Søt bakst

GLUTENFRI SJOKOLADEKAKE MED FRISKE BÆR

På leting etter en saftig og myk glutenfri sjokoladekake til 17.mai? Da er du kommet til rett sted. Denne glutenfrie sjokoladekaken er ordentlig saftig og myk. En kake du vil høste mye skryt av, det er jeg helt sikker på.

Ønsker du å bake sjokoladekake langpanne, så finner du oppskriften her.

I denne oppskriften har jeg både kaffe i kaken og i glasuren. I selve kaken får kaffen frem sjokoladesmaken, men uten at det smaker kaffe. I glasuren gir den smak av mokka. Ønsker du ikke mokkasmak på glasuren kan du bytte ut kaffen med melk.

Det er enkelt å gjøre kaken melkefri, se nederst.

For deilig glutenfri sjokoladekake i rund form trenger du:

  • 200 g glutenfritt mel*
  • 380 g sukker (3,5 dl)
  • 40 g bakekakao
  • 2 ts bakepulver
  • 1 ss vaniljesukker
  • ½ ts salt
  • 60 g olje, nøytral
  • 1 egg (L)
  • 200 g melk (2 dl)
  • 150 g kaffe, (1,5 dl) 2 ts instant kaffe blandet ut med vann

*Jeg har bakt sjokoladekaken både med TORO glutenfri kakemiks og fint rismel. Begge deler fungerer supert.

Kremet sjokoladeglasur

  • 75 g smør, romtemperert
  • 3 ss bakekakao
  • 1,5 ts vaniljesukker
  • 175 g melis
  • 2 klyper salt
  • 4-6 ss sterk kaffe, avkjølt**

Pynt

  • 2 kurver bringebær
  • 1 kurv blåbær

Utstyr

  • Rund kakeform på 24 cm i diameter. Du kan bruke en mindre form, men da må du justere steketiden.

**Ønsker du ikke mokkasmak på glasuren kan du bytte ut kaffen med melk.

Slik gjør du

1. Sett ovnen på 170 grader. Smør en kakebunn på 24 cm i diameter og legg bakepapir i bunnen.

Obs! Det er viktig at kakeformen er tett, da kakedeigen er ganske tynn. Sjekk gjerne dette før du begynner å bake.

2. Lag kaffe, helst instant. Bland sammen 2 ts instant kaffe med litt varmt vann. Hell så i kaldt vann til du har 1,5 dl (150 gram).

3. Bland sammen de tørre ingrediensene i en bakebolle. I et desilitermål el. blander du sammen de våte ingrediensene. Tilsett i bakebollen med det tørre, litt etter litt. Visp røren glatt og fordel raskt i kakeformen. (Kaken må inn i ovnen med en gang røren er klar).

Røren er ganske flytende og du kommer nok til å lure på om dette er riktig. Du kan puste ut, det er helt riktig.

4. Stek kaken midt i ovnen i ca. 40 minutter. Følg med mot slutten av steketiden. Trikset for en saftig og myk sjokoladekake er å ta den ut når den har stivnet.

Det er vanskelig å se på kaken om den er ferdig, så stikk baksiden av en fyrstikk ned i kaken. Kommer den ut uten deig er kaken ferdig. Om ikke, la den steke litt lenger og følg med. (Alle ovner er forskjellige, så det er vanskelig å gi en helt eksakt tid).

La avkjøles i formen i ca. 15 minutter før du forsiktig vender den over på en rist.

Glasur 

6. Visp sammen det myke smøret med de tørre ingrediensene. Når blandingen korner seg så tilsetter du den avkjølte kaffen (se baketips) og visper glasuren luftig. Den vil da bli litt lyserer i fargen.

7. Når kaken er helt avkjølt fordeler du glasuren over kaken ved hjelp av en slikkepott. Pynt etter ønske og server med nytraktet kaffe.

Kaken holder seg fint i kjøkeskapet. Gjør ringen til kakeformen så stor som mulig og tre forsiktig over kaken. Ha så plastfolie over ringen, så unngår du at plasten klistrer seg til glasuren.

Følg gjerne bloggen på instagram, Glutenfrihet.no

Baketips

Glasuren blir aller best om du bruker sterk kaffe. Hvis du ikke har ferdig laget sterk kaffe, så lag en sterk instant men ha bare i nok varmt vann til å få blandet den ut. Spe så med kaldt vann, så slipper du å vente på at kaffen avkjøles.

Allergiinfo

Hvis du har laktoseintoleranse erstatter du melken med laktosefri melk. Har du melkeallergi bytter du den ut med soaymelk naturell (uten tilsatt sukker). I glasuren erstatter du smøret med margarin uten melk.

**Inspirasjon til oppskriften er hentet fra bloggen cafedelites. Jeg har gjort noen endringer og selvfølgelig gjort oppskriften glutenfri.**

Legg inn en kommentar