Søt bakst

GLUTENFRIE BOLLER UTEN EGG

Jeg har fått veeeeeldig mange henvendelser på om jeg ikke kunne lage en glutenfri bolleoppskrift uten egg. Og nå er den her. Oppskriften på glutenfrie boller uten egg som er myke og saftige og som selvfølgelig smaker kjempegodt!

Dette er en grunnoppskrift på boller, som kan varieres i det uendelige. Med denne oppskriften kan du lage rosinboller, kanelboller, lussekatter, kringler osv.

Bollene er aller best når de kommer nystekte ut av ovnen, men de tåler å stå litt på benken etter at de er stekt også, men putt de gjerne i fryseren så fort de er avkjølt. For etter en runde i stekeovnen er de som ferske igjen.

Det er enkelt å gjøre oppskriften laktose- eller melkefri, se nederst.

Oppskriften gir 10 glutenfrie boller uten egg.

Du trenger

 • 1 pose TORO glutenfri kakemiks (345 g) *
 • 1/2 pk gjær (fersk eller tørr)
 • 100 g sukker
 • 1 ts bakepulver
 • 25 g fiberhusk
 • 1-2 ts kardemomme
 • 1/2 ts salt
 • 350 g melk, kald**
 • 100 g yoghurt naturell
 • 75 g smør, i terninger
 • Mel til utbaking (helst jyttemel)
 • Rosiner (om du ønsker)

* Jeg har ikke testet noen andre meltyper enn TOROs.

** Du kan lese om hvorfor jeg baker boller med kald væske her.

Du kan enkelt gjøre oppskriften melkefri, se nederst i innlegget.

Slik gjør du 

1. Ta smøret ut av kjøleskapet før du begynner å bake og del det i terninger.

2. Ta frem en kjøkkenmaskin med k-spade. Mål opp alt det tørre i bakebollen og bland sammen. Bruker du fersk gjær smuldrer du den oppi med melet.

Mål opp melken og tilsett yoghurten. Visp sammen. Mens kjøkkenmaskinen går på lav hastighet tilsetter du melkeblandingen, litt etter litt. Etter en liten stund er alt blandet inn og deigen er jevn, da bruker du en slikkepott til å sjekke at det ikke ligger melrester i bunnen av bakebollen. Elt deigen i 5 minutter.

3. Tilsett smøret i terninger og elt så deigen i ytterligere 15 minutter på middels hastighet. (Om du bruker rosiner til setter du de etter disse 10 minuttene). Samle deigen i bakebollen, dekk med plast og sett til heving i 1,5 time.

4.  Ta litt mel på benken (jeg bruker jyttemel). Elt deigen i bakebollen med en slikkepott og velt ut deigen. Elt så deigen videre på kjøkkenbenken ved bruk av slikkepotten (da deigen klisser en del) – bruk så lite mel som mulig. Fortsett å tilsette mel til du kan samle deigen i en stor ball.

5. Form deigen til 10 emner (à ca 95-100 g) som du triller til boller. Obs hvis deigen klisser for mye til at du kan forme de til boller så bruk mer mel. Du skal kunne trille bollene ut. Sett på stekeplate med bakepapir og la heve tildekket i 60 minutter.

6. Sett ovnen på 225 grader. Pensle de glutenfrie bollene med melk og stek midt i ovnen i ca. 10 minutter. Følg med mot slutten av steketiden. Bollene er ferdige når de har en lys gylden farge.

Steker du de for lenge kan de bli tørre, så pass på. La avkjøles på rist og nyt lunkne.

Glutenfrie boller er klart best når de er helt ferske og fortsatt litt lunkne. Så spis alle med en gang, eller frys ned de dere ikke spiser. Fryste boller skjerper du i ovnen rett fra fryst tilstand på 200 grader i ca 10 minutter, da blir de myke og supergode.

Allergiinfo

Ved laktoseintoleranse bruker du laktosefri melk, yoghurt og smør. Ved melkeallergi bruker du plantemelk (usøtet), margarin uten melk og melkefri yoghurt (soya-basert eller kokosbasert).

Følg meg gjerne på Instagram (glutenfrihet.no).

5 kommentarer om “GLUTENFRIE BOLLER UTEN EGG

 1. Det var nydelige boller!!Brukte mandelmelk og Berit Nordstrand smør. Tok halve deigen å lagde kanelboller😋😋😋 dette var en skikkelig opptur, fantastisk god👍👍

  1. Enig 👍laga dei i kveld, mann min blei skikkelig imponert😃Eg kan ete gluten, disse er minst like gode som vanlige boller med gluten 🙂

Legg inn en kommentar