Søt bakst

GLUTENFRI PRINSESSEKAKE

Annonse kakeboka blogg 3

Jeg husker fortsatt da mamma begynte å servere prinsessekake til dessert. Deilig saftig og myk, med eggekrem og kanel i svingene. Farlig godt var det! Men, siden jeg fikk allergi har det ikke blitt mye prinsessekake. Faktisk ikke en eneste gang. Men så nærmet bursdagen til mamma seg, og jeg spurte henne hva hun ville ha til dessert. Noe gjærbakst var svaret jeg fikk. Ikke kake? Nei, gjærbakst. Og det var da prinsessekake poppet ned i hodet mitt. Fasan heller nå prøver vi oss på en glutenfri prinsessekake, for all time sake.

Om du er like glad i prinsessekake som meg kan jeg glede deg med at den ble utrolig god! Saftig, myk og rett og slett helt nydelig. I selskapet var vi  to som ikke spiser gluten, men alle koste seg med denne glutenfrie prinsessekaken.

Det er et par ting som er viktig når du skal bake glutenfri prinsessekake. Det ene er at emnene ikke settes for tett og det andre er å plassere de minste bollene i midten (de som kommer fra ytterst på pølsen du har rullet opp), og de største bollene i ring rundt. Da unngår du at de ytterste blir tørre, eller at det bare blir deig i midten. Det andre trikset er å ha på eggekrem rett før steking, og IKKE fordele det utover leiven. Jeg har brukt en kakeform som er 26 cm i diameter. Har du en mindre form så bruker du ikke alle bollene i formen.

Du finner alle oppskriftene mine på glutenfrie boller HER.

Gjærbakst er klart best når den fortsatt er lun. Et bra tips om denne skal serveres etter en middag er å bake den klar kvelden før og kaldheve den over natten. Da tar du den bare ut 2 timer før den skal spises, og på simsallabim tryller du frem en fantastisk god, fersk, og lun glutenfri prinsessekake! Det er ingenting som er bedre enn alt som kan gjøres klart kvelden før når barna er lagt, spør du meg 🙂 Oppskriften på kaldheving av gjærbakst over natten finner du her.

Det er enkelt å gjøre oppskriften laktose- eller melkefri, se nederst.

Oppskriften gir en glutenfri prinsessekake til hele kongerike (glutenallergi eller ei).

Du trenger

 • 1 pose TORO glutenfri kakemiks (345 g) *
 • 1/2 pk gjær (helst fersk)
 • 100 g sukker
 • 1 ts bakepulver
 • 25 g fiberhusk
 • 1 ts kardemomme
 • 1/2ts salt
 • 375 g melk, kald**
 • 1 egg
 • 75 g smør, i terninger
 • Mel til utbaking (helst jyttemel)
 • Rund kakeform 26 cm i diameter

* Jeg har ikke testet noen andre meltyper enn TOROs men går utifra at kanelbollene vil bli like gode også med andre typer. ** Du kan lese om hvorfor jeg baker boller med kald væske her.

Kanelsmør

 • 50 g smør, smeltet og avkjølt
 • Sukker (tilpass mengde etter ønske)
 • Kanel (tilpass etter ønske)

Vaniljekrem

 • 1 vaniljestang eller 1 ts vaniljesukker
 • 1 dl + ½ dl helmelk
 • 25 gram sukker
 • 1 eggeplomme (M)
 • 1 ss maisenna

Pynt

 • Melk eller egg til pensling
 • Melis

Slik gjør du

1. Ta smøret ut av kjøleskapet, mål opp og del i små terninger så det blir raskt romtemperert. Ta frem en kjøkkenmaskin med k-spade. Mål opp alt det tørre i bakebollen. Bland sammen. (Bruker du fersk gjær så smuldrer du den opp i melet.)

Mål opp melken og bland med egget. Visp sammen. Mens kjøkkenmaskinen går på lav hastighet tilsetter du melkeblandingen, litt og litt. La elte i 5 minutter. Tilsett tilslutt smøret i terninger.

Elt så deigen i 10 minutter på middels hastighet. Samle deigen i bakebollen, dekk med plast og sett til heving i ca 1,5 time.

 2. Mens bollene hever lager du vaniljekremen

 • Bland sammen 1 dl melk, sukker og vaniljesukker i en kjele. (Bruker du vaniljestang så deler du den på langs og legger i).
 • I en liten bolle eller kopp blander du sammen 1 ss maisenna med 1/2 dl melk. Rør klumpefri og tilsett så eggeplommen.
 • Varm opp melk og sukker til kokepunktet. Det skal ikke koke, så følg med. Når den ryker tilsetter du blandingen i den lille bollen i en tynn stråle mens du visper.
 • La blandingen koke opp under middels varme. Visp underveis så den ikke brenner seg. La koke forsikig – til vaniljekremen tykner, det tar bare et par minutter. (Ta ut vaniljestangen om du har brukt det).
 • Hell over i en bolle og la stå på kjøkkenbenken til avkjøling.

3. Ta litt mel på benken (jeg bruker jyttemel). Elt deigen i bakebollen med en slikkepott og velt ut deigen. Elt så deigen videre på kjøkkenbenken. Fortsett å tilsette litt og litt mel til du kan samle deigen i en stor ball (se baketips). La så deigen hvile på kjøkkenbenken under et håndkle. Mens deigen hviler smelter du smøret. Sett til side og la avkjøles. Tips. jeg pleier også å vaske opp bakebollen og eltekroken imens) :).

Bake ut deigen

4. Dryss godt med mel på benken. Form så deigen til en pølse som er ca. 30 cm lang og kjevle den ut til et rektangel (mitt var 33X40). Bruk litt mel på benken og snu deigen underveis så du er helt sikker på at deigen slipper benken når du skal rulle den sammen. Dersom deigen klistrer seg vil ikke bollene bli noe fine, så her er det viktig å sikre seg.

5. Pensle på det smeltede smøret og dryss over sukker og kanel etter smak. Rull deigen opp på kortsiden. Skjær pølsen så i 14 emner som er ca 4 cm høye. De ytterste bollene vil være noe mindre enn de andre (disse kan du skjære bredere å trykke litt ned), de andre bollene i midten trykker du ikke ned. Bruk de største bollene ytterst i formen, og de fire minste i midten (ikke sett en bolle i midten, men bruk fire stykker i et kvadrat). Det er viktig at det er mellomrom mellom bollene. La heve tildekket i 60 minutter.

6. Sett ovnen på 210 grader. Pensle med melk eller egg. Lag en grop i midten av hver bolle og fordel vaniljekrem i hver bolle ved hjelp av en sprøytepose eller skje (du ønsker gjerne vaniljekrem helt nederst for best resultat (jeg brukte en liten brødpose hvorav jeg klippet hjørnet, og det funket supert).

Stek lavt i ovnen i ca. 15-25 minutter. Følg med mot slutten av steketiden. Bollene er ferdig når de har en gylden farge. Ta av ringen rundt prinsessekaken og la avkjøles på rist. Server med melisglasur og nyt lune.

Bollene er klart best når de er helt ferske. Så nyt de varme fra ovnen og frys de dere ikke spiser så fort de har blitt lunkne.

Baketips

Hvis du ønsker å gjøre alt klart kvelden før kan disse kaldheves i kjøleskapet over natten.

Allergiinfo
Jeg har selv laget disse melkefrie og de blir fantastisk gode da også. Ved laktoseintoleranse: Bruk laktosefritt smør og laktosefri melk. Ved melkeallergi: Bruk melkefri margarin og soyamelk (uten tilsatt sukker).

2 kommentarer om “GLUTENFRI PRINSESSEKAKE

 1. Når du hever den over natten, gjør du til og med punkt 5 dagen før? Eller baker du den ut dagen etterpå?

  1. Jeg setter den i kjøleskapet før etterheving; altså gjør jeg alt i punkt fem bortsett fra hevingen der.
   Du tar den ut 2 timer før den skal serveres. Lar den etterheve, også trykker du ut groper til vaniljekrem og fyller de rett før steking 🙂

Legg inn en kommentar