Søt bakst

GLUTENFRIE BOLLER MED KALDHEVING (ETTERHEVING I KJØLESKAPET OVER NATTEN)

img_4700-2

Annonse kakeboka blogg 3

Dette er bare helt genialt! Vi har en utfordring med glutenfri bakst, for uten gluten blir bakeverket fortere tørt, og det er ikke til å skyve under en stol at boller er best når de er ferske, myke, luftige og nystekte. Derfor har jeg utviklet en oppskrift på glutenfrie boller som bakes kvelden før og stekes på morgenen. Og resultatet blir bare utrolig bra! Bollene ble rett og slett superdigge.

Obs. Rydd plass i kjøleskapet til stekebrettet. Er det for stort, kan du bruke en langpanne kakeform. Jeg brukte en langpanne med lokk, og det fungerte utmerker. Alternativt kan du bruke et bakepapirkledd brett av noe slag som passer i kjøleskapet, så løfter du de forsiktig over på stekebrettet etter hevetiden i kjøleskapet.

Med kaldheving går heveprosessen saktere, den bremses helt ned. Dette fordi gjær trenger varme for å jobbe. Derfor kan vi gjøre alt klart kvelden før og steke de på morgenen. Helt genialt – og perfekt når du skal bake glutenfrie boller som feks skal med til skole eller barnehage.

For boller uten melk, laktose eller egg, se allergi-tips helt nederst.

Oppskriften gir 12 glutenfrie boller.

Du trenger

 • 1 pose TORO glutenfri kakemiks (345 g) *
 • 15 g fersk gjær
 • 100 g sukker
 • 1 ts bakepulver
 • 25 g fiberhusk
 • 1 ts kardemomme
 • 1/2 ts salt
 • 375 g melk, kald**
 • 1 egg
 • 75 g smør, i terninger
 • Mel til utbaking (helst jyttemel)

* Jeg har ikke testet noen andre meltyper enn TOROs. ** Du kan lese om hvorfor jeg baker boller med kald væske her.

Slik gjør du 

Kvelden før

1. Ta smøret ut av kjøleskapet før du begynner å bake og del det i terninger.

2. Ta frem en kjøkkenmaskin med k-spade. Mål opp alt det tørre i bakebollen og bland sammen. Bruker du fersk gjær smuldrer du den oppi med melet.

Mål opp melken og tilsett egget. Visp sammen. Mens kjøkkenmaskinen går på lav hastighet tilsetter du melkeblandingen, litt etter litt. Etter en liten stund er alt blandet inn og deigen er jevn, da bruker du en slikkepott til å sjekke at det ikke ligger melrester i bunnen av bakebollen. Elt deigen i 5 minutter.

3. Tilsett smøret i terninger og elt så deigen i ytterligere 15 minutter på middels hastighet. Samle deigen i bakebollen, dekk med plast og sett til forheving i 1,5 time.

4.  Ta litt mel på benken (jeg bruker jyttemel). Elt deigen i bakebollen med en slikkepott og velt ut deigen. Elt så deigen videre på kjøkkenbenken ved bruk av slikkepotten (da deigen klisser) – bruk så lite mel som mulig. Fortsett å tilsette mel til du kan samle deigen i en stor ball.

5. Del deigen i 12 emner som du former til boller (hvert emne er da på cirka 75 g). Obs hvis deigen klisser for mye til at du kan forme de til boller så bruk mer mel. Du skal kunne trille de ut. Sett på stekeplate med bakepapir. Dekk stekebrettet godt med plastfolie og gjerne et lokk av noe slag. Sett inn i kjøleskapet og landet stå der over natten.

Morgenen etter

6. Ta bollene ut av kjøleskapet og la stå på benken uten plast/lokk i ca 1,5 time.

Sett ovnen på 225 grader. Pensle bollene med melk eller med egg. Stek midt i ovnen i ca. 10 minutter. Følg med mot slutten av steketiden. Bollene er ferdige når de har en lys gylden farge. Steker du de for lenge kan de bli tørre, så pass på. La avkjøles på rist og nyt lunkne.

Glutenfrie boller er klart best når de er helt ferske og fortsatt litt lunkne. Så spis alle med en gang, eller frys ned de dere ikke spiser. Fryste boller skjerper du i ovnen rett fra fryst tilstand. Sett på rist i ovnene, sett ovnen på 200 grader og la steke i ca 10 minutter, da blir de myke og supergode.

Allergiinfo

 • Ved laktoseintoleranse bruker du laktosefri melk, yoghurt og smør.
 • Ved melkeallergi bruker du plantemelk (usøtet), margarin uten melk og melkefri yoghurt (soya-basert eller kokosbasert).
 • For boller uten egg bruker du 350 g melk og erstatter egget med 100 gram yoghurt naturell.

Følg meg på Instagram for tips om oppskrifter og masse glutenfri inspirasjon. Søk opp GLUTENFRIHET.NO

img_4700-2

14 kommentarer om “GLUTENFRIE BOLLER MED KALDHEVING (ETTERHEVING I KJØLESKAPET OVER NATTEN)

 1. Hei.
  Gleder meg til å prøve disse.
  Jeg har bakt masse av dine oppskrifter. Alt har vært supergodt.
  Et spørsmål til denne oppskriften. Jeg ser at i denne bruker du ikke yoghurt naturel, men i den uten egg benytter du det. Blir baksten mer saftig og enklere å jobbe med ved å benytte yoghurt? Eller kompenseres det med egget. På forhånd takk 🙂

 2. Prøvde denne oppskriften i dag!Bollene ble perfekte👍🏻Akkurat som vanlige boller(nesten bedre)

 3. Takk for at du deler dine gode oppskrifter! Hele familien koste seg med glutenfrie fastelavensboller, ingen merket forskjell før jeg sa det 🙂

  Lurer på om du har forsøkt å fryse bollene før steking? Tror du det går?

 4. Hei!
  Skulle gjerne prøvd oppskriftene dine, men lurte på om det er noe alternativ til fiberhusk? Feks med egg? 🙂

  Hilsen Vilde

  1. Hei, dessverre! Men det er gode alternativer til fiberhusk på både rema og Coop mega som forhåpentligvis ikke er utsolgt der du bor?

 5. Hei! Hvor mye tørrgjær er det fordelaktig å bruke i denne oppskriften? Har forresten laget denne (dog lussekatter, ikke boller) tilpasset det glutenfrie verksted sine ingredienser. De ble knallgode!

  Mvh
  Karoline

 6. Hei! Er det mulig å la deigen kaldheve før den rulles ut til boller? Har for lite plass i kjøleskapet til å sette inn et helt brett 🙂

 7. Hei! Hvor mange ts er 25 gram fiberhusk? Og hvis jeg bruker tørrgjær, hvor mye er 15 gram? Vh Anette

Legg inn en kommentar