Grov bakst

GLUTENFRITT ELTEFRITT GROVBRØD

Dette eltefrie glutenfrie brødet er ikke bare veldig godt, det er også grovt, sunt og fiberrikt. Som de andre oppskriftene på brød på bloggen er det selvfølgelig bakt med rene meltyper; bokhvetemel, maismel og havregryn. Det gir en deilig smak og et saftig glutenfritt brød.

Forskjellen på eltefritt og vanlig bakst er at du rører deigen raskt sammen istedenfor å elte. Deigen bør så få stå i 12-18 timer i romtemperatur. Med andre ord så trenger du ikke kjøkkenmaskin. Brødet stekes så i glovarm jerngryte. Det er det som gir den gode, sprø skorpen og det saftige brødet.

Fordi brødet får så god tid på å heve, så trenger du minimalt med gjær. I tillegg får melsortene god tid til å trekke til seg masse væske og til å utvikle de gode smakene i brødet. Det er dette som gir den saftige konsistensen og gode smaken. Tenkt at et glutenfritt brød kan smake så godt!

I utviklingen av oppskriften har jeg brukt en jerngryte som er 21 cm i diameter, men det går fint å bruke en jerngryte som er noe større også.

Til et eltefritt grovt glutenfritt brød trenger du:

 • 250 g GF havregryn
 • 200 g bokhvetemel
 • 150 g maismel
 • 15 g fiberhusk
 • 40 g chiafrø
 • 100 g solsikkefrø (kan sløyfes)
 • 1,5 ts salt
 • 3/4 ts tørrgjær
 • 850 g romtemp. vann (20 grader)*
 • Mel til utbaking (feks jyttemel)

*Obs vannet må ikke være fingervarmt (altså 37 grader). Det skal være romtemperert.

Slik gjør du

Bland sammen og hev over natten

1. Mål opp og bland sammen alle de tørre ingrediensene i en stor bakebolle. Tilsett vannet (romtemperert = 20 grader), og bland sammen med en slikkepott. Pass på at det ikke er klumper i deigen eller mel i bunnen av bakebollen. Deigen skal være klissete.

Dekk bakebollen med plastfolie og kjøkkenhåndkle, og sett til heving på kjøkkenbenken i 12 -18 timer.

Elt på benkeplaten og stek i jerngryte

2. Sett ovnen på 250 grader og sett inn jerngryten på nederste rille med lokket på.

Elt deigen i bakebollen ved bruk av en slikkepott. Ha mel på benken (gjerne jyttemel) og velt deigen ut. Kna og brett deigen. Dryss mel under for hver gang du snur på deigen. (Det er viktig at du fortsetter å tilsette litt og litt mel til du kan jobbe med deigen. Den skal ikke klisse men være fast og fin.) Obs. Dette steget er viktig for at brødet ikke skal bli for deigete. Form deigen til en ball og dekk med et kjøkkenhåndkle.

3. Etter at jerngryten har stått i ca. 30 minutter i varm ovn tar du gryten ut (obs den er glovarm). Legg brødet i gryten og sett på lokket. (Hvis brødet er litt for stort for gryten kan du brette det og legge det med skjøten ned). Sett tilbake inn i ovnen på nederste rille.

4. Stek brødet med lokket på i 30 minutter. Ta så av lokket og senk varmen til 220 grader. Stek så i ca 45 minutter til du har en mørk brun og hard skorpe.

Obs. Stek brødet heller litt for lenge enn for kort. Om ikke vil det bli deigete.

5. La brødet avkjøles på rist og vent med å skjære i det til det er helt avkjølt. Det holder seg ferskt i flere dager. Oppbevar det gjerne i et kjøkkenhåndkle om du ønsker å bevare den sprø skorpen.

Oppbevar i et kjøkkenhåndkle, har du brødet i plast vil det bli klissete inni.

Brødet kan fryses. Selv pleier jeg å skjære halvparten i skiver og putte i fryseren.

Følge gjerne bloggen på instagram; glutenfrihet.no.

29 kommentarer om “GLUTENFRITT ELTEFRITT GROVBRØD

 1. Kan jeg bytte ut maismelet med potetmel? Jeg øndker å unngå maisstivelse.

  1. Hei,
   Da vil jeg anbefale rismel. Ps det er ikke maisstivelse men maismel – kvernet mais. Maizenna derimot er maisstivelse 🙂

 2. Hei. Dette ser så godt. Tenker prøve lage det ,sette deig i kveld. Ser du foreslår jyttemel til utbaking,no har eg masse glutenfritt mel,men ikke jyttemel. Kan en bruke nok anna? Vil unngå at det blir for tungt .
  Mva Britt

 3. Hei igjen . Brødet er bakt,og det blei perfekt. Tusen takk for flott oppskrift .
  Mva
  Britt

 4. Hei. jeg har lyst til å lage dette til kjæresten. Men min gryte er 27cm. Skal jeg øke innholdet? Evt hvilken faktor? Regner med det blir for mye hvis jeg doblet..

  Håper på svar , ivrig etter å prøve 🙂

  Knut

 5. Dette ble et NYDELIG brød , tusen takk for flott oppskrift . Har ikke smakt et like godt brød noen gang 👍 brukte kakeform til steking, dette gikk bra. Stekte det 30 min lenger enn oppskrift.

 6. Hei 🙂 er nybegynner på glutenfri brødbakst, men gleder meg til å prøve denne oppskriften! Men lurer på om steketiden er 45 min etter lokket er tatt av? (Når jeg lager eltefritt brød med gluten, er steketiden bare 15 min).

 7. Hei. Jar du alternativ til chiafrø? Kan ikke bruke det pga allergi. Skal jeg bare droppe det eller erstatte med noe annet? Maria

 8. Hei, finnes det noe alternativ til havregryn? 🙂 Kan ikke bruke det pga allergi
  Grethe

 9. Bakte dette brødet i jerngryte og det ble nydelig👌 Men jeg synes det er lettere å steken stor brødform isteden, pga. størrelsene på skivene🙈 Hvor lenge anbefaler du å steke og på hvilke grader for å få det gjennomstekt?

 10. Endelig fått prøvet denne! Godt brød og herlig enkelt med eltefritt. ‘Som vanlig’ må jeg øke steketid ifh til det du oppgir, begynner bli misunnelig på den komfyren du har 😀

Legg inn en kommentar