Grov bakst

STORT GLUTENFRITT GRYTEBRØD

Dette brødet er så godt, så sunt og med perfekt konsistens! Det er bakt med rene glutenfrie melsorter som ikke bare gir den gode smaken, men også sikrer et brød som er godt for både kropp og sjel!

Og det beste, brødet krever minimalt med innsats. Du blander sammen ingrediensene i en bakebolle kvelden før, dekker til med plastfolie og baker ut dagen etter, før det stekes i jerngryte. Den lange hevetiden sikrer at næringsstoffene og smakene får utviklet seg til det maksimale. Eltefritt gir de beste glutenfrie brødene spør du meg! Psst. Du kan også blande sammen brødet på morgenen og steke det på kvelden, om du ønsker nystekt og fantastisk godt glutenfritt brød til kvelds.

Alle oppskriftene mine på eltefritt finner du her.

Brødet er ganske stort, så du trenger en medium stor jerngryte. Min er 24 cm i diameter.

For et stort glutenfritt grytebrød trenger du:

 • 200 g glutenfri havregryn
 • 220 g bokhvetemel + litt til utbaking
 • 100 g maismel
 • 75 g rismel eller quinoamel
 • 100 g solsikkekjerner + til pynt
 • 20 g fiberhusk
 • 2/3 ts tørrgjær
 • 2 ts salt
 • 1 toppet ts honning
 • 8,5 dl vann, romteperert**

Utstyr

 • Medium jerngryte med lokk

Slik gjør du

Kvelden før:

1. Mål opp og bland sammen alle de tørre ingrediensene i en stor bakebolle (fiberhusken og gjæren blandes i med melet). Tilsett vannet litt etter litt (romtemperert, altså ca. 20 grader), og bland sammen med en slikkepott. Pass på at det ikke er klumper i deigen eller mel i bunnen av bakebollen. Dekk med plastfolie og sett til heving på kjøkkenbenken over natten (8 timer eller lenger).

Morgenen etter:

2. Sett ovnen på 250 grader og sett inn jerngryten med lokk på nederste rille.

3. Deigen skal nå være litt klissete men samlet. Ha godt med mel på benken (bokhvetemel eller jyttemel om du har det) og velt deigen ut. Kna og brett deigen. Ikke vær redd for å tilsette mel. Du skal fortsette å tilsette mel til deigen kan formen til en ball. Dryss mel over og legg over et håndkle. La hvile til gryten er glovarm.

4. Etter at ovnen er blitt varm og jerngryten har stått i 15 minutter i glo-varm ovn, legger du brødet i gryten og setter på lokket. (Hvis brødet er litt for stort for gryten kan du brette det og legge det med skjøten ned).

Sett gryten tilbake nederst i ovnen og senk temperaturen til 225 grader. Stek brødet med lokket på i 30 minutter. Ta så av lokket og stek videre i ca. 30 minutter til du har en mørk brun og ordentlig hard skorpe. Stek heller for lenge enn for kort. (Steker du det for kort blir brødet rått og deigete). Total steketid er altså 60-75 minutter.

5. La brødet avkjøles på rist, og vent med å skjære i brødet til det er helt avkjølt. Oppbevar brødet i et kjøkkenhåndkle (da holder det seg best synes jeg). Har du det i en plastpose blir det fort klissete inni.

Baketips

Brødet kan fryses.

 

En kommentar om “STORT GLUTENFRITT GRYTEBRØD

Legg inn en kommentar