Brownies må være Norges mest populære kake. Det er ihvertfall den aller mest populære oppskriften her på bloggen. Og det er ikke rart. Brownies er jo utrolig godt også går det så raskt å lage.
Denne oppskriften på glutenfri rocky road brownies er toppet med marsmallows, peanøtter og karamell. Latterlig godt, rett og slett.
Oppskriften gir cirka 12 kakestykker.
Laktoseintoleranse eller melkeallergi? Se nederst i innlegget.
For deilig glutenfri rocky road brownies trenger du:
- 150 g smør
- 350 g sukker
- 50 g bakekakao
- 100 g glutenfri melblanding*
- 2 ts vaniljesukker
- 1 ts bakepulver
- 3 egg (M)
- 2 klyper salt
- 10 store masmallows, eller 40 små
- 75 g peanøtter
- Karamell (kan sløyfes)
Karamell (om du vil)
- 100 g sukker
- 2 ss vann
- 25 g smør
- 1 dl kremfløte
- 2 klyper havsalt
*Jeg bruker TORO glutenfri kakemiks
Slik gjør du
1. Sett ovnen på 165 grader varmluft.
2. Smelt smøret i en kjele. Sett ned varmen og tilsett sukkeret. La smelte sammen på lav varme i noen minutter.
3. Mål opp og bland sammen de tørre ingrediensene. Tilsett sukkersmøret og rør inn ved hjelp av en tresleiv eller lignende. Tilsett eggene og rør deigen glatt.
4. Fordel deigen i en bakepapirkledd liten langpanne (ca 20 x 30 cm), (se tips). Stek midt i ovnen i ca. 25 minutter. (Obs. Hvis du bruker en form som er mindre må du steke kaken lenger, hvis ikke vil den bli rå).
5. Hvis du har store marsmallows, så deler du hver i 4 biter ved hjelp av en saks. Etter at kaken har stekt i 20 minutter tar du den ut av ovnen og drysser over peanøtter og marsmallows. Sett kaken tilbake inn i ovnen og la steke de siste minuttene.
La browniesen avkjøles i formen.
Karamell
6. Bland sammen sukker og vann i en kjele. Obs obs den kan ikke ha teflonbunn, for da blir ikke sukkeret til karamell. Varm opp blandingen over høy varme uten å røre i kjelen. Etter litt begynner blandingen å småkoke. Når sukkeret har smeltet og blitt gyllent tar du kjelen av platen.
(Personlig liker jeg karamellen lys gyllen, men dette avgjør du selv. Jo lenger du lar sukkeret stå over varmen jo mørkere blir karamellen).
7. Rør inn smøret. Sett kjelen tilbake på komfyren og skru platen på medium varme. Tilsett fløten, litt og litt av gangen og rør inn. Kok opp og la karamellen så småkoke i ca. 6 minutter. Ta karamellen av platen og la stå og avkjøle seg. Fisk ut evt sukkerklumper eller sil karamellen om du har mange. La karamellen avkjøles.
8. Fordel karamellen over kaken rett før servering, og nyt 🙂
Baketips
Når du skal dekke en kakeform med bakepapir er et triks å ta litt olje eller smør i formen først. Da kleber bakepapiret seg til formen. Hvis du ønsker pene kanter, klipper du til papiret så det passer til bunnen av formen og smører kantene.
Allergiinfo
Er du allergisk mot melk eller laktose bruker du margarin uten melk istedenfor smør. I karemallen bruker du laktosefri fløte eller soya fløte.
Hei!
Tusen takk for fine oppskrifter. Skal snart ha barnebursdag og vil lage kaker som alle kan spise. Der er egg, nøtter, gluten og laktose allergier. Har du noen forslag?
Kan jeg kutte ut egg og nøtter i denne Brownisen?
Hilsen
Brita
Hei:) så grei du er som skal lage allergivennlig kake for alle!
Du kan bruke oppskriften på vanlig brownies, også bytter du ut egg med eggerstatning. https://glutenfrihet.no/2016/11/15/glutenfri-brownies/. Smør byttes ut med melkefri margarin (som det står nederst i innlegget). Lykke til!