Søt bakst

GLUTENFRIE LYSE MUFFINS

Luftige, søte og med deilige smak av vanilje. Blir det bedre enn det?

Denne oppskriften har jeg jobbet lenge med. At det skulle være så vanskelig å få til glutenfrie lyse muffins som ikke ble tørre med engang en snudde ryggen til de? Smaken satt såogsi med engang, men så når de hadde stått et par timer ble de litt for tørre for min smak. Glutenfrie muffins serveres ofte i bursdagsselskap og da bør de tåle å stå litt før de blir spist. Jeg prøvde dermed maaaange varianter av denne oppskriften. Og tilslutt satt den.

Det ble fiberhusk som reddet showet. Mange av de glutenfrie melmiksene har tilsatt fiberhusk. Fiberhusk trekker til seg væske og sørger for saftig glutenfri bakst. Stort sett trenger man ikke tilsette ekstra fiberhusk i kaker ol., men når det kommer til glutenfrie lyse muffins må vi hjelpe til litt. (Hvis du ikke ønsker å bruke fiberhusk kan du erstatte den med 25 g glutenfritt mel.)

Det er enkelt å gjøre oppskriften laktose- eller melkefri. Se nederst i innlegget.

Så over til oppskriften som gir ca. 12 glutenfrie muffins.

Du trenger

  • 100 g smør, smeltet
  • 125 g sukker
  • 2 egg (M/L)
  • 150 g glutenfritt mel*
  • ½ ts fiberhusk
  • 1,5 ts bakepulver
  • 2 klyper salt
  • 2 ts vaniljesukker
  • 100 g melk (1 dl)

*Jeg bruker TORO glutenfri fin kakemiks.

Kremostfrosting

  • 150 g kremost naturell
  • 1 ss vaniljesukker
  • 120 g smør, romtemperert
  • 300 g melis
  • Noen dråper sitron (kan sløyfes)

Pynt

  • 1 kurv blåbær
  • 1 kurv bringebær

Utstyr

  • Muffinsbrett (kan skøyfes)
  • Små muffinsformer

Slik gjør du

1. Sett ovnen på 175 grader. Smelt smøret og sett til avkjøling.

2. Mål opp det tørre med unntak av sukkeret. I bakebollen visper du sammen egg og sukker til du blir skikkelig sliten i armen (eller så bruker du kjøkkensmaskin). Tilsett det tørre og melken vekselsvis i deigen (så unngår du klumper).

3. Ha muffinsformer i muffinsbrettet og fordel deigen i.

4. Stek muffinsene midt i ovnen i 12 – 15 minutter (obs. det er viktig at du ikke steker de for lenge). Følg med mot slutten av steketiden. Når deigen har stivnet på toppen er muffinsene ferdig. Velt de ut av formen og avkjøl på rist.

Kremostglasur

5. Visp sammen melis, vaniljesukker og det romtempererte smøret. Rør inn kremosten og smak til med sitron (om du ønsker det). Visp til glasuren er luftig og kremete.

6. Fordel glasuren over de avkjølte muffinsene ved hjelp av en teskje. Bruk baksiden til å lage et pent mønster og pynt hver muffins med friske bær.

Allergiinfo

For laktosefrie muffins erstatter du smøret med margarin uten melk, bruker laktosefri melk og laktosefri kremost.

For melkefrie muffins erstatter du smøret med margarin uten melk, bruker soyamelk (uten tilsatt sukker) og kremost som er soyabasert eller havrebasert. Oatly har en som er veldig god, (hvis du tåler den). 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s