkene blir fine og luftige. Og best av alt, de smaker godt. De blir brune og jeg enser en smak jeg ikke er vandt med, men den er ikke vond, bare annerledes. Tipper det er carob’en. Hadde jeg vært Helios hadde jeg tatt ut det som lager den smaken, for da hadde de blitt helt perfekte. Alt i alt er jeg fornøyd med denne miksen, men jeg gjør noen justeringer i tråd med mine erfaringer (bla mindre gjær, mer vann og kaldt vann). I mine øyne blir de da enda bedre, også blir magen min glad når jeg bruker mindre gjær. Denne oppskriften får du her:

Glutenfrihet’s grove rundstykker bakt med Helios sin grove bakemiks  

Du trenger

Slik gjør du

1. Bruk en kjøkkenmaskin med k-spade. Ha alle de tørre ingrediensene i bakebollen og tilsett så det kalde vannet litt etter litt, og honningen helt til slutt. Elt deigen i 15 minutter.

2. Dekk bakebollen med plastfolie og sett deigen til heving på et lunt sted i 1,5 time.

3. Ha litt mel på benken (jeg bruker jyttemel) og kna deigen godt. Del i 9 – 12 emner og trill ut rundstykker som du setter på en bakepapirkledd stekeplate. La heve i 1 time.

4. Sett ovnen på 210 grader. Pensle med melk eller vann og stek så midt i ovnen i 15-20 minutter. Når overflaten har fått litt skorpe er de ferdige. La avkjøles på rist og nyt lunkne.

Rundstykkene kan fryses.

2 kommentarer om “GROVE RUNDSTYKKER OG TEST AV TO GROVE GLUTENFRIE BAKEMIKSER

  1. Bakte disse i går, og det er de beste glutenfrie rundstykkene jeg har smakt. Tusen takk for oppskrift 🙂

Legg inn en kommentar