Søt bakst

ELTEFRIE GLUTENFRIE SKOLEBOLLER

Denne oppskriften på glutenfrie skolebrød -eller skoleboller som noen kaller de – er eltefri. Jeg digger eltefritt fordi jeg da kan bruke minimalt med gjær og allikevel få et luftig og fint resultat. Og disse bollene blir luftige og myke. Selv synes jeg de er veldig gode.

Her får du oppskriften på hjemmelaget vaniljekrem. Jeg anbefaler virkelig å lage denne selv. Det er ikke vanskelig; lover, og det gjør bollene ekstra gode.

Det er enkelt å gjøre oppskriften melkefri, se nederst i innlegget.

Oppskriften gir 12 glutenfrie skolebrød.

Du trenger

  • 300 g glutenfritt fint mel + mel til utbaking*
  • ½ ts gjær
  • 75 g smør, mykt eller romtemperert
  • 
70 g sukker**
  • ½ ts bakepulver
  • 10 g fiberhusk (1 ss)
  • ½ ts kardemomme
  • ¼ ts salt
  • 3,5 dl melk
  • 

1 egg, til pensling
  • Kokos
  • Melis + vann
  • Vaniljekrem – lag gjerne selv

* Jeg bruker TORO glutenfri kakemiks

** Fordi det både skal melisglasur på og vanlijekrem er ikke denne deigen så søt. Hvis du liker bollene veldig søte eller skal bake vanlige boller kan du øke sukkermengden

Vaniljekrem

  • 1 ts vaniljesukker (ekte) eller en vaniljestang
  • 1 dl + ½ dl helmelk
  • 25 gram sukker
  • 1 eggeplomme (S/M)
  • 1 ss maisenna

Slik gjør du

1. Mål opp melet og tilsett det myke smøret. Arbeid smøret inn i melet ved bruk av en sleiv eller slikkepott. Melet begynner etterhvert å klumpe seg. Når smøret er godt fordelt i melet tilsetter du resten av de tørre ingrediensene. Bland sammen. Tilsett så den kalde melken og rør deigen sammen (obs smøret vil gjøre at den ser klumpete ut).

Dette er en ganske så løs deig, men vær ikke bekymret av den grunn. Dekk bakebollen til med plast og la heve på kjøkkenbenken i 10 – 18 timer.

2. Elt deigen raskt i bakebollen ved hjelp av en slikkepott, så du får ut luften. Del deigen i to. Begynn med den ene halvparten. Ta godt med mel på benkeplaten, velt deigen ut og dryss mel oppå deigen. Bruk slikkepotten til å arbeide deigen sammen. Når du kan samle deigen til en stor ball legger du den til side (obs ikke bruk mer mel enn nødvendig – det er en hårfin balanse før det blir for mye og bakverket blir tørt eller seigt). La hvile i 10 minutter på benken. Gjenta med den andre halvparten.

3. Etter at deigen har hvilt i 10 minutter ruller du den ene halvparten til en pølse og deler i 6 deler. Bruk minimalt med mel, men bittelitt trenger du nok. Trill til boller og sett på en bakepapirkledd stekeplate. Gjenta på den andre halvparten. La heve i 1 time.

4. Mens bollene hever lager du vaniljekremen.

  • Bland sammen 1 dl melk, sukker og vaniljesukker i en kjele. (Bruker du vaniljestang så deler du den på langs og legger i).
  • I en liten bolle eller kopp blander du sammen 1 ss maisenna med 1/2 dl melk. Rør klumpefri og tilsett så egget.
  • Varm opp melk og sukker til kokepunktet. Det skal ikke koke, så følg med. Når den ryker tilsetter du blandingen i den lille bollen i en tynn stråle mens du visper.
  • La blandingen koke opp under middels varme. Visp underveis så den ikke brenner seg. La blandingen koke forsikig noen minutter – tilvaniljekremen tykner. (Ta ut vaniljestangen om du har brukt det).
  • Hell over i en bolle og la stå på kjøkkenbenken til avkjøling.

5. Sett ovnen på 225 grader. Trykk ut groper i midten av bollene ved bruk av fingrene. Fyll vaniljekrem i hvert hull. Pensle med egg og sett i midten av ovnen. La steke i ca. 10 minutter. Følg med mot slutten av steketiden. Avkjøl bollene på rist.

6. Når bollene er lunkne lager du melisglasur som du fordeler rundt vanlijekremen på bollene. Dryss over kokos og server.

Bollene er klart best når de er nystekte. Kos deg 🙂

Allergiinfo

Jeg har laget disse melkefrie og de blir supergode da også.

  • Ved laktoseintoleranse: Bruk melkefri margarin og laktosefri melk i bolledeigen. Bruk laktosefri h-melk i vaniljekremen.
  • Ved melkeallergi: Bruk melkefri margarin og soyamelk i bolledeigen. Bruke soyamelk i vaniljekremen.

img_0303-1

Legg inn en kommentar