Søt bakst

VERDENS BESTE GLUTENFRIE KANELBOLLER

Å ja, disse er bare utrolig gode; myke, luftige og med deilig smak av kanel! Nå er det lenge siden jeg har spist kanelboller med gluten, men spør du meg er disse minst like gode! Men nyt de når de er nystekte og putt resten i fryseren så fort de er avkjølt. For etter en runde i stekeovnen er de som ferske igjen.

Dette er en videreutvikling av DENNE oppskriften, men denne deigen er enda enklere å jobbe med og bollene har mer fyll 😋

Jeg håper du blir like fornøyd med oppskriften som jeg er.

Det er enkelt å gjøre oppskriften laktose- eller melkefri, se nederst.

Oppskriften gir 12 glutenfrie kanelboller.

Du trenger

  • 1 pose TORO glutenfri kakemiks (345 g) *
  • 1/2 pk gjær (fersk eller tørr)
  • 100 g sukker
  • 1 ts bakepulver
  • 25 g fiberhusk
  • 1 ts kardemomme
  • 1/2ts salt
  • 375 g melk, kald**
  • 1 egg
  • 75 g smør, i terninger
  • Mel til utbaking (helst jyttemel)

* Jeg har ikke testet noen andre meltyper enn TOROs men går utifra at kanelbollene vil bli like gode også med andre typer.

** Du kan lese om hvorfor jeg baker boller med kald væske her.

Kanelsmør

  • 50 g smør, smeltet og avkjølt
  • 5 ss sukker
  • 2-3 ss kanel

Pynt

  • Melk egg til pensling
  • Melis

Slik gjør du

1. Ta frem en kjøkkenmaskin med k-spade. Mål opp alt det tørre i bakebollen. Bland sammen. (Bruker du fersk gjær så smuldrer du den opp i melet.)

Mål opp melken og bland med egget. Visp sammen. Mens kjøkkenmaskinen går på lav hastighet tilsetter du melkeblandingen, litt og litt. Etter en liten stund er alt blandet inn og deigen er jevn, da tilsetter du smøret i terninger.

Elt så deigen i 15 minutter på middels hastighet. Samle deigen i bakebollen, dekk med plast og sett til heving i 1,5 time.

3. Ta litt mel på benken (jeg bruker jyttemel). Elt deigen i bakebollen med en slikkepott og velt ut deigen. Elt så deigen videre på kjøkkenbenken. Fortsett å tilsette litt og litt mel til du kan samle deigen i en stor ball (se baketips). La så deigen hvile på kjøkkenbenken under et håndkle i 15 minutter.


Mens deigen hviler smelter du smøret. Sett til side og la avkjøles litt.

4. Dryss mel på benken. Form så deigen til en pølse som er ca. 30 cm lang og kjevle den ut til et rektangel (mitt var 33X40). Bruk litt mel på benken og snu deigen underveis så du er helt sikker på at deigen slipper benken når du skal rulle den sammen.

5. Pensle på smøret og dryss over sukker og kanel etter smak. Rull deigen sammen. Jeg synes de blir best om man ruller opp kortsiden, da får du store boller. Skjær pølsen så i 12 emner (eller fler om du har en lang pølse og ønsker mindre kanelboller). De skal ikke trykkes flate så skjær de i den høyden du ønsker bollene.

Sett kanelbollene på en bakepapirkledd stekeplate, (ikke trykk de ned). La heve tildekket i 60 minutter.

6. Sett ovnen på 225 grader. Pensle med melk og stek midt i ovnen i ca. 10 minutter. Følg med mot slutten av steketiden. Bollene er ferdig når de har en lys gylden farge. La avkjøles på rist og nyt lunkne.

Kanelbollene er klart best når de er helt ferske. Så nyt de varme fra ovnen og frys de dere ikke spiser så fort de har blitt lunkne.

Baketips

Hvis du ønsker å redusere gjærmengden kan du bruke 3 g gjær å la bollene forheve i 3 timer.

Allergiinfo
Jeg har selv laget disse melkefrie og de blir fantastisk gode da også.
Ved laktoseintoleranse: Bruk laktosefritt smør og laktosefri melk.

Ved melkeallergi: Bruk melkefri margarin og soyamelk (uten tilsatt sukker).

Følg gjerne bloggen på instagram, glutenfrihet.no

6 kommentarer om “VERDENS BESTE GLUTENFRIE KANELBOLLER

  1. Hei, Skal smøret/terningene være helt kaldt når de tilsettes, eller mykt (kan man isåfall mykgjøre det i mikroen)?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s