Grov bakst

GLUTENFRITT GROVT BRYTEBRØD


Gjester til lunsj eller middag? Dette brytebrødet er perfekt tilbehør til salat, suppe, en ovnsrett eller gryterett. Ferdig stekt er det mykt og luftig, og med deilig smak av havre og solsikkekjerner. Server med hjemmelaget aioli eller godt smør. Nam!!

Du trenger

  • 140 g havregryn + til pynt
  • 130 g bokhvetemel
  • 100 g maismel
  • 60 g rismel
  • 70 g solsikkekjerner
  • 20 g fiberhusk (2 ss)
  • 5 g tørrgjær (ca 2,5 ts)
  • 1,5 ts bakepulver
  • 1 – 1,5 ts salt
  • 1 ts flytende honning
  • 6,5 dl vann, kaldt (650 g)

Slik gjør du

1. Ta frem kjøkkenmaskinen og k-spaden. Bland sammen alle de tørre ingrediensene. Tilsett vannet og honningen i en stråle (litt etter litt) mens kjøkkenmaskinen går. Sjekk gjerne at alt er godt blandet ved bruk av en slikkepott (det kan samle seg melklumper i bunnen av bollen eller på K-spaden).

Øk så hastigheten og elt deigen i 10 minutter. Bruk en slikkepott og samle deigen i bollen. Dekk med plastfolie og sett til heving på kjøkkenbenken i 60 – 90 minutter (jo lenger jo bedre). 

2. Smør en rund kakeform på 26 diameter. Elt deigen i bakebollen ved bruk av en slikkepott. Ha litt mel på benken og velt deigen ut. Form til en pølse og del i 9-10 emner, som du triller til rundstykker.

Sett rundstykkene med litt mellomrom i kakeformen. 7 rundt og 2 eller 3 i midten. Fordel solsikkefrø over og dekk med et kjøkkenhåndkle. La heve tildekket i 60 minutter.

3. Mot slutten av hevetiden setter du ovnen på 225 grader.

4.Stek på midterste rille i 30 – 35 minutter. Brytebrødet er ferdige når det har en fin farge og stekeskorpe. Stek heller litt for lenge enn for kort om du er usikker.


5. La avkjøles på rist og nyt nybakt. Og ikke minst, kos deg!

Du kan fryse de dere ikke spiser. Varm de opp i ovnen fra fryst tilstand, så blir de nesten som nybakte.

3 kommentarer om “GLUTENFRITT GROVT BRYTEBRØD

  1. Hei,

    hvordan er oppskriftene å benyttes eg av dersom man ikke har kjøkkenmaskin? Hvordan blir anbefalinger i forhold til elting? Ser du benytter deg av kjøkkenmaskin i de oppskriftene jeg har sett på til nå 🙂

    1. Hei, da vil jeg anbefal et av oppskriftene på eltefritt brød. Det er de brødene som smaker aller best synes jeg og da trenger du ikke kjøkkenmaskin:) Du blander sammen ingrediensene på morgenen eller kvelden og lar den stå i 8 timer 🙂

      1. Takker for kjapp respons 🙂 Skal absolutt prøve noen av de andre oppskriftene! Mye spennende, er ikke vandt til glutenfri bakst, så det skal bli spennende 🙂

Svar på EvyAvbryt svar