Jeg tester alltid ut oppskriftene mine med nye vrier og sammensetninger. Her har jeg gitt oppskriften noen små justeringer for å gjøre brødene enda bedre.
Denne oppskriften gir to skikkelig gode og grove glutenfrie brød, bakt med bokhvete, havre og frø. Bokhvete er nok den meltypen som har overrasket meg mest i søken på ingredienser for å bake gode, sunne og fiberrike glutenfrie brød. Bokhvete er en nøtt (og har ingenting med hvetemel å gjøre). Den inneholder mye kostfiber, jern, fosfor, kalium og magnesium. I tillegg har bokhvete et høyt innhold av protein og lysin – en essensiell aminosyre. Bokhvete kommer ofte i form av mel, gryn eller hel bokhvete. Her har jeg brukt bokhvetemel og hel bokhvete. En god kombi for brød med god smak og litt tyggemotstand. Noen er allergiske mot fargestoffet fagopyrin som fins i ytterskallet til bokhveten. Man kan fjerne fargestoffet ved å skylle bokhveten med kokt vann.
Du får kjøpt bokhvetemel og hel bokhvete på velassorterte KIWI butikker og Meny. Du kan lese mer om de ulike meltypene her.
Disse glutenfrie brødene er saftige, luftige og med en god skorpe. Og selvfølgelig kjempegod smak. Oppskriften gir 2 glutenfrie brød. Anbefales!
Du trenger
- 200 g GF havregryn
- 200 g bokhvetemel
- 150 g maismel
- 100 g rismel
- 75 g hel bokhvete
- 75 g solsikkekjerner
- 50 g knuste linfrø
- 30 g fiberhusk
- 8 g tørrgjær / (2/3 fersk gjær) *
- 2 ts bakepulver
- 2,5 ts salt
- 2 ts flytende honning
- 11 dl vann, kaldt (1100 g)
*Hvis du ønsker å kutte ned på hevetiden kan du bruke en hel pakke med gjær og romtemperet vann. Du kan lese om hvorfor jeg baker med kald væske og lang hevetid her.
Utstyr
- Kjøkkenmaskin med k-spade
- 2 små brødformer a 25 cm
Slik gjør du
1. Ta frem kjøkkenmaskinen og k-spaden. Mål opp og bland sammen alle de tørre ingrediensene. Tilsett vannet og honningen i en stråle mens maskinen går på lav hastighet.
2. Elt så deigen på middels hastighet i 15 minutter.
3. Smør to små brødformer (a 25 cm) med olje og legg bakepapir i bunnen av formen. Fordel halvparten av deigen i hver form. Deigen skal være litt klissete. Jevn ut deigen i hver form ved hjelp av slikkepotten. Ha havregryn over og trykk ned i deigen. Dekk med et kjøkkenhåndkle og la heve i 2 timer. (Deigen skal da ha hevet til toppen av formene.)4. Sett ovnen på 210 grader. Når ovnen er varm setter du brødene inn på nederste rille. La steke i ca 40 minutter. De er ferdige når de har fått en mørk og hard skorpe. (La de heller steke litt for lenge enn for kort.)
5. Skjær langs kanten av formene. Velt ut av formene og avkjøl brødene på rist. Vent med å skjære i brødene til de er helt avkjølt, (hvis ikke kan de bli deigete.)
Brødet holder seg ferskt og godt i brødboksen. Skjær det dere ikke spiser i skiver og putt i fryseren.
Baketips
Når alle ingrediensene er blandet sammen til en deig kan det være lurt å stoppe maskinen og røre opp deigen med en slikkepott så du er helt sikker på at det ikke har dannet seg melklumper i bunnen av bollen eller på k-spaden.)
Hei:) veldig spent på brødet… jeg er generelt ikke så glad i bokhvetemel.. jeg synes det gir en veldig kraftig smak som jeg ikke liker. Jeg er spent på hvordan brødet smaker. Det står til heving nå😊 er det en mulighet for å bytte ut bokhvetemelet med mer evt rismel eller havremel?
Hei Mari, da dette er et bokhvetebrød er jeg redd du da ikke kommer til å bli så begeistret for smaken. Jeg jobber med en oppskrift på brød uten bokhvetemel (foreløpig har jeg kun eltefrie oppskrifter med det). H 🙂
Nei men ser ut som din er det mindre bokhvetemel i.. enn andre oppskrifter jeg her prøvd. Så bra:) men går det Ann å bake denne oppskrifta med de meltypene jeg beskrev? Havremel, rismel å maismel? Mulig soyamel er bedre?:)
Absolutt, men kan ikke gi deg info på mengden av hver av de før jeg har fått testet det selv.
Okey:) da prøver jeg selv da.. så får vi se hvordan det går.
Herlighet.. ser jeg glemte å tilsette den hele bokhveten. Den hadde jeg ikke tilgjengelig. Tror du det har noe å si for resultatet? Har ellers fulgt oppskrifta til punkt å prikke..
Hei, det tror jeg ikke er noe problem. Eneste er at det kanskje blir noe mer saftig. Lykke til 🙂
Takk:)
Ville bare si at det ble ikke skikkelig stekt etter 40 min i ovnen på 210 grader, på nederste rille. Jeg er flink å følge oppskrifter og gjør slik det står, men mine glutenfrie brød blir aldri bra. 1 gang har jeg fått det til.. måtte steke brødet i 30 min til. Ville si at det var og god på smak:) og ikke noe bokhvete smak. Hurra! Følger deg, for å se om jeg kan prøve meg på andre oppskrifter.
Hei Mari, det er mulig grunnen er at du ikke hadde hel bokhvete i, eller så er ovnen din annerledes enn min. Hvis det ofte er slik at du må steke lenger? Blir det bra om du rister brødet? Glad for å høre at du likte smaken 🙂
Ja min ovn er fra ikea. Mulig den ikke er så bra. Med vanlig mat blir alt stekt skikkelig etter oppskrift…. ja mulig det. Jo brødet blir vel bra når du rister det:) men synes det burde bli bra når du følger en oppskrift. Er litt frustrerende:) men tar det i risteren jeg😀
Hei Mari, i oppskriften stod det at du skulle ha i hel bokhvete og når du ikke har i det vil brødet få en annerledes konsistens. Jeg håpet at det bare ville bli mer saftig men tydeligvis oppleves da brødet som ustekt. Jeg har selv ikke prøvd å bake brødet uten hel bokhvete og derfor er der vanskelig å forutse hvordan brødet ville bli.
Ja er nok den hele bokhveten jeg skulle hatt oppi. Jeg leste på nettet, at den hele bokhveten gjør brødet en bra konsistens. Så der har du svaret;)
Hei! Kan man bytte ut mais og rismel med havremel eller jyttemel?
Hei, jeg vil nok anbefale deg å bruke disse melsortene fordi det gir et supert resultat.
Jeg må også bytte ut maismel og rismel.
Så dumt at det ikke går, for dette brødet har jeg lyst å bake.
Hei! Så flott blogg du har 🙂 Jeg har akkurat oppdaget den, og blir skikkelig inspirert! Dette brødet er en av mange oppskrifter jeg vil prøve. Jeg lurer på om du bløtlegger eller skyller den hele bokhveten før du har den i deigen? Jeg mener å ha lest et sted at den har et slags “belegg” som bør vaskes bort ved å bløtlegge de hele kornene. Vet du noe om dette? Hilsen Trine.
Hei Trine, jeg bløtlegger ikke. Hadde en annen leser som spurte om det samme, men har ikke funnet info som tilsier at man skal gjøre det? Det står heller ikke på pakken.
Tusen takk for hyggelig melding, det er veldig motiverende. 🙂
Hei igjen!
Takk for tilbakemelding 🙂
Jeg googlet ltt om skylling av bokhvete. Flere treff pekte på at en del mennesker er allergiske mot fargestoffet fagopyrin, som fins i ytterskallet til bokhveten. Man kan fjerne fagopyrinen ved å skylle bokhveten med kokt vann. Vel, det har neppe noe å si for resultat og smak. Jeg har bakt brødet og bløtla bokhveten 10 miutter i kokende vann før jeg silte det av. Vannet ble ganske misfarget av det jeg vil tro er fagopyrin. Brødet smaker helt nydelig og skal garantert lages igjen temmelig snart, da jeg begynner å gå tom.
Tusen takk for at du deler info og for kjempehyggelig melding! 🙂
Altså- dette brødet er utrulig godt. Baka det til dottera mi som har cøliaki, både ho og resten av familie elska det. Så deilig med brød som smaker som vanlig grovbrød. Tusen takk for oppskrift! ❤️
Det var hyggelig å høre det 🙂 Tusen takk for at du skrev inn ☺️
Hei. Jeg bakte det brødet i jerngryta som ble sååå godt og perfekt. Da jeg ville bake flere etterpå får jeg de ikke til å heve. Hva i all verden gjør jeg galt? Vannet er perfekt ca. 20 grader,men tar tørrgjær av en åpnet pakke. Kan det være det som gjør at det ikke vil heve? Trenger hjelp…
Hei, Bør ikke være problematisk at tørrgjæren er åpen. Men brukte du den eltefrie oppskriften sist? For da bruker man jerngryte. Den oppskriften du har kommentert på her er for «vanlig brød» nemlig som ikke må heve over natten?
Hei. Ny i den glutenfrie verden, datter med nylig påvist cøliaki. Overgangen har gått veldig bra. Men jeg har ikke lyktes i å bake ett brød som hun liker. Så jeg skal prøve meg på dette brødet tenkte jeg. Men min datter vil ikke ha frø i brødene. Hva kan jeg erstatte di med ?
Hei, du kan ta de ut og gå litt ned på vannet 🙂 evt teste denne oppskriften
https://glutenfrihet.no/2017/09/15/glutenfritt-grovt-familiebrod/
Ville også testet oppskriften på eltefritt brød – de er veldig gode!!
Lykke til med bakingen 🙂
Hei er det riktig at dette kun skal heve i formen og ikke i bollen først under plast som det andre bokhvete brødet ditt? Mvh Helene
Stemmer 🙂