Grov bakst

GLUTENFRIE ELTEFRIE BOKHVETERUNDSTYKKER

Har du prøvd å bake eltefritt enda? Det er virkelig å anbefale. De beste glutenfrie rundstykkene er eltefrie synes jeg. Da får smakene godt tid til å utvikle seg, og meltypene får trukket til seg væsken. Ferdig stekt er rundstykkene luftige, saftige og med god skorpe. Eltefrie rundstykker krever litt mindre arbeid (fordi du slipper å elte deigen), men du må bake deigen kvelden før og du bør helst ha et muffinsbrett.

Her kommer oppskriften på eltefrie glutenfrie bokhveterundstykker. Jeg baker alltid grov bakst med rene melsorter. Melblandingene man får tak i er ikke spesielt grove og inneholder mye stivelse. I denne oppskriften har jeg brukt bokhvete, rismel og havregryn. Bokhvete er en nøtt (og har ingenting med hvetemel å gjøre). Den inneholder mye kostfiber, jern, fosfor, kalium og magnesium. I tillegg har bokhvete et høyt innhold av protein og lysin – en essensiell aminosyre. Bokhvete kommer ofte i form av mel, gryn eller hel bokhvete. Her har jeg brukt bokhvetemel, det får du kjøpt på velassorterte KIWI butikker og Meny. Du kan lese om de ulike meltypene som jeg bruker i grov bakst her.

Server disse deilige glutenfrie rundstykkene til frokost, lunsj, varm suppe, eller kvelds. En sikker vinner, helt sikkert!

For 10-12 glutenfrie rundstykker trenger du:

  • 125 g rismel
  • 150 g bokhvetemel
  • 200 g GF havregryn
  • 15 g fiberhusk
  • 1 ts salt
  • 1/2 ts tørrgjær
  • 650 g  romtemp. vann (ca. 20 grader)*
  • Mel til utbaking (feks jyttemel)

*Obs vannet skal ikke være fingervarmt (37 grader). Det skal være romtemperert.

Slik gjør du

1. Mål opp og bland sammen de tørre ingrediensene i en stor bakebolle. Tilsett vannet (romtemperert), og bland sammen med en slikkepott. Pass på at det ikke er klumper i deigen eller mel i bunnen av bakebollen. Deigen skal være klissete.

Dekk bakebollen med plastfolie og kjøkkenhåndkle, og sett til heving på kjøkkenbenken i 12 -18 timer.

2. Morgenen etter setter du ovnen på 225 grader. Sett inn muffinsbrettet.

3. Elt deigen i bakebollen ved bruk av en slikkepott. Deigen skal nå være litt klissete men samlet. Ha mel på benken (gjerne jyttemel om du har det) og velt deigen ut. Kna og brett deigen. Dryss mel under for hver gang du snur på deigen. (Det er viktig at du fortsetter å tilsette litt og litt mel til du kan jobbe med deigen. Den skal ikke klisse men være fast og fin.)

4. Del deigen i 10 – 12 emner og form hver av emnene til rundstykker. Pensle hver av rundstykkene med melk eller sammenpisket egg (for fin farge) og dryss over solsikkefrø eller sesamfrø.

5. Ta muffinsbrettet ut av ovnen og fordel rundstykkene i. Sett tilbake inn i ovnen og senk varmen til 200 grader. Stek rundstykkene i ca. 25 minutter.  Stek heller litt for lenge enn for kort, så er du usikker.

6. La rundstykkene avkjøles på rist og vent med å skjære i de til de er avkjølt. Nyt med godt pålegg. Velbekomme.

4 kommentarer om “GLUTENFRIE ELTEFRIE BOKHVETERUNDSTYKKER

  1. Hei!
    Her i huset kan man ikke spise havregryn heller, har du forslag til noe annet som kan gjøre samme nytten? Hirseflak, quinoaflak?

    Lene

    1. Hei, så allergi mot havre da? Hm, jeg har ikke gjort noe testing hvor jeg har byttet ut havre mot andre melsorter. Mengden du skal tilsette vil avhenge av hvor mye væske den alternative melsorten trekker til seg. Velg det dere liker best. Når du rører sammen deigen så skal den ikke være helt fast. Juster så deigen når du baker ut om den blir for flytende. Du skal kunne forme de til rundstykker ved bruk av henda så tilsett mel til deigen slutter å klisse. Lykke til og skriv gjerne her hvordan deg går 🙂

  2. Ja, om det er en egen allergi eller om det er cøliakien som gjør det vet jeg ikke, men havre funker ikke selv om det er merket glutenfritt. Heller ikke glutenfri hvetestivelse, maltodekstrin osv. Her må det være naturlig glutenfritt og ingen mulighet for smitte fra andre matvarer under produksjonen, så det er litt tilleggsutfordringer. Skal prøve med quinoa 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s