Søt bakst

GLUTENFRI OG ELTEFRI JULEKAKE

 

 

Jeg lo litt av meg selv da jeg satt denne deigen i nærmere 30 grader og strålende sol. Men det var definitivt ganske så digg når julebrødet kom saftig og mykt ut av ovnen. Gjærbakst er aldri feil, uansett hvor varmt det er!

Det var en leser av bloggen som ønsket seg en oppskrift med glutenfri og eltefri julekake. Og jeg må være enig, bloggen manglet en slik oppskrift. For eltefritt det er så genialt! Da rører du sammen deigen kvelden før (jepp du skal ikke bruke kjøkkenmaskin), morgenen etter knar du deigen på kjøkkenbenken (viktig) før du steker den i en jerngryte. Ferdig stekt er julebrødet skikkelig saftig og med en solid og god skorpe! Såk kjære leser, denne oppskriften den er dedikert til deg.

Du kan enkelt gjøre oppskriften melkefri, se nederst i innlegget.

Du trenger

 • 75 g smør, smeltet
 • 75 g rosiner
 • 340 g glutenfritt mel + mel til utbaking*
 • 1/2 ts tørrgjær
 • 75 – 100 g sukker
 • 1 ts bakepulver
 • 20 g fiberhusk
 • ¾ ts kardemomme
 • ¼ ts salt
 • 150 g vann**, kaldt
 • 250 g melk, kald
 • 1 egg

*jeg bruker TORO glutenfri fin kakemiks (mengden i oppskriften tilsvarer en pose), og jyttemel til utbaking (den blå).

** Du kan lese om hvorfor jeg bruker kald væske her.

Slik gjør du 

1. Rør sammen alle de tørre ingrediensene. Smelt smøret og tilsett melk og vann. Pisk inn egget helt til slutt og tilsett i det tørre. Rør sammen til en deig. Dekk med plast og sett bollen på et lunt sted til heving over natten (du kan også blande sammen på morgenen og steke senere på dagen. Deigen bør få stå i min 8 timer).

2. Ha litt mel på bordplaten og velt så deigen ut. Tilsett rosiner og kna inn i deigen. Elt deigen på bordplaten og forsett og tilsett litt og litt mel til den ikke kleber lenger. Form til en rund ball og dekk med håndkle.

3. Sett ovnen på høyeste temperatur og sett jerngryten (med lokk) inn i ovnen på nest nederste rille. Gryten skal stå i ovnen i 20 minutter så den blir ordentlig god og varm.

4. Flytt julebrødet forsiktig over i gryten og sett på lokket. La julebrødet steke under lokk i 20 minutter. Ta så av lokket og senk temperaturen til 200 grader. La steke videre i ytterligere 5 – 10 minutter.

Følg med mot slutten av steketiden. Steker du det for lenge vil det ikke bli så saftig som det kan bli, så følg godt med. La avkjøles på rist før du skjærer i det.

Nyt julekaken med godt smør og brunost. Brødet kan fryses, gjerne i skiver så kan du ta opp en og en skive med glutenfri julebrød og riste lett.

Allergiinfo

Ved laktoseintoleranse bruker du laktosefri melk og margarin uten melk. Ved melkeallergi erststter du melk og vann med 4 dl soyamelk (usøtet) og bruker margarin uten melk.

Følg bloggen på Instagram @glutenfrihet.no.

5 kommentarer om “GLUTENFRI OG ELTEFRI JULEKAKE

 1. Ser fristende ut, men finner i Youghurt i oppskrifta, kun i teksten under 🙂

 2. Ser fantastisk ut, og skal testes😀 Men hvorfor valgte du å bruke Toro fin kakemiks? Har sett ellers på bloggen din at du snakker varmt for rene melmikser, og den inneholder jo litt rare ting. Har du prøvd med noen andre mikser? Til lys bakst pleier jeg å bruke schär mix B eller Møllerens fin miks. Gjerne blandet med litt havremel. Mulig jeg prøver det i julebrødoppskrifteb😊

  1. Hei, I de «grove oppskriftene» er jeg opptatt av å bruke sunne rene melsorter fordi dette er bakst til hverdags. Når jeg baker til kos derimot velger jeg melmiks som er lys og da egner uansett ikke grove melsorter seg. Schar sin mix er heller ikke med rene melsorter såvidt jeg kan se. Her er hovedingrediensen stivelse (den som kommer først i ingredienslisten).
   Jeg har god erfaring med å ha havremel inn i søt bakst. Sjekk ut oppskriften på havreboller på bloggen. Denne oppskriften kan du bruke til julekake 🙂 jeg har også en oppskrift på havrevafler som er kjempegod 🙂
   Takk for at du skrev inn og kos deg masse med baksten 🙂

Legg inn en kommentar