Grov bakst

GLUTENFRIE ELTEFRIE RUNDSTYKKER, UTEN FRØ OG KJERNER

Det er virkelig ingenting som slår eltefritt når det kommer til glutenfri baking! Baksten blir både saftig og luftig, og takket være rene melsorter utrolig god OG sunn. Så ja, jeg sverger til eltefritt og baker hver eneste uke. For fort går det også! Jeg rører deigen fort sammen på kvelden og lar den stå på kjøkkenbenken til morgenen etter. Det er mye takket være den lange hevetiden at det smaker så godt – med lang hevetid får deigen god tid til å utvikle de gode smakene fra de rene melsortene.

I alle mine grove oppskrifter bruker jeg rene melsorter. Det gir bedre, saftigere, grovere, sunnere og mer fiberrik bakst. De aller fleste “grove” melblandinger i pose som vi får kjøpt i dag inneholder mye stivelse og lite fullkorn for å være fullverdig sunne alternativer.

I denne oppskriftene er de glutenfrie rundstykkene uten frø og kjerner kjerner for å sikre at de seiler hjem hos de minste. Disse er altså perfekte til matpakken! Ønsker du å bake med kjerner og frø så finner du flere oppskrifter på det her på bloggen.

Oppskriften gir 12 – 14 glutenfrie rundstykker.

Du trenger

  • 200 g glutenfri havregryn
  • 225 g bokhvetemel
  • 150 g maismel
  • 20 g fiberhusk el. tilsvarende
  • 3/4 ts tørrgjær (altså, litt mindre enn 1 ts)
  • 2 ts salt
  • 8,5 dl vann (750 g)

Slik gjør du

1. Mål opp og bland sammen alle de tørre ingrediensene i en stor bakebolle, (fiberhusken skal ikke blandes med vannet, men røres sammen med alle de andre tørre ingrediensene).

Mål opp vannet fra springen, det skal være romtemperert så den skal være kaldere enn fingervarm. Dette er viktig – for bruker du for varmt vann vil du merke det på resultatet. Tilsett vannet i bakebollen og raskt sammen med en slikkepott. Pass på at det ikke er klumper i deigen og at mel ikke har festet seg i bunden av bakebollen. Dekk med et håndkle og sett til heving på kjøkkenbenken i 6-10 timer.

Etter 6-10 timer:

2. Sett ovnen på 250 grader varmluft.

3. Ha mel på benkeplaten, jeg bruker jyttemel. Løsne deigen fra bakebollen ved bruk av en slikkepott og velt ut på benken. Kna deigen på benkeplaten. Fortsett å tilsett mer mel til du kan kna deigen med hendene. Form til en pølse og del opp i 12-14 emner. Form emnene til jevnstore rundstykker og sett på bakepapirkledd stekeplate. La heve i 20-30 minutter.

3. Sett brettet inn i øvre midten av stekeovnen og senk temperaturen til 225 grader. Stek rundstykkene i ca. 10-15 minutter. Rundstykkene skal ha en fin farge og hard skorpe.

4. La avkjøles på rist til de er helt avkjølt (om ikke vil de bli deigete når du skjærer i de). Nyt 🙂

Følg gjerne bloggen på instagram; glutenfrihet.no

**Oppskriften er utviklet og eies av Glutenfrihet.no.**

 

En kommentar om “GLUTENFRIE ELTEFRIE RUNDSTYKKER, UTEN FRØ OG KJERNER

Legg inn en kommentar