Søt bakst

GLUTENFRI SJOKOLADETERTE MED KARAMELLFYLL

Da matbloggeren Mat på bordet la ut denne oppskriften måtte jeg bare lage den i glutenfri versjon. Den så bare så himmelsk god ut. Og, det var den, syndig mektig og skikkelig god. Karmall og sjokoladeganache kan jo ikke bli feil. Så her kommer den i glutenfri versjon og med noen små justeringer her og der.

Selve paibunnen er en sjokoladebunn, som så er toppet med karamell og sjokoladeganche. Oppskriften på karamell er hentet fra Ida Gran Jansen sin blogg, da jeg synes metoden hennes er lettere å lykkes med, enn standard metoden.

Jeg lagde flere små porsjonspaier, men du kan selvfølgelig bake den i en stor paiform også.

Du trenger

Paibunn

 • 175 g glutenfritt mel*
 • 75 g melis
 • 3 ss bakekakao
 • 1 ts fiberhusk (3 g)
 • 100 g kaldt smør, i terninger
 • 1 egg
 • 2 ss vann

*Jeg foretrekker TORO Glutenfri Kakemiks.

Karamell

 • 100 g sukker
 • 4 ss vann
 • 2,5 ss smør
 • 1 dl kremfløte
 • 2 klyper havsalt

Sjokoladeganache

 • 200 g sjokolade, ca 50 %
 • 2 dl kremfløte
 • Nøtter, fryetørkede bær el. til pynt

Utstyr

 • Gryte uten teflonbunn
 • 6 små paiformer (porsjon) eller 1 stor paiform (diam 26 eller 28). Gjerne med løs bunn.

Slik gjør du

Paideigen

1. Ta frem foodprocessoren (du kan også bruke bolle og sleiv). Mål opp mel, melis, bakekakao og fiberhusk. Del det kalde smøret i terninger og tilsett. Kjør i foodprocessoren til smøret og melet er godt blandet. (Sjekk at det ikke ligger mel i bunnen.)

2. Tilsett egget og bland inn. Ha så i 1 ss med kaldt vann. Deigen skal enkelt kunne samles med en slikkepott el. Om deigen er for tørr tilsetter du 1 ss til. Pakk inn i plastfolie og legg i kjøleskapet. Her skal den ligge i 30 minutter eller lenger (den kan gjerne ligge over natten). Mens paideigen godgjør seg i kjøleskapet lager du karamellen.

Karamell

3. Bland sammen sukker og vann i en kjele. Obs obs den kan ikke ha teflonbunn, for da blir ikke sukkeret til karamell. Bland sammen sukkker og vann og varm opp over høy varme uten å røre i kjelen. Etter litt begynner blandingen å småkoke. Når sukkeret har smeltet og blitt gyllent tar du kjelen av platen. (Jo lenger du lar sukkeret stå å koke jo mørkere og bitrere blir karamellen)

4. Rør inn smøret. Sett kjelen tilbake på komfyren og skru platen på medium varme. Tilsett fløten, litt og litt av gangen og rør inn. Kok opp og la karamellen så småkoke i ca. 6 minutter. Ta karamellen av platen og la stå og avkjøle seg. Fisk ut evt sukkerklumper eller sil karamellen om du har mange. La karamellen avkjøles.

Steking av paibunn

5. Sett ovnen på 160 grader varmluft. Form deigen til en ball og kjevle ut direkte på et bakepapir. (Bruk bittelitt mel på kjevlen). Skal du ha en stor pai så kjevler du paideigen ut til en stor rund form (noe større form enn selve paiformen, for å dekke sidene). Har du flere små, så deler du deigen opp, triller hvert emne tilen ball før du kjevler ut.

Vend så deigen med bakepapiret rett over i formen og løsne forsiktig bakepapiret. Press deigen ned i formen og prikk med en gaffel. Stek i midten av ovnen i ca. 10 min for små paiformer og ca. 15 minutter for stor paiform. Ta paibunnen ut av ovnen og la den avkjøles helt. (Følg godt med, alle ovner er forskjellige og det er viktig at du ikke oversteker den).

6. Løft paibunnen ut av formen (om du har en form med løs bunn) og sett den på et kakefat. Hell den avkjølte karamellen i paibunnen og sett kjølig.

7. Lag sjokoladefyllet. Hakk sjokoladen grovt og ha over i en bolle. Varm så opp fløten til den ryker (den skal ikke koke). Hell den varme fløten over sjokoladen og la den stå til sjokoladen har smeltet. Rør sammen til en glatt og blank glasur. La avkjøles noe. Hell så glasuren over paien(e) og pynt etter ønske. Her har jeg pyntet med frysetørkede bringebær og drysset over havsalt for smakens skyld.

 

 

Legg inn en kommentar