Søt bakst

GLUTENFRIE KANELGRIFLER

img_3233

Har du prøvd en av oppskriftene her på bloggen på glutenfrie boller? Det er mange å velge i, men grunnoppskriften er den samme. Denne oppskriften på boller er den oppskriften jeg har jobbet lengst meg og det er nok den oppskriften jeg er aller mest fornyød med. Kanskje fordi boller er noe av det aller beste jeg vet, fordi jeg har savnet ferske myke boller så veldig, eller rett og slett bare fordi de blir skikkelig gode. For det må jeg faktisk få si, at det blir de.

Jeg håper du blir like fornøyd med oppskriften som jeg er.

Det er enkelt å gjøre oppskriften laktose- eller melkefri, se nederst.

Du trenger

 • 1 pose TORO glutenfri kakemiks (345 g) *
 • 1/2 pk gjær (fersk eller tørr)
 • 100 g sukker
 • 1 ts bakepulver
 • 20 g fiberhusk
 • 1/2 ts kardemomme
 • 1/4 ts salt
 • 350 g melk, kald**
 • 1 egg
 • 75 g smør, i terninger
 • Mel til utbaking (helst jyttemel)

* Jeg har ikke testet noen andre meltyper enn TOROs kakemiks men går utifra at kanelbollene vil bli like gode også med andre typer.

** Du kan lese om hvorfor jeg baker boller med kald væske her.

Kanelsmør

 • 65 g smør, smeltet og avkjølt
 • 3 ss sukker
 • 1 ss kanel

Pynt

 • Melk eller egg til pensling
 • Melis
 • Perlesukker

Slik gjør du

1. Ta frem en kjøkkenmaskin med k-spade. Mål opp alt det tørre i bakebollen. Bland sammen. (Bruker du fersk gjær så smuldrer du den opp i melet.)

Mål opp melken og bland med egget. Visp sammen. Mens kjøkkenmaskinen går på lav hastighet tilsetter du melkeblandingen, litt og litt. Etter en liten stund er alt blandet inn og deigen er jevn, da tilsetter du smøret i terninger.

Elt så deigen i 15 minutter på middels hastighet. Samle deigen i bakebollen, dekk med plast og sett til heving i 1,5 time.

3. Ta litt mel på benken (jeg bruker jyttemel). Elt deigen i bakebollen med en slikkepott og velt ut deigen. Elt så deigen videre på kjøkkenbenken. Fortsett å tilsette litt og litt mel til du kan samle deigen i en stor ball (se baketips). La så deigen hvile på kjøkkenbenken under et håndkle i 15 minutter.


Mens deigen hviler lager du kanelsmøret. Smelt smøret. Sett til side og la avkjøles litt. Bland så sammen med sukker og kanel.

4. Dryss mel på benken. Form så deigen til en pølse som er ca. 30 cm lang og kjevle den ut til et rektangen. Bruk litt mel på benken og snu deigen underveis så du er helt sikker på at deigen slipper benken når du skal rulle den sammen.

5. Fordel den avkjølte kanelkremen utover deigen. Rull deigen sammen til en stor pølse. Skjær så skiver av deigen (de må være brede nok til at de kan stå på kortsiden). Prøv å skjære de i nogenlunde samme størrelsen.

Sett kanelgriflene på en bakepapirkledd stekeplate. La heve tildekket i 60 minutter.

6. Sett ovnen på 225 grader. Pensle med melk eller sammenvispet egg og stek midt i ovnen i ca. 7- 10 minutter. Følg med mot slutten av steketiden. Kanelgriflene er ferdig når de har en lys gyllen farge. La avkjøles på rist og nyt lunkne.

Kanelgriflene er klart best når de er helt ferske. Så spis alle med en gang, eller frys de dere ikke spiser.

Baketips

Jo mindre mel du bruker jo saftigere blir baksten, men det må allikevel være nok til at deigen kan jobbes med. Derfor er det viktig at du begynner i det små og tilsetter litt og litt etterhvert.

Hvis du ønsker å redusere gjærmengden kan du bruke 3 g gjær å la bollene forheve i 3 timer.

Allergiinfo
Jeg har selv laget disse melkefrie og de blir fantastisk gode da også. Ved laktoseintoleranse: Bruk melkefri margarin og laktosefri melk. Ved melkeallergi: Bruk melkefri margarin og soyamelk (uten tilsatt sukker).

Følg gjerne bloggen på instagram: glutenfrihet.no

img_3233

5 kommentarer om “GLUTENFRIE KANELGRIFLER

Legg inn en kommentar