Etter at jeg knakk koden på glutenfritt brød har jeg bakt masse brød med stor andel korn og frø. Jeg synes det gir så god smak også er det jo veldig sunt da. Men, jeg innser jo at ikke alle er som meg. Og jeg må ikke langt for å finne en. Min kjære mor liker best brød uten masse frø og korn, hun kaller det brød med fuglefrø? Så da hun var på besøk sist så fant jeg ut at jeg skulle lage et brød til ære for henne. Derfor kommer det her oppskriften på et brød som er grovt med kun chiafrø og knuste linfrø (måtte lure inn liiiitt ekstra fiber). Dette brødet er saftig og luftig og smaker deilig.
Oppskriften gir ett stort glutenfritt brød.
Du trenger:
- 200 g GF havregryn
- 150 g bokhvetemel
- 150 g maismel
- 100 g rismel
- 25 g chiafrø*
- 50 g knuste linfrø
- 20 g fiberhusk
- 6 g tørrgjær / (1/2 pk fersk gjær)
- 2 ts bakepulver
- 1,5 ts salt
- 1,5 ts flytende honning
- 9 dl vann, kaldt (900 g)
*De fleste velassorterte butikker har chiafrø. Jeg peleier å kjøpe de på Meny eller i grønnsaksbutikker.
Utstyr
- Kjøkkenmaskin med k-spade
- 1 stor brødform
Slik gjør du
1. Ta frem kjøkkenmaskinen og k-spaden. Mål opp og bland sammen alle de tørre ingrediensene. Tilsett vannet og honningen i en stråle mens maskinen går på lav hastighet.
(Når alt er blandet sammen til en deig kan du gjerne stoppe maskinen og røre opp deigen med en slikkepott så du er helt sikker på at det ikke har dannet seg melklumper i bunnen av bollen eller på k-spaden.)
2. Elt så deigen på middels hastighet i 15 minutter.
3. Smør en stor brødform med olje. Fordel deigen i formen. Deigen skal være litt klissete. Jevn ut deigen i formen ved hjelp av slikkepotten. Lag fire snitt og dryss litt bokhvetemel over. Dekk med et kjøkkenhåndkle og la heve i ca. 3 timer.
4. Sett ovnen på 200 grader. Når ovnen er varm setter du brødet inn på nederste rille. La steke i ca. 45 minutter. Det er ferdig når brødet har fått en mørk og hard skorpe. (La det heller steke litt for lenge enn for kort.)
5. Velt ut av formen og avkjøl brødet på rist. Vent med å skjære i brødet til det er helt avkjølt, (hvis ikke kan det bli deigete.)
Hei, Jeg tåler ikke bokhvete. Kan jeg bruke lik mengde havregryn i stedenfor?
Hei Silje, da ville jeg nok brukt hirsemel istedet. For mye havre kan gjøre det litt deigete. Lykke til med baksten! 🙂
Jeg brukte sorghum mel, det blei kjempe bra. 😊
Å så bra 😃👍🏻
Hei!
Fine oppskrifter du har, er så glad jeg fant bloggen din, brødgal som jeg alltid har vært fram til jeg nylig fikk påvist cøliaki.
Fint om du kan gå over denne oppskriften. Ett sted vises det til at oppskriften holder til en stor brødform, mens andre steder står det formene (flere).😊
Hei Kristine, beklager det. Fremgangsmåten er den samme som en annen oppskrift, selvom ingrediensene er annerledes. Derfor har jeg bare kopiert over fremgangsmåten, men ser deg har gått en kule varmt her. Har rettet det opp! Tusen takk for at du sa ifra og for hyggelig kommentar 🙂
Med stor brødform, menes det da 30 cm eller større? 🙂
Hei, stemmer! Min er 30 cm lang 🙂
Hei, har bakt dette brødet flere ganger og liker det veldig godt. Men etter noen dager på kjøkkenbenken så får det en spesiell lukt. Hvorfor? Jeg har fulgt oppskriften helt nøyaktig
Hei, hvor mange dager er det snakk om?
3-4 dager
Brødet inneholder mye fuktighet så det er nok derfor. Frys halve brødet så unngår du dette. (Det er like godt selvom det har vært fryst).Du kan også oppbevare det i kjøleskapet, da vil det holde litt lenger.
Hyggelig å høre at du er fornøyd med oppskriften 🙂
Jeg baker stort sett kun dette brødet (kjøper så godt som aldri brød). Brødet oppbevarer jeg uten pose, nettopp fordi det er så mye fuktighet i det. Da holder det i ca. 4 dager til privat og jobb. Opplever ingen lukt av det, kun når jeg før hadde det i plast.
Takk for svar, skal prøve å følge deres råd 😊
Jeg har ei jente som er livredd for frø, så de linfrøene og chiafrøene kan jeg ikke ha i. Hva skal jeg erstatte dem med? Eller kan de bare droppes uten å tilsette noe annet.
Hei Bente, da ville jeg ha brukt mindre vann, trolig kan du redusere med 1/2 dl. Jeg har ikke testet dette selv, men jobber med en oppskrift nå uten noen frø i det hele tatt. Den kommer ila en uke 🙂
Nå har jeg bakt dette brødet 2 ganger, og det både lukter himmelsk, og smaker herlig. 😊 Har lært mye av glutenfrihet.no som eg ikke visste ang glutenfri baking, så nå har jeg fått ny inspirasjon og nytt mot.
Jeg håper at det kommer en oppskrift på mellom grovt brød, jeg tåler ikke grovt i lengden, men denne er den beste hittil. Takk!!
Hei, så hyggelig å høre! Du ønsker altså en oppskrift med mindre havregryn og bokhvete i brødet? 🙂 Det skal jeg få fikset!
Det blir spennende. Tusen takk 😊
Gleder meg til det.
Hei, jeg har bakt brødet flere ganger og i mine brød har det oppstådd rårand på underside av brødet. Er det noe jeg gjør galt? Har følgt oppskriften 100prosent 😀
Hei, da må du steke lenger 🙂
Hei.Jeg har bakt dette brødet noen ganger nå men erstattet linfrø med kun Chiafrø da vi ikke tåler linfrø så godt. Å veldig god smak😉
Enda jeg har stekt det lenge synes jeg det forsatt er ganske fuktig.
Har prøvd å minske litt på veske.
Blir da heller litt mer deigete.Har du noen gode forslag.
Lurer på også om det har noe og si hvilken havregrynstype jeg bruker da jeg merker det trekker til seg veske forskjellig når jeg bruker det i div oppskrifter??
Hei, prøv først og steke lenger, evt tilsett mer mel 🙂
Takk for svar.
Så 75 gram med Chiafrø er greit?
Ca hvor mye mel? .Hvordan skal konsistensen på deigen være?
Hei, vet du hvilken ingrediens som gir den spesielle lukta /smaken på brødet, mulig en av melsortene? 🙂 mvh Iren
Jeg synes ikke den har en spesiell lukt/smak, men ta en lukt på meltypene. Kan det tenkes at en av de var harske?
Hei. Jeg har akkurat satt brødet til heving og gleder meg til å smake. Skal brødet stekes på over-og undervarme eller varmluft? Sikkert dumt spørsmål, men jeg har ikke bakt brød så ofte😅
Skal brødet stekes på over-og undervarme eller varmluft?
Alltid over og undervarme, om det ikke står noe annet.