Søt bakst

GLUTENFRIE LUSSEKATTER

Svart senker natten seg i stall og stue solen har gått sin vei, skyggene truer. Inn i vårt mørke hus stiger med tente lys, Santa Lucia, Santa Luciaaaaaa.

Det er så gøy når man blir voksen og selv skal synge barnesangene for sine egne barn. Da ser man fort at man som barn har sunget noe helt annet enn det sangen faktisk er. Og ikke minst, gjerne bare nynnet litt på noen av strofene. Haha, denne sangen var intet unntak.

På tirsdag er det Santa Lucia dagen og det skal selvfølgelig feires med glutenfrie lussekatter. Her får du oppskriften på kjempegode glutenfrie lussekatter, som er myke og luftige. Jeg har brukt ganske så lang tid på å komme frem til denne oppskriften, så jeg håper du blir like fornøyd som meg 🙂

Som all glutenfri gjærbakst er de klart best når de er nystekte, så frys de dere ikke spiser. Dersom du ønsker å gjøre klar deigen dagen før, kan du bruke oppskriften på eltefrie skolebrød.

Du kan enkelt gjøre oppskriften melkefri, se nederst i innlegget.

Oppskriften gir ca. 10 lussekatter.

Du trenger

 • 340 g glutenfritt fint mel + mel til utbaking*
 • 2,5 ts tørrgjær eller 1/2 pk fersk gjær
 • 
90 g sukker
 • 1 ts bakepulver
 • 1,5 ss fiberhusk
 • 1/2 ts kardemomme
 • ca. 0,5 g safran (5-7 safrantråder) + 1 sukkerbit
 • ¼ ts salt
 • 3 dl kald melk
 • 75 g smør, mykt eller romtemperert
 • 1 egg

Pynt

 • 1 egg, til pensling
 • Rosiner til pynt

* Jeg bruker TORO glutenfri fin kakemiks i deigen (mengden i oppskriften tilsvarer en pose) og jyttemel til utbaking (den blå).

Utstyr 

 • Kjøkkenmaskin med K-spade.

Hvis du ikke har kjøkkenmaskin, så varmer du melken til romtemperatur og elter deigen i 10 minutter med en sleiv. 

Slik gjør du 

1. Støt sukkerbiten sammen med safran. Bruker du malt safran kan du droppe sukkerbiten og denne prosessen. Hvis du ikke ønsker smaken av safran men allikevel vil ha den gule fargen, kan du bruke gurkemeie.

2. Ta frem en kjøkkenmaskin med k-spade. Mål opp alt det tørre i bakebollen og bland sammen. Mål opp melken og tilsett egget og safranen. Visp sammen. 

Mens kjøkkenmaskinen går på lav hastighet tilsetter du melkeblandingen. Etter en liten stund er alt blandet inn, da tilsetter du smøret i terninger. Elt så deigen i 8-10 minutter på middels hastighet. Dekk med plast og sett til heving i 1-1,5 time.

3. Ta litt mel på benken (jeg bruker jyttemel). Elt deigen i bakebollen med en slikkepott og velt ut deigen. Elt så deigen videre på kjøkkenbenken ved bruk av slikkepotten (da deigen klisser en del) – bruk så lite mel som mulig. Samle deigen i en stor ball og la hvile på kjøkkenbenken i 10 minutter.

4. Bruk litt olje på benken og hendene og form deigen til lussekatter. Det gjør du ved å dele deigen i 10 emner og trille hver del til pølser. Form så til en lussekatt og sett på stekeplate med bakepapir. La heve i 60 minutter.

5. Sett ovnen på 225 grader. Pensle lussekattene med sammenvispet egg og sett inn midt i ovnen. La steke i ca. 10 minutter. Følg med mot slutten av steketiden. Steker du de for lenge kan de bli litt tørre, så pass på. La avkjøles på rist og nyt lunkne.

Glutenfrie boller er klart best når de er helt ferske og fortsatt litt lunkne. Så spis alle med en gang, eller frys ned de dere ikke spiser. 

Baketips

Pass på så overflaten er glatt og uten sprekker, hvis ikke vil du få sprekker når lussekattene stekes.

Allergiinfo

Ved laktoseintoleranse bruker du laktosefri melk og margarin uten melk. Ved melkeallergi bruker du soyamelk (usøtet) og margarin uten melk.

2 thoughts on “GLUTENFRIE LUSSEKATTER

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s