Søt bakst

GLUTENFRIE KANELBOLLER

Denne oppskriften har blitt enda bedre!! Du finner den HER.

Er det en ting jeg har savnet så er det kanelboller. Saftige, myke og luftige kanelboller. Alle bollene jeg fikk eller bakte fra ulike oppskrifter var enten tørre eller seige. Det måtte da gå ann å bake skikkelig gode glutenfrie boller? Jeg skulle ikke gi meg før bollene ikke bare minte om hveteboller, men også var såpass gode at vi med allergi også kunne kose oss og nyte glutenfrie kanelboller. Og tilslutt, så satt den! Jeg håper du blir like fornøyd med oppskriften som jeg er.

Og siden da har den bare blitt bedre! Jeg har gjort noen endringer på denne oppskriften, den er nå enda enklere å bake. Sjekk den ut HER.

Det er enkelt å gjøre oppskriften laktose- eller melkefri, se nederst.

Oppskriften gir 12 glutenfrie kanelboller.

Du trenger

 • 1 pose TORO glutenfri kakemiks (345 g) *
 • 1/2 pk gjær (fersk eller tørr)
 • 100 g sukker
 • 1 ts bakepulver
 • 20 g fiberhusk
 • 1/2 ts kardemomme
 • 1/4 ts salt
 • 350 g melk, kald**
 • 1 egg
 • 75 g smør, i terninger
 • Mel til utbaking (helst jyttemel)

* Jeg har ikke testet noen andre meltyper enn TOROs men går utifra at kanelbollene vil bli like gode også med andre typer.

** Du kan lese om hvorfor jeg baker boller med kald væske her.

Kanelsmør*

 • 65 g smør, smeltet og avkjølt
 • 3 ss sukker
 • 1 ss kanel

* om du liker masse fyll så kan du gjerne ha på mer.

Pynt

 • Melk eller egg til pensling
 • Melis
 • Perlesukker

Slik gjør du

1. Ta frem en kjøkkenmaskin med k-spade. Mål opp alt det tørre i bakebollen. Bland sammen. (Bruker du fersk gjær så smuldrer du den opp i melet.)

Mål opp melken og bland med egget. Visp sammen. Mens kjøkkenmaskinen går på lav hastighet tilsetter du melkeblandingen, litt og litt. Etter en liten stund er alt blandet inn og deigen er jevn, da tilsetter du smøret i terninger.

Elt så deigen i 15 minutter på middels hastighet. Samle deigen i bakebollen, dekk med plast og sett til heving i 1,5 time.

3. Ta litt mel på benken (jeg bruker jyttemel). Elt deigen i bakebollen med en slikkepott og velt ut deigen. Elt så deigen videre på kjøkkenbenken. Fortsett å tilsette litt og litt mel til du kan samle deigen i en stor ball (se baketips). La så deigen hvile på kjøkkenbenken under et håndkle i 15 minutter.


Mens deigen hviler smelter du smøret. Sett til side og la avkjøles litt.

4. Dryss mel på benken. Form så deigen til en pølse som er ca. 30 cm lang og kjevle den ut til et rektangen. Bruk litt mel på benken og snu deigen underveis så du er helt sikker på at deigen slipper benken når du skal rulle den sammen.

5. Pensle på smøret og dryss over sukker og kanel etter smak. Rull deigen sammen. Jeg synes de blir best om man ruller opp kortsiden, da får du store boller. Skjær pølsen så i 9 -12 emner (eller fler om du har en lang pølse og ønsker mindre kanelboller). De skal ikke trykkes flate så skjær de i den høyden du ønsker bollene.

Sett kanelbollene på en bakepapirkledd stekeplate, (ikke trykk de ned). Jeg pleier å sette de helt inntil hverandre som du kan se på bildet. Da holder de seg ferske og myke lenger. La heve tildekket i 60 minutter.

6. Sett ovnen på 225 grader. Pensle med melk eller sammenvispet egg og stek midt i ovnen i ca. 10 minutter. Følg med mot slutten av steketiden. Bollene er ferdig når de har en lys gylden farge. La avkjøles på rist og nyt lunkne.

Kanelbollene er klart best når de er helt ferske. Så spis alle med en gang, eller frys de dere ikke spiser så fort de har blitt lunkne.

Baketips

Hvis du ønsker å redusere gjærmengden kan du bruke 3 g gjær å la bollene forheve i 3 timer.

Allergiinfo
Jeg har selv laget disse melkefrie og de blir fantastisk gode da også.
Ved laktoseintoleranse: Bruk laktosefritt smør og laktosefri melk.

Ved melkeallergi: Bruk melkefri margarin og soyamelk (uten tilsatt sukker).

Følg gjerne bloggen på instagram, glutenfrihet.no

23 kommentarer om “GLUTENFRIE KANELBOLLER

 1. Takk for en fantastisk god oppskrift!! 👍🏼 nå skal jeg overraske min søster som har cøliaki med nydelige kanelsnurrer❤️

 2. Jeg prøvde denne oppskriften i går-helt fantastiske kanelboller ble resultatet!! Kunne ikke tro at de faktisk var glutenfrie! Jeg var litt redd for at de skulle bli tørre,men jeg spiste de dagen etter og de var fortsatt utrolige gode! Ikke tørre i det hele tatt!
  Jeg erstattet faktisk halvparten av melken med kefir,og melmiksen ble en blanding av Toro(lys blanding),Semper(fin miks) og DetGlutenfrieVerksted sin pizzamix.
  Men dette er faktisk de beste kanelbollene jeg har laget som er glutenfrie! Så tusen takk for at du deler og for en flott blogg 🙂
  Jeg legger ikke så ofte igjen kommentarer-men her måtte jeg bare skryte av den fantastiske oppskriften! Gleder meg til å prøve ut flere oppskrifter

 3. Hei…tusen takk for en kjempegod oppskrift…veldig imponert over hvor lette de var å lage. Måtte forandre litt på ingrediensene, da jeg bor i England og kan ikke ha vanlig sukker. Jeg følget fremgangsmåten som var veldig godt forklart, men i stedet for 90g sukker, brukte jeg en stor spiseskje honning som jeg rørte ut i melken. I smørblandingen med kanel og sukker, byttet jeg sukkeret ut med en stor daddel og en god håndfull rosiner. Dette knuste jeg sammen med kald smør og kanel i min mini blender, til en fin paste. Jeg har ikke funnet en glutenfri melblanding her i England, som jeg har vert fornøyd med, så jeg har over tid kommet fram til min egen melblanding, som jeg brukte i din oppskrift. Fungerte kjempeflott! Her er kombinasjonen:

  270g brun rismel
  220g sorghum mel
  300g tapioka mel
  140g arrowroot mel

  Miks godt sammen og bevar i luft tett kontainer.

  Jeg brukte samme mengde av min melblanding, som Toro melblanding + mel til uttaking. Kommer til å prøve ut flere av dine oppskrifter etter hvert, hvor jeg vil fortsette med å bruke denne melblandingen, som erstatning til Toro og jyttemel. Igjen tusen takk for en knallgod oppskrift…ble ikke tørt i det heletatt!

 4. Hei!

  Mangler det steg 2? Man skal først blande sammen det tørre i steg 1, så står det at man skal elte deigen, uten at det står noe om hvilke våte ingredienser man skal bruke… Skal den eltes med bare melken, eller med egg og smør i tillegg?

 5. Prøvde denne igår og ble dessverre ikke vellykket. Deigen ble alt for seig, dermed gikk det ikke bra å lage snurrer… Ble flate boller istedet. Men det var godt det også.

 6. Hei. Hvilken erfaringer har du med frysing av bakevarer. Jeg har akkurat fått vite at sønnen min på 2 har søliaki. Og vi sliter litt med å lage mat som er god dagen etterpå eller etter at vi har fryst det. Jeg ønsker å kunne ha mat på lur slik at det kan være lett for oss å gi han gode alternativer når vi er på besøk eller får besøk.

  1. Hei, god erfaring! Glutenfri bakst er best nybakt så ved å fryse det rett etter nedkjøling bevarer du den gode konsistensen. Sett de rett inn i ovnen fra fryst tilstand og ta de ut så fort de er varm helt igjennom. 🙂

 7. De beste kanelsnurrene jeg har smakt! Veldig lette å lage. Kan nesten ikke tro at det er glutenfrie:-)

 8. Hei!😊 Tusen takk for kjempe mange fine oppskrifter. 👍😊Når man dobbler en oppskrift må man dobble fiberhusken også? Hilsen Birgit

 9. Hei er det noe feil med målene? 345 g mel til 350 g melk? Det ble jo suppe? Har nå tilsatt mer mel så får jeg se.
  Merete

  1. Hei, det er ikke noe galt med målene så du må ikke tilsette mer mel, da blir det feil. Fiberhusk trekker til seg masse væske. Se bare på kommentarene på verden beste boller som har samme grunnoppskrift.

 10. Hei 🙂

  Har nå laget deigen som står til heving, ser veldig bra ut hittil😃..
  Det dukket selvsagt opp noe så jeg rekker ikke bli ferdig med bollene på et par timer. Vet du om deigen blir ødelagt av å stå noen timer lenger? Eventuelt i kjøleskap? Og er det bedre å rulle ut kanelbollene og la de stå ? Noen tips?

  Tusen takk for at du deler så gode oppskrifter 🙂

  1. Hei, da tror jeg at jeg ville latt de forheve tiden også bakt de ut og satt de i kjøleskapet. La de stå en time på kjøkkenbenken før du steker de. Jeg har ikke testet det selv, men det bør funke. Skriv gjerne her hvordan det gikk 🙂

Legg inn en kommentar