Grov bakst

GLUTENFRITT GROVT GRYTEBRØD UTEN HAVRE

Jeg har fått maaaange spørsmål om jeg kunne lage en glutenfri brødoppskrift uten havregryn. Lite visste jeg at det var såpass mange som ikke tåler havregryn? Nå har jeg endelig fått snurret sleiva og kommer opp med en oppskrift. Og jeg kan glede dere med at brødet ble veldig godt, sunt og saftig 🙂

Tåler du havregryn? Da finner du alle oppskriftene mine på eltefritt med havregryn her.

Oppskriften gir et stort glutenfritt grytebrød, bakt med sunne glutenfrie melsorter! Brødet stekes i en stor jerngryte som tåler høy temperatur. Har du ikke det kan det stekes i brødform, men jeg anbefaler virkelig gryte for det beste resultatet.

Brødet inneholder chiafrø. Chiafrø har et høyt innhold av næringsstoffer og karakteriseres som «supermat». I tillegg gir super-frøene saftig bakst fordi frøene absorberer mye væske; og ingenting er vel bedre enn det.

Brødet er ganske stort, så du trenger en medium-stor jerngryte, min er 23 cm i diameter.

Du trenger

 • 100 g bokhvetemel + litt til utbaking
 • 150 g bokhvetegryn
 • 150 g maismel
 • 150 g rismel fullkorn
 • 50 g chiafrø
 • 100 g solsikkekjerner
 • 25 g fiberhusk
 • 2/3 ts tørrgjær
 • 1,5 ts salt
 • 1 toppet ts flytende honning
 • 10 dl vann, romteperert (20 grader)

Utstyr

 • Medium jerngryte med lokk

Slik gjør du

Kvelden før:

1. Mål opp og bland sammen alle de tørre ingrediensene i en stor bakebolle. Tilsett vannet litt etter litt (romtemperert, altså ca 20 grader), og bland sammen med en slikkepott. Pass på at det ikke er klumper i deigen eller mel i bunnen av bakebollen. Dekk med plastfolie og sett til heving på kjøkkenbenken i 10 timer eller lenger.

Morgenen etter:

2. Sett ovnen på 250 grader og sett inn jerngryten på nederste rille.

3. Elt deigen i bakebollen ved bruk av en slikkepott. Deigen skal nå være litt klissete men samlet. Ha godt med mel på benken (bokhvetemel eller jyttemel om du har det) og velt deigen ut. Kna og brett deigen ved hjelp av en slikkepott. Fortsett å kna inn mel til deigen ikke klisser.

Form deigen til en ball og dryss mel over. La hvile til gryten er glovarm.

4. Etter at ovnen er blitt varm og jerngryten har stått i 15 minutter i glo-varm ovn, legger du brødet i gryten og setter på lokket. (Hvis brødet er litt for stort for gryten kan du brette det og legge det med skjøten ned).

Sett gryten tilbake nederst i ovnen og senk temperaturen til 225 grader. Stek brødet med lokket på i 40 minutter. Ta så av lokket og stek videre i ca 30 minutter til du har en mørk brun og ordentlig hard skorpe. Stek heller for lenge enn for kort. (Steker du det for kort blir brødet rått og deigete). Total steketid er altså 60-75 minutter.

5. La brødet avkjøles på rist. Vent med å skjære i brødet til det er helt avkjølt.

 

 

10 kommentarer om “GLUTENFRITT GROVT GRYTEBRØD UTEN HAVRE

 1. Hei ! Skal prøve dette ! Men jeg lurer på , skal ikke brøde heve igjen før du hiver det inn i gryta ? Mvh Irene

 2. Hei. Dette er første gangen jeg baker et glutenfritt brød fra bunnen av og jeg er utrolig spent men jeg har et spørsmål. Etter at alle ingrediensene er blandet i bollen, stemmer det at deigen skal være litt “suppete”? Hilsen Iselin

 3. Hei 😊 Kan solsikkefrø sløyfes på dette brødet òg, som glutenfritt eltefritt grovbrød?
  Windi.

 4. Jeg tåler ikke chiafrø. Kan man bruke mere psyllium i stedenfor?

 5. Synes dette brødet er kjempegodt og holder seg også godt noen dager. Kan tenke meg å lage en litt mindre variant, f.eks. bruke 90% av ingrediensene. Har du noen tanker om hva dette vil gjøre med steketiden?

  1. Hei, Da ville jeg sjekket brødet 5 min før, men mulig det trenger full steketid allikevel! Tusen takk for hyggelig hilsen 🙂

Legg inn en kommentar