Grov bakst

GLUTENFRITT BOKHVETEBRØD 2.0

Jeg tester alltid ut oppskriftene mine med nye vrier og sammensetninger. Her har jeg gitt oppskriften noen små justeringer for å gjøre brødene enda bedre.

Denne oppskriften gir to skikkelig gode og grove glutenfrie brød, bakt med bokhvete, havre og frø. Bokhvete er nok den meltypen som har overrasket meg mest i søken på ingredienser for å bake gode, sunne og fiberrike glutenfrie brød. Bokhvete er en nøtt (og har ingenting med hvetemel å gjøre). Den inneholder mye kostfiber, jern, fosfor, kalium og magnesium. I tillegg har bokhvete et høyt innhold av protein og lysin – en essensiell aminosyre. Bokhvete kommer ofte i form av mel, gryn eller hel bokhvete. Her har jeg brukt bokhvetemel og hel bokhvete. En god kombi for brød med god smak og litt tyggemotstand. Du får kjøpt bokhvetemel og hel bokhvete på velassorterte KIWI butikker og Meny. Du kan lese om de ulike meltypene her.

Disse glutenfrie brødene er  saftige, luftige og med en god skorpe. Og selvfølgelig kjempegod smak. Oppskriften gir 2 glutenfrie brød. Anbefales!

Du trenger

  • 200 g GF havregryn
  • 200 g bokhvetemel
  • 150 g maismel
  • 100 g rismel
  • 75 g hel bokhvete
  • 75 g solsikkekjerner
  • 50 g knuste linfrø
  • 30 g fiberhusk
  • 8 g tørrgjær / (2/3 fersk gjær) *
  • 2 ts bakepulver
  • 2,5 ts salt
  • 2 ts flytende honning
  • 11 dl vann, kaldt (1100 g)

*Hvis du ønsker å kutte ned på hevetiden kan du bruke en hel pakke med gjær og romtemperet vann. Du kan lese om hvorfor jeg baker med kald væske og lang hevetid her.

Utstyr

  • Kjøkkenmaskin med k-spade
  • 2 små brødformer a 25 cm

Slik gjør du

1. Ta frem kjøkkenmaskinen og k-spaden. Mål opp og bland sammen alle de tørre ingrediensene. Tilsett vannet og honningen i en stråle mens maskinen går på lav hastighet.

2. Elt så deigen på middels hastighet i 15 minutter.

3. Smør to små brødformer (a 25 cm) med olje og legg bakepapir i bunnen av formen.  Fordel halvparten av deigen i hver form. Deigen skal være litt klissete. Jevn ut deigen i hver form ved hjelp av slikkepotten. Ha havregryn over og trykk ned i deigen. Dekk med et kjøkkenhåndkle og la heve i 2 timer. (Deigen skal da ha hevet til toppen av formene.)

4. Sett ovnen på 210 grader. Når ovnen er varm setter du brødene inn på nederste rille. La steke i ca 40 minutter. De er ferdige når de har fått en mørk og hard skorpe. (La de heller steke litt for lenge enn for kort.)

5. Skjær langs kanten av formene. Velt ut av formene og avkjøl brødene på rist. Vent med å skjære i brødene til de er helt avkjølt, (hvis ikke kan de bli deigete.)

Brødet holder seg ferskt og godt i brødboksen. Skjær det dere ikke spiser i skiver og putt i fryseren.

Baketips

Når alle ingrediensene er blandet sammen til en deig kan det være lurt å stoppe maskinen og røre opp deigen med en slikkepott så du er helt sikker på at det ikke har dannet seg melklumper i bunnen av bollen eller på k-spaden.)

19 kommentarer om “GLUTENFRITT BOKHVETEBRØD 2.0

  1. Hei:) veldig spent på brødet… jeg er generelt ikke så glad i bokhvetemel.. jeg synes det gir en veldig kraftig smak som jeg ikke liker. Jeg er spent på hvordan brødet smaker. Det står til heving nå😊 er det en mulighet for å bytte ut bokhvetemelet med mer evt rismel eller havremel?

    1. Hei Mari, da dette er et bokhvetebrød er jeg redd du da ikke kommer til å bli så begeistret for smaken. Jeg jobber med en oppskrift på brød uten bokhvetemel (foreløpig har jeg kun eltefrie oppskrifter med det). H 🙂

      1. Nei men ser ut som din er det mindre bokhvetemel i.. enn andre oppskrifter jeg her prøvd. Så bra:) men går det Ann å bake denne oppskrifta med de meltypene jeg beskrev? Havremel, rismel å maismel? Mulig soyamel er bedre?:)

  2. Herlighet.. ser jeg glemte å tilsette den hele bokhveten. Den hadde jeg ikke tilgjengelig. Tror du det har noe å si for resultatet? Har ellers fulgt oppskrifta til punkt å prikke..

  3. Ville bare si at det ble ikke skikkelig stekt etter 40 min i ovnen på 210 grader, på nederste rille. Jeg er flink å følge oppskrifter og gjør slik det står, men mine glutenfrie brød blir aldri bra. 1 gang har jeg fått det til.. måtte steke brødet i 30 min til. Ville si at det var og god på smak:) og ikke noe bokhvete smak. Hurra! Følger deg, for å se om jeg kan prøve meg på andre oppskrifter.

    1. Hei Mari, det er mulig grunnen er at du ikke hadde hel bokhvete i, eller så er ovnen din annerledes enn min. Hvis det ofte er slik at du må steke lenger? Blir det bra om du rister brødet? Glad for å høre at du likte smaken 🙂

      1. Ja min ovn er fra ikea. Mulig den ikke er så bra. Med vanlig mat blir alt stekt skikkelig etter oppskrift…. ja mulig det. Jo brødet blir vel bra når du rister det:) men synes det burde bli bra når du følger en oppskrift. Er litt frustrerende:) men tar det i risteren jeg😀

      2. Hei Mari, i oppskriften stod det at du skulle ha i hel bokhvete og når du ikke har i det vil brødet få en annerledes konsistens. Jeg håpet at det bare ville bli mer saftig men tydeligvis oppleves da brødet som ustekt. Jeg har selv ikke prøvd å bake brødet uten hel bokhvete og derfor er der vanskelig å forutse hvordan brødet ville bli.

  4. Ja er nok den hele bokhveten jeg skulle hatt oppi. Jeg leste på nettet, at den hele bokhveten gjør brødet en bra konsistens. Så der har du svaret;)

  5. Hei! Så flott blogg du har 🙂 Jeg har akkurat oppdaget den, og blir skikkelig inspirert! Dette brødet er en av mange oppskrifter jeg vil prøve. Jeg lurer på om du bløtlegger eller skyller den hele bokhveten før du har den i deigen? Jeg mener å ha lest et sted at den har et slags «belegg» som bør vaskes bort ved å bløtlegge de hele kornene. Vet du noe om dette? Hilsen Trine.

    1. Hei Trine, jeg bløtlegger ikke. Hadde en annen leser som spurte om det samme, men har ikke funnet info som tilsier at man skal gjøre det? Det står heller ikke på pakken.
      Tusen takk for hyggelig melding, det er veldig motiverende. 🙂

  6. Hei igjen!
    Takk for tilbakemelding 🙂
    Jeg googlet ltt om skylling av bokhvete. Flere treff pekte på at en del mennesker er allergiske mot fargestoffet fagopyrin, som fins i ytterskallet til bokhveten. Man kan fjerne fagopyrinen ved å skylle bokhveten med kokt vann. Vel, det har neppe noe å si for resultat og smak. Jeg har bakt brødet og bløtla bokhveten 10 miutter i kokende vann før jeg silte det av. Vannet ble ganske misfarget av det jeg vil tro er fagopyrin. Brødet smaker helt nydelig og skal garantert lages igjen temmelig snart, da jeg begynner å gå tom.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s