Grov bakst

STORT GLUTENFRITT GRYTEBRØD

Dette brødet er så godt, så sunt og med perfekt konsistens! Det er bakt med rene glutenfrie melsorter som ikke bare gir den gode smaken, men også sikrer et brød som er godt for både kropp og sjel!

Og det beste, brødet krever minimalt med innsats. Du blander sammen ingrediensene i en bakebolle kvelden før, dekker til med plastfolie og baker ut dagen etter, før det stekes i jerngryte. Den lange hevetiden sikrer at næringsstoffene og smakene får utviklet seg til det maksimale. Eltefritt gir de beste glutenfrie brødene spør du meg! Psst. Du kan også blande sammen brødet på morgenen og steke det på kvelden, om du ønsker nystekt og fantastisk godt glutenfritt brød til kvelds.

Alle oppskriftene mine på eltefritt finner du her.

Brødet er ganske stort, så du trenger en medium stor jerngryte. Min er 24 cm i diameter.

For et stort glutenfritt grytebrød trenger du:

  • 200 g glutenfri havregryn
  • 220 g bokhvetemel + litt til utbaking
  • 100 g maismel
  • 75 g rismel eller quinoamel
  • 100 g solsikkekjerner + til pynt
  • 20 g fiberhusk
  • 2/3 ts tørrgjær
  • 2 ts salt
  • 1 toppet ts honning
  • 8,5 dl vann, romteperert**

Utstyr

  • Medium jerngryte med lokk, min er 3,6 liter.

Slik gjør du

Kvelden før:

1. Mål opp og bland sammen alle de tørre ingrediensene i en stor bakebolle (fiberhusken og gjæren blandes i med melet). Tilsett honning og vannet litt etter litt (romtemperert, altså ca. 20 grader), og bland sammen med en slikkepott. Pass på at det ikke er klumper i deigen eller mel i bunnen av bakebollen. Dekk med plastfolie og sett til heving på kjøkkenbenken over natten (8 timer eller lenger).

Morgenen etter:

2. Sett ovnen på 250 grader og sett inn jerngryten med lokk på nederste rille.

3. Ha godt med mel på benken (bokhvetemel eller jyttemel om du har det) og velt deigen ut. Kna og brett deigen. Ikke vær redd for å tilsette mel. Du skal fortsette å tilsette mel til deigen kan formes til en ball. Dryss mel over og legg over et håndkle. La hvile til gryten er glovarm.

Om du ønsker mønster i brødet kan du skjære lett i overflaten med en skarp kniv.

4. Etter at ovnen er blitt varm og jerngryten har stått i 15 minutter i glo-varm ovn, legger du brødet i gryten og setter på lokket. (Hvis brødet er litt for stort for gryten kan du brette det og legge det med skjøten ned).

Sett gryten tilbake nederst i ovnen og senk temperaturen til 225 grader. Stek brødet med lokket på i 30 minutter. Ta så av lokket og stek videre i ca. 30 minutter til du har en mørk brun og ordentlig hard skorpe. Stek heller for lenge enn for kort. (Steker du det for kort blir brødet rått og deigete). Total steketid er altså ca. 60 minutter.

5. La brødet avkjøles på rist, og vent med å skjære i brødet til det er helt avkjølt. Oppbevar brødet i et kjøkkenhåndkle (da holder det seg best synes jeg). Har du det i en plastpose blir det fort klissete inni.

Psst. skriv gjerne i kommentarfeltet hva du synes – og spør i vei om ting er uklart eller lignende. Lykke til!

Baketips

Brødet kan fryses.

 

9 kommentarer om “STORT GLUTENFRITT GRYTEBRØD

  1. Nydelig brød! Har bakt det flere ganger nå. Det blir alltid saftig, men med perfekt sprø skorpe 😀
    Denne gangen byttet jeg ut solsikkekjerner med gresskarfrø (pga allergi), og det fungerte kjempefint 🙂

  2. Kan man bytte ut havregrynene med noe? Tåler heller ikke glutenfri havre nemlig😓

  3. Får ikkje tak i maismel her eg bur. Har vore innom 3 matbutikkar. Er det noko anna eg kan bruke?

    1. Hei 🙂 Du kan bruke mer rismel og bokhvetemel tilsvarende maismel. Anbefaler en kombinasjon av de to da rismel gir en liten bismak på brødet om man bruker for mye av det 🙂

Legg inn en kommentar