Det er plutselig ikke lenge til desember og jul. Oh hoi som tiden flyr. Altså, julemarsipanen har jo vært i butikken lenge allerede, men det er liksom ikke det jeg forbinder med jul, den kommer jo så tidlig hvert år. Men pepperkaker derimot.. Er det en ting som hører julen til, på samme måte som juletre og julenissen, så er det pepperkaker.
Det er så deilig når lukten av pepperkaker brer seg i heimen, da kommer julestemningen da. Her var det både julesanger og pepperkakespising i dag; og nesten så jeg satt på en kjele med gløgg 🙂
Pleier du å bake pepperkaker? Ikke? Da må du prøve denne oppskriften på glutenfri pepperkakedeig. Ferdig stekt er pepperkakene utrolig gode og deilig sprø.
Med tanke på konsistens, så finnes det to ulike typer pepperkaker. De som er litt harde og nesten ikke smuler, og de som er litt mer porøse, med konsistens som kjeks. Disse hører til den siste kategorien. Hva man liker best kommer ofte an på hva man er vandt med.
Det er enkelt å gjøre pepperkakedeigen melkefri. Se nederst i innlegget.
For deilige glutenfrie pepperkaker trenger du:
- 125 g smør
- 125 g sukker
- 125 g lys sirup
- 1/2 ss kanel
-
1 ts malt ingefær
-
1/3 ts malt nellik
- 1/2 ts kardemomme
-
1/2 ss natron
-
1 egg
-
ca. 270 g fint glutenfritt mel* + mel til utbaking
Utstyr
- Pepperkakeformer
- Kjevle
Pynt
- Melis
- Eggehvite
- Godteri
* Jeg bruker TORO fin kakemiks.
Slik gjør du
1. Ta smøret i en bakebolle. Mål opp ingefær, nellik, kanel og kardemomme i en liten skål.
2. Smelt sukker og sirup sammen i en kjele over middels varme. La småkoke i ca 30 sekunder under omrøring. (Obs dette er varme saker). Bruk en tresleiv el som tåler høy varme.
3. Rør inn krydderne. Tilsett så natron og bland godt inn. Ta kjelen av platen og hell blandingen over smøret. Rør til smøret har smeltet. La så blandingen stå til den er lunken. Rør deretter inn egget.
4. Tilsett tilslutt det glutenfrie melet, litt og litt av gangen. Når du har tilsatt 3/4 av melmengden lar du den stå i fem minutter. Da vil deigen tykne litt. Tilsett så litt og litt mel til deigen slipper bollen og lar seg samle. Pakk deigen inn i plastfolie og legg i kjøleskapet. La hvile i 1 time eller lenger (gjerne over natten).
5. Sett ovnen på 200 grader (over- og undervarme). Ta mel på bordplaten og kjevl ut deigen. Snu den flere ganger mens du kjevler den tynn. Dette for å unngå at den sitter fast i bordplaten.
6. Trykk ut pepperkaker og sett på en bakepapirkledd stekeplate. Stek i 5-10 minutter (avhengig av størrelse og tykkelse).
7 La avkjøles litt på stekeplaten før du flytter de over på rist. Pynt med melisglasur (som du lager med melis og eggehvite) og godteri.
God førjulstid.
Baketips
Prøv og lag pepperkakene i samme størrelse så godt det går. Hvis ikke vil noen bli brente i kantene eller for lite stekt og andre perfekte.
Allergiinfo
Ved melkeallergi eller laktoseintoleranse bruker du margarin uten melk og dropper å pynte med sjokolade.
**Inspirasjon til oppskriften er hentet fra Trines Matblogg. Jeg har gjort noen justeringer og ikke minst gjort oppskriften glutenfri.**