Søt bakst

GLUTENFRIE BERLINERKRANSER

Annonse kokebok jul_oppskrifter_FINAL

Den siste uken har jeg bakt myyyye glutenfrie berlinerkranser. Hvorfor? Fordi jeg ikke ville gi meg før oppskriften satt skikkelig. Smaken fikk jeg til ganske fort, men konsistensen derimot var litt utfordrende. Enten ble de for porøse eller for tørre. Men nå, nå satt den endelig.

Med andre ord har jeg spist veldig mange glutenfrie berlinerkranser denne uken. Jeg synes mange av julekakene er litt oppskrytt, men berlinerkranser derimot er bare helt nydelig. Litt sprøe, litt myke og deilig søte. Hmmm, jeg tror jeg må lage meg en kopp te og feire med en glutenfri berlinerkranse til jeg.

Uansett, her er ihvertfall oppskriften. Håper du liker den 🙂

 Det er enkelt å gjøre oppskriften melkefri, se nederst i innlegget.

Oppskriften gir ca. 30 glutenfrie berlinerkranser.

Du trenger

  • 1 kokt egg (kun plommen)
  • 1 eggeplomme  (S/M)
  • 65 g sukker
  • 125 g smør, mykt/romtemperert
  • 60 – 100 g rismel + mel til utbaking*
  • 60 g maizena*
  • 20 g potetmel*
  • 1 ts fiberhusk

Obs. Du må bruke fint rismel og ikke fullkornsrismel. Alternativt kan du bruke en fin glutenfri melblanding uten hevemiddel (berlinerkranser skal bakes uten bakepulver).

Pynt

  • Perlesukker
  • 1 eggehvite

Slik gjør du

1.  Kok det ene egget til det er hardkokt. Ta bort eggehviten. Legg eggeplommen i bakebollen og la avkjøles noe. Bruk en gaffel og mos eggeplommen.


2. Ta frem det andre egget. Skill plommen fra eggehviten. Tilsett plommen og sukkeret i bakebollen og visp godt sammen til eggeblandingen er lysegul og luftig.

3. Tilsett det romtempererte smøret og rør inn ved hjelp av en slikkepott eller lignende. Bland så sammen de tørre ingrediensene og sikt de i bollen. Rør og rør til deigen samler seg.

4. Sett ovnen på 200 grader. Ta bittelitt mel på bordplaten. Rull deigen til en tykk pølse og del i 4 emner. Ta et av emnene og trill ut til en tykk pølse. Del i 2 når den blir for lang. Rull den ene videre til tykkelsen på en blyant. Del i 3 eller 4 og form til kranser. Det gjør du ved å lage en ring og legge den ene enden over den andre. Flytt over på en bakepapirkledd stekeplate. Hvis deigen blir vanskelig å jobbe med og klissete lar du den ligge litt i kjøleskapet før du fortsetter.

Sett stekeplaten med berlinerkransene i kjøleskapet i ca 15 minutter.

5. Visp opp eggehviten i en skål. Pensle berlinerkransene med eggehviten og dryss over perlesukker.

6. Stek midt i ovnen i ca. 5-10 minutter. De er ferdige når de har fått litt farge i kantene. La avkjøles på stekebrettet før du flytter de over på en bakerist.

7. Oppbevar i lufttett boks.

Anbefales til en god kopp med deilig varm kaffe.

 

Legg inn en kommentar