Søt bakst

GLUTENFRI JULEKAKE

Annonse kokebok jul_oppskrifter_FINAL

Julekake, julekake hjemmebakt brød! Mange spiser julekake hele året, med mykt smør og brunost eller friskt syltetøy. Jeg vokste opp med julekake med sukater i, og sukater, det er ikke helt min greie. Men da jeg ble voksen, da ble det andre boller. Julebrød med bare rosiner. -Og her får du oppskriften. Om du ønsker sukater i så tilsetter du de sammen med rosinene.

Denne oppskriften på glutenfri julekake er basert på grunnoppskriften min på glutenfrie boller. En oppskrift jeg jobbet lenge lenge med, før den var oss glutenallergikere verdig. FOR, det er klart vi med glutenallergi skal nyte av noe av det beste som finnes.

Så her mine damer og herrer, her er oppskriften på glutenfri julekake eller glutenfritt julebrød om du vil. Oppskriften gir to små julekaker. Jeg lager to små fremfor et stort julebrød for at overflaten ikke skal bli for mørk og for at julebrødet ikke skal bli tørt før du har fått spist det opp. Jeg pleier å kose meg med det ene nybakt også putter jeg det andre i fryseren. Som all glutenfri gjærbakst er den klar best når den er nystekt. (Om du bare vil ha et julebrød kan du feks bake lussekatter eller boller av halvparten av deigen og legge i fryseren).

Ønsker du å sette deigen kvelden før, så finner du oppskriften på eltefri julekake her.

Velbekomme!

Du kan enkelt gjøre oppskriften melkefri, se nederst i innlegget.

Du trenger

 • 125 g rosiner
 • 340 g glutenfritt mel + mel til utbaking*
 • 1/2 pk fersk gjær
 • 85 -100 g sukker
 • 1 ts bakepulver
 • 20 g fiberhusk
 • ¾ ts kardemomme
 • ¼ ts salt
 • 350 g kald melk**
 • 75 g smør, i terninger
 • 1 egg

Pynt

 • 1 egg, til pensling

*jeg bruker TORO glutenfri fin kakemiks (mengden i oppskriften tilsvarer en hel pose), og jyttemel til utbaking (den blå).

** Du kan lese om hvorfor jeg bruker kald væske her.

Slik gjør du 

1. Ta gjerne smøret og  egget ut av kjøleskapet før du skal bake.

2. Legg rosinene i bløt i varmt vann som såvidt dekker rosinene (det gjør de ekstra saftige).

3. Ta frem en kjøkkenmaskin med k-spade. Mål opp alt det tørre i bakebollen og bland sammen.

Mål opp melken og tilsett egget. Visp sammen. Mens kjøkkenmaskinen går på lav hastighet tilsetter du melkeblandingen, litt og litt. Etter en liten stund er alt blandet inn og deigen er jevn, da tilsetter du smøret i terninger.

Elt så deigen i 15 minutter på middels hastighet. La rosinene renne godt av på et kjøkkenpapir el. og tilsett de så i deigen. Bland de raskt inn. Samle deigen i bakebollen, dekk med plast og sett til heving i 1,5 time.

4.  Ta litt mel på benken (jeg bruker jyttemel). Elt deigen i bakebollen med en slikkepott og velt ut deigen. Elt så deigen videre på kjøkkenbenken ved bruk av slikkepotten. Fortsett å tilsette litt og litt mel til du kan samle deigen. Form til en ball og la hvile på kjøkkenbenken i 15 minutter.

5. Vask bort melet og bruk nøytral olje på benken og hendene. Form deigen til to like store julebrød. Legg over på et bakepapirkledt stekebrett og la heve tildekket i 60-90 minutter.

6. Sett ovnen på 200 grader. Pensle julebrødene med sammenvispet egg og stek på nederste rille i ovnen i ca. 25 minutter. Følg med mot slutten av steketiden. Steker du de for lenge vil de bli tørre, så følg med. La avkjøles på rist før du skjærer i det.

Legg det du ikke spiser i fryseren.

Allergiinfo

Ved laktoseintoleranse bruker du laktosefri melk og margarin uten melk. Ved melkeallergi bruker du soyamelk (usøtet) og margarin uten melk.

Følg bloggen på Instagram @glutenfrihet.no.

25 kommentarer om “GLUTENFRI JULEKAKE

 1. Hei, dette brødet så nydelig ut 🙂
  Tror du det er noen måte å gjøre det gjærfritt på også?

 2. Hei, takk for gode oppskrifter! Dette brødet ble i dag servert til gjester og falt veldig i smak:)
  Det eneste et at det detter fra hverandre etter at det er skjørt opp, det er jo typisk glutenfritt, men er det noe jeg kan gjøre annerledes for å unngå det?:)

   1. Hei, eg har nettopp laga dobbel oppskrift, hadde ikkje toro så eg brukte semper fin. Det smaker nydelig godt 👌Brøda blei litt flate, kanskje eg bretta inn litt for lite mjøl? Av 4 brød er eit allerede oppspist😃

   2. Jeg har bakt de med semper fin mix og kokossukker, de ble helt nydelige: Tusrn takk for kjempegod oppskrift og god forklaring❤️

 3. Hei! Hva er grunnen til at alltid bruker jyttemel når du behandler deigen på benken?

  1. Hei, jeg synes dette melet er bedre når jeg skal jobbe med deigen. Jeg opplever også at det gir en bedre overflate. Melblandingene har myyye stivelse og er litt «tørrere» så personlig synes jeg ikke de er like gode å bruke når jeg skal kna deigen på benkeplaten 🙂

 4. Hei,
  Er det en grunn for at du bruker kakemiks fremfor melblanding? 😊 Jeg er ganske ny i den glutenfrie verden.

  1. Hei, TORO har to fine glutenfrie melblandinger. En som heter kakemiks som er til søte deiger / kaker og en annen som er til ikke-søte deiger. I alle søte oppskrifter bruker jeg kakemiksen fra TORO, fordi jeg synes den gir det beste resultatet 😃 dette er altså en melmiks som TORO har valgt å kalle kakemiks.

 5. Julekaken ble bakt i dag, og den ble fantastisk god! Beste glutenfrie gjærdeig jeg noensinne har klart å lage. Tror særlig den lange eltetiden og hevingen gjorde susen. 😃

 6. Hei, jeg skal prøve oppskriften i morgen tidlig, for første gang. Jeg har ingen kjøkkenmaskin – kan deigen eltes for hånd, og skal det så være i like lang tid? På forhånd tusen takk og God Jul 🙂

 7. Hei, har du noen triks for oss som ikke tåler egg🙈 Hva gjør egentlig egget for gjærbaksten?

 8. Hei! 😊Tenkte å gjøre dette eltefritt og prøve å steke det i en jerngryte slik du gjør med noen brød. Tror du jeg må steke det ca like lenge som brødene? Tusen takk for at du deler supre oppskrifter. Mvh Birgit

 9. Takk for denne oppskriften! Fikk nesten tårer i øynene av hvor saftig, mykt og godt dette julebrødet ble 😍

 10. Endelig lyktes jeg med glutenfri gjærbakst. Denne julekake falt virkelig i smak. Nydelig!
  (Brukte Semper finmiks)

 11. Hei! Er det mulig å kaldheve brødene i kjøleskap slik som med bollene dine? De blei så gode og saftige! I så fall hvordan går jeg frem og bør noe endres i oppskriften?

Legg inn en kommentar