Søt bakst

GLUTENFRIE LUSSEKATTER

Annonse kokebok jul_oppskrifter_FINAL

Svart senker natten seg i stall og stue solen har gått sin vei, skyggene truer. Inn i vårt mørke hus stiger med tente lys, Santa Lucia, Santa Luciaaaaaa.

Det er så gøy når man blir voksen og selv skal synge barnesangene for sine egne barn. Da ser man fort at man som barn har sunget noe helt annet enn det sangen faktisk er. Og ikke minst, gjerne bare nynnet litt på noen av strofene. -Denne sangen var intet unntak.

Snart er det Santa Lucia dagen og det skal selvfølgelig feires med glutenfrie lussekatter. Her får du oppskriften på kjempegode glutenfrie lussekatter, som er myke og luftige. Jeg har brukt lang tid på å komme frem til denne oppskriften, så jeg håper du blir like fornøyd som meg 🙂

OBS. Jeg har en annen oppskrift på lussekatter også, der deigen kaldheves over natten. Du kan dermed gjøre lussekattene klare kvelden før og kun etterheve og steke de på morgenen. Oppskriften finner du HER.

Som all glutenfri gjærbakst er de klart best når de er nystekte. Så bak de gjerne noen dager i forveien og putt i fryseren med en gang der er lunkne. Skjerp de så i ovnen fra fryst tilstand på Luciadagen. Dersom du ønsker å gjøre klar deigen dagen før, kan du bruke oppskriften på eltefrie skolebrød.

Du kan enkelt gjøre oppskriften melkefri, se nederst i innlegget.

 

Oppskriften gir ca.10 glutenfrie lussekatter.

Du trenger

 • 345 g glutenfritt fint mel + mel til utbaking*
 • 1/2 pk fersk gjær
 • 100 g sukker
 • 1 ts bakepulver
 • 20 g fiberhusk
 • 1 ts kardemomme
 • ca. 0,2 g safran (eller 5 safrantråder+sukkerbit)**
 • 1/3 ts salt
 • 350 g melk, kald
 • 75 g smør, mykt eller romtemperert
 • 1 egg

Pynt

 • 1 egg, til pensling
 • Rosiner til pynt

*Jeg bruker TORO glutenfri fin kakemiks (mengden i oppskriften tilsvarer en pose), og jyttemel til utbaking (den blå). Du kan lese om hvorfor jeg bruker kald væske her.

** Hvis du ikke ønsker smaken av safran men allikevel vil ha den gule fargen, kan du bruke gurkemeie.

Utstyr

 • Kjøkkenmaskin med K-spade.

Hvis du ikke har kjøkkenmaskin, så varmer du melken til romtemperatur og elter deigen i 10 minutter med en sleiv.

Slik gjør du 

1. Ta gjerne smøret og egget ut av kjøleskapet før du skal bake. Hvis du bruker safrantråder så støter du de sammen med en sukkerbit.

2. Ta frem en kjøkkenmaskin med k-spade. Mål opp alt det tørre i bakebollen (inkludert safranen) og bland sammen.

Mål opp melken og tilsett egget. Visp sammen. Mens kjøkkenmaskinen går på lav hastighet tilsetter du melkeblandingen, litt og litt. Etter en liten stund er alt blandet inn og deigen er jevn, da tilsetter du smøret i terninger. Elt deigen i 10-15 minutter.

Samle deigen i bakebollen, dekk med plast og sett til heving i 1,5 time.

3.  Ta litt mel på benken (jeg bruker jyttemel). Elt deigen i bakebollen med en slikkepott og velt ut deigen. Elt så deigen videre på kjøkkenbenken. Fortsett å tilsette litt og litt mel til du kan samle deigen. Form til en ball og la hvile på kjøkkenbenken i 15 minutter.

4. Ha litt olje på hendene og form deigen til lussekatter. Det gjør du ved å dele deigen i 10 – 12 emner og trille hver del til pølser. Form så til en lussekatt og sett på stekeplate med bakepapir. La heve i 60 – 90 minutter.

5. Sett ovnen på 225 grader. Pensle lussekattene med sammenvispet egg og sett inn midt i ovnen. La steke i ca. 8 minutter, til de er gylne (de skal ikke bli brune). Følg med mot slutten av steketiden. Steker du de for lenge vil de bli litt tørre, så pass på. La avkjøles på rist og nyt lunkne.

Glutenfrie boller er klart best når de er helt ferske og fortsatt litt lunkne. Så spis alle med en gang, eller frys ned de dere ikke spiser. 

Baketips

Pass på så overflaten er glatt og uten sprekker, hvis ikke vil du få sprekker når lussekattene stekes.

Allergiinfo

Ved laktoseintoleranse bruker du laktosefri melk og smør. Ved melkeallergi bruker du soyamelk (usøtet) og margarin uten melk.

9 kommentarer om “GLUTENFRIE LUSSEKATTER

 1. Hei!
  Hvordan varmer du disse fra fryst tilstand, for best resultat? Hvor mange grader i stekovn, hvor lenge?

  Hilsen
  Marit

 2. Skikkelig gode lussekatter:) tok med meg på besøk, rykende ferske – og til og med de som gumler gluten på høykant syntes desse var fabelaktige. Jeg turte ikke å etterheve mer en ca 45-50 minutter, synes ofte at resultatet med glutenfri bakst blir dårligere med for lang heving. De heva seg nydelig i ovnen – helt til notch. (..men så er jo jeg stor fan av bolleoppskrifta di også…) Tusen takk og ha en strålende jul!
  Mvh Grethe

 3. Hei! Går det an å lage disse som eltefri deig og la deigen stå over natten?

Legg inn en kommentar