Om gluten

INFO OM DE ULIKE MELTYPENE


Her finner du litt info om meltypene jeg bruker i oppskriftene, samt hvor du får kjøpt de. Jeg har som mål å bruke meltyper som ikke er vanskelig å få tak i. Jeg håper det bidrar til å senke terskelen for å prøve en eller flere av oppskriftene.

Bokhvetemel

Den meltypen som har overrasket meg mest i søken på ingredienser for å bake sunne og fiberrike brød er bokhvetemel. Bokhvete er en nøtt (og har ingenting med hvetemel å gjøre). Den inneholder  mye kostfiber, jern, fosfor, kalium og magnesium. Bokhvete har et høyt innhold av protein og lysin – en essensiell aminosyre. Jeg foretrekker bruk av bokhvete i grov bakst og synes ikke den egner seg noe særlig i søt bakst.

Jeg kjøper bokhvetemel på velassorterte Kiwi butikker eller på Meny.

Havregryn 

Jeg bruker mye glutenfrie havregryn. Havregryn inneholder masse fiber, og er rikt på jern, sink, magnesium, E-vitamin, vitamin B1 (tiamin) og en rekke andre vitaminer og mineraler som har en god efffekt på kolesterolet, blodtrykket og blodsukkeret.

Glutenfrie havregryn kjøper jeg på kiwi eller meny, men de aller fleste butikker har dette i sortimentet.

Havremel

Havremel er simpelthen malte havregryn. Du kan kjøpe det finmalt, eller lage det selv i en foodprosessor eller lignende.

Rismel

Rismel er laget av finmalt ris. Du får både brunt og hvitt rismel. Når det står rismel i oppskriften på denne bloggen menes hvitt rismel.

Jeg kjøper rismel på velassorterte butikker som Meny eller i grønnsaksbutikker.

Mandelmel

Mandelmel er laget av avskallede mandler som er finmalte. Mandelmel har et høyt innhold protein og av mineraler; magnesium, jern, kalium, kobber, mangan og sink.

Jeg kjøper mandelmel på COOP mega.

Maismel

Maismel er laget av moden mais som males til mel. Jeg kjøper maismel på velassorterte Kiwi butikker eller på Meny. Obs, maismel er ikke det samme som polenta.

Maizena

Maizena er stivelse fra mais. Du får tak i maizena i alle dagligvarebutikker.

Potetmel

Potetmel er stivelse fra potet. Den du får kjøpt i norsk dagligvare inneholder 80% stivelse og 20% vann. Potetmel inneholder B-vitaminer og fiber. Du får kjøpt potetmel i alle dagligvarebutikker.

Pofiber

Pofiber er tørket fiber fra potet. Det inneholder 70% kostfiber. Potetfiberet binder til seg væske og bidrar derfor til saftigere bakst.

Jeg kjøper pofiber på velassorterte Kiwi butikker eller på Meny.

Fiberhusk

Fiberhusk er laget av pulveriserte psyllium frøskaller. Fiberhusk trekker til seg mye veske og bidrar således til et saftigere bakverk.

Jeg kjøper fiberhusk på velassorterte Kiwi butikker eller på Meny.

2 kommentarer om “INFO OM DE ULIKE MELTYPENE

  1. Kan jeg erstatte havre med bokhvete i dine oppskrifter? Spør fore jeg ikke tåler havre og du har så mange fine oppskrifter som hamburgerbrød, loff ol. samt ser at du har brukt bokhvete i gryte brøde

Legg inn en kommentar