Søt bakst

GLUTENFRIE LYSE MUFFINS

Annonse kakeboka blogg 3

Luftige, søte og med deilige smak av vanilje. Blir det bedre enn det?

Denne oppskriften har jeg jobbet lenge med. At det skulle være så vanskelig å få til glutenfrie lyse muffins som ikke ble tørre med engang en snudde ryggen til de? Smaken satt såogsi med engang, men så når de hadde stått et par timer ble de litt for tørre for min smak. Glutenfrie muffins serveres ofte i bursdagsselskap og da bør de tåle å stå litt før de blir spist. Jeg prøvde dermed maaaange varianter av denne oppskriften. Og tilslutt satt den.

Det ble fiberhusk som reddet showet. Mange av de glutenfrie melmiksene har tilsatt fiberhusk. Fiberhusk trekker til seg væske og sørger for saftig glutenfri bakst. Stort sett trenger man ikke tilsette ekstra fiberhusk i kaker ol., men når det kommer til glutenfrie lyse muffins må vi hjelpe til litt. (Hvis du ikke ønsker å bruke fiberhusk kan du erstatte den med 25 g glutenfritt mel.)

Det er enkelt å gjøre oppskriften laktose- eller melkefri. Se nederst i innlegget.

Så over til oppskriften som gir ca. 12 glutenfrie muffins.

Du trenger

 • 100 g smør, smeltet
 • 100 g melk (1 dl)
 • 125 g sukker
 • 2 egg (M/L)
 • 150 g glutenfritt mel*
 • ½ ts fiberhusk
 • 1,5 ts bakepulver
 • 2 klyper salt
 • 2 ts vaniljesukker

*Jeg bruker TORO glutenfri fin kakemiks.

Kremostfrosting

 • 150 g kremost naturell
 • 1 ss vaniljesukker
 • 120 g smør, romtemperert
 • 300 g melis
 • Noen dråper sitron (kan sløyfes)

Pynt

 • 1 kurv blåbær
 • 1 kurv bringebær

Utstyr

 • Muffinsbrett (kan skøyfes)
 • Små muffinsformer

Slik gjør du

1. Sett ovnen på 175 grader. Smelt smøret og sett til avkjøling. Mål opp det tørre med unntak av sukkeret.

2. I bakebollen visper du sammen egg og sukker til du blir skikkelig sliten i armen (eller så bruker du kjøkkensmaskin).

Visp sammen melk og smør. Tilsett i bakebollen vekselsvis med det tørre (for å unngå klumper).

3. Ha muffinsformer i muffinsbrettet og fordel deigen i.

4. Stek muffinsene midt i ovnen i 12 – 15 minutter (obs. det er viktig at du ikke steker de for lenge). Følg med mot slutten av steketiden. Når deigen har stivnet på toppen er muffinsene ferdig. Velt de ut av formen og avkjøl på rist.

Kremostglasur

5. Visp sammen melis, vaniljesukker og det romtempererte smøret. Rør inn kremosten og smak til med sitron (om du ønsker det). Visp til glasuren er luftig og kremete.

6. Fordel glasuren over de avkjølte muffinsene ved hjelp av en teskje. Bruk baksiden til å lage et pent mønster og pynt hver muffins med friske bær.

Allergiinfo

For laktosefrie muffins erstatter du smøret med margarin uten melk, bruker laktosefri melk og laktosefri kremost.

For melkefrie muffins erstatter du smøret med margarin uten melk, bruker soyamelk (uten tilsatt sukker) og kremost som er soyabasert eller havrebasert. (Oatly har en som er veldig god, (hvis du tåler den).

28 kommentarer om “GLUTENFRIE LYSE MUFFINS

 1. Hei,

  Har du prøvd å lage disse vegansk og vet de blir like god på smak? 🙂

  Skal ha over 11 skeptiske gjester på besøk, og er redd for at de ikke liker det skjønner du.

  Mvh

  Erica

  1. Hei, du bør da bruke en oppskrift uten egg, fremfor å justere på en oppskrift med egg. Anbefaler smuldrepaien med eple og bringebær her på bloggen eller sjokoladekake som ligger øverst nå. Server med veganskis eller sorbet. Lykke til!

 2. Hei! Jeg leter etter en oppskrift for glutenfri marmorkake i stor rund form. Tenkte å bruke denne muffinsoppskriften i kombinasjon med din oppskrift for sjokolademuffins. Har du noen tips for det tilfeldigvis? Er det noe jeg må være obs på? 😊

  1. Hei, jeg har ikke testet det, men det går nok fint. Vær obs på mengde kakerøre vs steketid. Du kan alternativt bruke denne oppskriften, og dele den i to og ta bakekakao i den ene halvdelen. Men da ville jeg nok ha doblet den om formen din er stor. Lykke til 🙂

 3. Disse er så nydelige! Aldri smakt bedre glutenfri bakst. Jeg har dog veldig problemer med å få de til å heve. Melet klumper seg lett, så jeg må røre mye, og da kollapser eggedosisen. Jeg har prøvd å blade det våte med melet først, men uansett ble det vanskelig å blande det inn i eggedosisen. Har du noen gode triks på lur? 🙂

 4. Holder disse seg saftige og gode til dagen etter også, eller er det kanskje for mye forlangt av glutenfri bakst😅?

 5. Hei! Disse er så gode, men skal nå lage de et døgn i forkant. Er det da best å fryse ned eller la de stå til dagen etter?☺️

  1. Så hyggelig 🥰 Jeg synes begge deler gjør at de blir litt smulete. Så da tror jeg faktisk jeg ville blandet alt det tørre sammen så det bare var å røre inn det våte og steke dagen de skal spises 😀

 6. Kan jeg tilsette noen teskjeer forskjellige krydder i disse for mer julesmak?

 7. Tror du denne oppskriften kan egne seg om jeg vil putte bananer i deigen og lage bananmuffins?

 8. Hei:) Lurer på om de som har kommentert at ‘de ikke hever’, kommer under kategorien ‘kolapser’? Jeg fulgte oppskriften til punkt og prikke, samme type mel, siktet, men tilsatte zest av en appelsin. Brukte maskin til pisking av egg og sukker, men vendte kakemiksen inn i røra med spiralvisp for å beholde fluffen. Syntes røra var litt tynn… De heva først, så ble de litt ‘boblete’ og begynte å synke sammen. De ble ikke paddeflate, men fikk ikke den karakteristiske toppen som de skal ha. Lurer på om det kan være litt for lite mel, slik at de ikke har nok ‘hold’ når de hever? Smaken ble god da, men litt sørgelige på utseende😂

Legg inn en kommentar