Søt bakst

GLUTENFRIE SOLSKINNSBOLLER


Å som jeg har savnet satige og myke kanelboller. Det var derfor ganske gledelig å sette tenna i disse. Herremin så gode de ble. Jeg har jobbet en del med denne oppskriften. Fordi deigen skal kjevles ut og rulles sammen igjen krever den at man bruker en del mel. Men, mye mel = tørr glutenfribakst. Derfor har jeg brukt litt tid på å finne balansen, og nå satt den endelig. Og i all bekjedenhet så må jeg faktisk si at de ble helt perfekte, hurra. Jeg hadde en venninne på besøk da disse kom ferske ut av ovnen og hun synes de var så gode at hun lurte på om hun kunne ta meg seg noen hjem; og hun har IKKE glutenallergi. Det sier vel sitt! Så savner du ferske boller så håper jeg du gir denne oppskriften en sjangse, for da tror jeg du kommer til å bli veldig fornøyd.

Jeg lager alltid vaniljekremen selv, fordi det blir best – også er det så lett. Hvis du ikke ønsker å bruke tid på det så kjøper du bare ferdig vaniljekrem. Og ønsker du å bake vanlige kanelboller, så sløyfer du bare vaniljekremen.

Du kan enkelt gjøre oppskriften melkefri, se nederst i innlegget.

Oppskriften gir ca. 10 glutenfrie solskinnsboller.

Du trenger

 • 345 g glutenfritt fint mel + mel til utbaking*
 • 1/2 pk gjær (fersk eller tørr)
 • 90 g sukker
 • 1 ts bakepulver
 • 20 g fiberhusk
 • 1/2 ts kardemomme
 • 1/4 ts salt
 • 350 g melk, kald**
 • 1 egg
 • 75 g smør, i terninger

* Jeg bruker TORO glutenfri fin kakemiks i deigen (1 hel pose) og jyttemel til utbaking (den blå).

** Du kan lese om hvorfor jeg baker boller med kald væske her.

Kanelsmør

 • 50 g smør, smeltet
 • 3 ss sukker
 • 1 ss kanel

Vaniljekrem (kan sløyfes)

 • 1 vaniljestang (eller 1 ts vaniljesukker)
 • 1 dl + ½ dl helmelk
 • 25 gram sukker
 • 1 eggeplomme (M)
 • 1 ss maisenna

Pynt

 • 1 egg, til pensling


Slik gjør du

1. Ta frem en kjøkkenmaskin med k-spade. Mål opp alt det tørre i bakebollen (ikke legg salt inntil gjær). Bland sammen. (Bruker du fersk gjær så smuldrer du den opp i melet.)

2. Mål opp melken og tilsett egget. Visp sammen. Mens kjøkkenmaskinen går på lav hastighet tilsetter du melkeblandingen i en tynn stråle. Etter en liten stund er alt blandet inn og deigen er glatt og fin, da har du oppi smøret i terninger.

Elt så deigen i 15 minutter på middels hastighet. Samle deigen i bakebollen, dekk med plast og sett til heving i 1,5 time.

3. Ta litt mel på benken (jeg bruker jyttemel). Elt deigen i bakebollen med en slikkepott og velt ut deigen. Elt så deigen videre på kjøkkenbenken. Fortsett å tilsette litt og litt mel til du kan samle deigen i en stor ball (se baketips). La så deigen hvile på kjøkkenbenken i 10-15 minutter.

Mens deigen hviler lager du kanelsmøret. Smelt smøret. Sett til side og la avkjøles litt. Bland så sammen med sukker og kanel.

4. Form deigen til en lang pølse og kjevle den ut til et rektangen. (Jo kortere du lager den jo større boller får du). Bruk litt mel på benken så deigen slipper benkeplaten når du skal rulle den sammen. Sjekk underveis i utkjevlingen at deigen ikke klistrer seg fast.

Fordel kanelkremen utover deigen (denne skal nå ha blitt lunken men er den blitt altfor tykk så kan du varme den litt forsikting opp. Det er viktig at den ikke er for varm). Rull deigen sammen. Skjær den så i 10 deler (eller fler om du har en lang pølse og ønsker små kanelboller) og sett på en bakepapirkledd stekeplate. La heve tildekket i 60 minutter.

5. Mens bollene hever lager du vaniljekremen (kan sløyfes)

 • Bland sammen 1 dl melk, sukker og vaniljesukker i en kjele. (Bruker du vaniljestang så deler du den på langs og legger i).
 • I en liten bolle eller kopp blander du sammen 1 ss maisenna med 1/2 dl melk. Rør klumpefri og tilsett så eggeplommen.
 • Varm opp melk og sukker til kokepunktet. Det skal ikke koke, så følg med. Når den ryker tilsetter du blandingen i den lille bollen i en tynn stråle mens du visper.
 • La blandingen koke opp under middels varme. Visp underveis så den ikke brenner seg. La koke forsikig – til vaniljekremen tykner, det tar bare et par minutter. (Ta ut vaniljestangen om du har brukt det).
 • Hell over i en bolle og la stå på kjøkkenbenken til avkjøling.

6. Sett ovnen på 225 grader. Lag en liten grop i midten av hver bolle og fordel vaniljekremen i. Pensle med sammenvispet egg og stek midt i ovnen i ca. 10- 15 minutter. Følg med mot slutten av steketiden. La avkjøles på rist og nyt lunkne.

Solskinnsbollene er klart best når de er helt ferske. Så spis alle med en gang, eller frys ned de dere ikke spiser.

Baketips

Jo mindre mel du bruker jo saftigere blir baksten, men det må allikevel være nok til at deigen kan jobbes med. Derfor er det viktig at du begynner i det små og tilsetter litt og litt etterhvert. Da kan du være helt sikker på at du ikke har brukt for mye mel, men det som var akkurat nødvendig.

Allergiinfo

Jeg har selv laget disse melkefrie og de blir fantastisk gode da også.

 • Ved laktoseintoleranse: Bruk melkefri margarin og laktosefri melk. Bruk laktosefri h-melk i vaniljekremen.
 • Ved melkeallergi: Bruk melkefri margarin og soyamelk (uten tilsatt sukker). Bruk soyamelk i vaniljekremen (uten tilsatt sukker).

 

Følg gjerne bloggen på instagram, glutenfrihet.no

7 kommentarer om “GLUTENFRIE SOLSKINNSBOLLER

 1. Vilt gode!! Glemte helt at de var glutenfrie. Absolutt best når de kommer rett ut av ovnen!

  1. Ja, absolutt best når de er nystekte, så man bør fryse de man ikke spiser med en gang de er avkjølt. Glad du likte oppskriften 🙂

 2. Knall gode…byttet ut sukker med honning i vaniljekremen, ca. 15g og det gikk fint. Kommer til å lage disse mangen ganger framover. Takk for at du deler…også ved å laget flere av dine oppskrifter, lærer jeg mere om glutenfri bakst også. Så glad jeg fant din blogg 😃

 3. Vet du om det går fint å bytte ut melken med mandelmelk og ikke soyamelk?

Legg inn en kommentar