Søt bakst

GLUTENFRI FYRSTEKAKE

En gammel slager dette, fyrstekaken. Og her kommer den i ny drakt, nemlig glutenfri. Selvom deigen er glutenfri er den veldig enkel å jobbe med og resultatet blir helt prima.

Mandelfyllet er etter inspirasjon fra Sverre Sætre. Det er faktisk et fyll det er lettere å lage enn det klassiske med pisket marengs. Jeg synes dette er bedre, men ønsker du det helt tradisjonelle, så finner du oppskrift på det her på «Det søte liv«.

I oppskriften har jeg brukt en rund kakeform på 20 cm i diameter. Da blir fyrstekaken høy og flott, som på bildet.

Du trenger

PAIDEIG

  • 175 g glutenfritt mel*
  • 75 g melis
  • 1 ts fiberhusk (3 g)
  • 100 g kaldt smør, i terninger
  • 1 eggeplomme (spar på eggehviten)
  • 2–4 ss kaldt vann
  • 1 egg til pensling

*Jeg bruker TORO glutenfri kakemiks

TERTEFYLL

  • 150 g mandelmel**
  • 125 g sukker
  • 1 egg
  • 15 g smør, smeltet
  • 1 ss fløte
  • 1 eggehvite til pensling

**Eller mandler kjørt til mel i en foodprocessor, blender el.

Slik gjør du

PAIDEIGEN

1. Skill eggeplommen fra eggehviten. Ta frem foodprocessoren (du kan også bruke bolle og sleiv). Mål opp mel, melis og fiberhusk. Del det kalde smøret i terninger og tilsett. Kjør i foodprocessoren til smøret og melet er blandet og klumper seg. (Sjekk at det ikke ligger mel i bunnen.)

2. Tilsett eggeplommen og bland inn. Ha så i 1 og 1 ss med kaldt vann til du har riktig konsistens. Kjør foodprocessoren på full guffe. Da skal deigen samle seg i bollen. Om den ikke gjør det, så prøv og samle den med en slikkepott el. Går ikke det må du ha i litt mer vann. Pakk inn i plastfolie og legg i kjøleskapet. Her skal den ligge i 30 minutter eller lenger.

MANDELFYLL

3. Mens deigen ligger i kjøleskapet lager du manedelfyllet. Smelt smøret og sett til side. Bland sammen sukker og mandelmel.  Tilsett så 1 egg, 1 ss fløte og bland det godt inn. Dersom deigen ikke lar seg klistre sammen kan du tilsette litt mer fløte.

FYRSTEKAKEN

4. Sett stekeovnen på 170°C. Smør en rund kakeform på 20 cm i diameter. Ta paidegen ut av kjøleskapet. Trykk 2/3 av deigen godt ned i bunnen og oppover kantene på formen. Ta frem fyllet. Ha litt vann på hendene og press fyllet ut i formen.

5. Ha litt melis på benkeplaten og kjevle ut resten av deigen (like lang som formen er bred). Bruk et pizzahjul eller lignende og skjær ut remser på ca. 0,5 – 1 cm bredde. Løsne fra bordplaten ved bruk av en tynn stekespade. Legg deretter som et gitter på kaken – og en kant rundt kaken. Pensle med eggehviten.

6. Stek på nest nederste rille i ovnen i ca. 40-45 minutter. Kaken skal være lett gyllen på toppen der det ikke er gitter. La kaken avkjøles i formen i romtemperatur. Server romtemperert, gjerne med en kule god vaniljeis til. Velbekomme.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s