Det beste brødet er eltefritt synes jeg. Da får smakene godt tid til å utvikle seg og ferdig stekt er det luftig og med tykk god skorpe.
Her kommer derfor oppskriften på eltefri glutenfri loff, bakt med rene melsorter. Server til varm suppe med aioli eller hummus, mmmm.
I utviklingen av oppskriften har jeg brukt en jerngryte som er 21 cm i diameter, men det går fint å bruke en jerngryte som er noe større også.
Du trenger
- 150 g rismel
- 150 g maismel
- 175 g GF havregryn
- 15 g fiberhusk
- 1 ts salt
- 1/2 ts tørrgjær
- 650 g romtemp. vann (ca. 20 grader)*
- Mel til utbaking (feks jyttemel)
*Obs vannet skal ikke være fingervarmt (37 grader). Det skal være romtemperet.
Slik gjør du
1. Mål opp og bland sammen alle de tørre ingrediensene i en stor bakebolle. Tilsett vannet (romtemperert), og bland sammen med en slikkepott. Pass på at det ikke er klumper i deigen eller mel i bunnen av bakebollen. Deigen skal være klissete.
Dekk bakebollen med plastfolie og kjøkkenhåndkle, og sett til heving på kjøkkenbenken i 12 -18 timer.
2. Sett ovnen på 250 grader og sett inn jerngryten på nederste rille. Når jerngryten har stått i ca. 15 minutter i varm ovn baker du ut brødet.3. Elt deigen i bakebollen ved bruk av en slikkepott. Deigen skal nå være litt klissete men samlet. Ha mel på benken (gjerne jyttemel om du har det) og velt deigen ut. Kna og brett deigen. Dryss mel under for hver gang du snur på deigen. (Det er viktig at du fortsetter å tilsette litt og litt mel til du kan jobbe med deigen. Den skal ikke klisse men være fast og fin.)
4. Legg loffen i gryten og sett på lokket. Lag tre snitt og strø litt mel over om du ønsker litt struktur. Sett på lokket og sett gryten tilbake i ovnen på nederste rille. Stek loffen med lokket på i 30 minutter. Ta av lokket og senk varmen til 210 grader. Stek så i 30 -45 minutter til du har en mørk, brun og hard skorpe. Stek heller litt for lenge enn for kort, så er du usikker – la det stå litt lenger. Total steketid er altså 60-75 minutter.
5. La brødet avkjøles på rist og vent med å skjære i det til det er helt avkjølt. Det holder seg ferskt, så det er ikke nødvendig å fryse.
Baketips
Når du pakker inn brødet i plast vil sprøheten i skorpen forsvinne, men det er bare å riste det.
Hei,
Tror du det går an å lage spiralloff av denne ?
Hei, det går nok fint 🙂
Når du sier at brødet holder seg ferskt, trenger ikke å fryse noe. Det kommer vel litt an på hvor mange i familien som spiser glutenfritt. Hvor mange dager holder det? Gleder meg til å smake dette her 😎
Skorpen på brødet ble kjempesprø og fin, men brødet var veldig klissete inni, som lim som festet seg på tennene. Hva kan jeg gjøre neste gang for at det ikke skal skje? Mer mel til utbaking? Lurer også på om du har noen tips for å få litt mer smak, og også få bort bismaken av fiberhusk? Har så lyst til å lage et brød som er luftig og “tørt” (som vanlig frøloff), ikke klissete slik som glutenfritt brød ofte blir. Tar i mot alle tips med stor takk 🙂
Hei, da er det nok som du sier, må bruke mer mel.
Om du ønsker mindre «saftig» resultat kan du redusere fiberhusk og vann i oppskriften. Mer smak får du ved å bruke litt mer salt 🙂
Ok, da skal jeg prøve igjen. Tusen takk for svar og tips 🙂
Hei! Min glutenfrie bakst ender opp med en hvit overflate, kritthvit liksom, selv om brødet har stekt lenge nok, hva kan være årsaken til dette? 🙂
Hei, litt vanskelig å si uten å vite hva du bruker når du baker. Men, bruker du melblandinger med høy andel stivelse så vil det kunne skje.
Opplever at bruk av soyamelk også kan gjøre at de ikke tar ordentlig farge når jeg feks lager lapper.