Om gluten

GLUTENFRI GJEST; HVA MÅ DU TENKE PÅ?

Hva er gluten?

Gluten er et protein som finnes i hvete, rug, bygg og spelt. Så personer med glutenallergi kan verken spise brødprodukter, pizza eller pasta. Men det stopper ikke der, for spesielt hvetemel, men også bygg tilsettes i diverse produkter og da spesielt mat som du får kjøpt ferdig (som kjøttkaker) eller halvfabrikat (feks saus- og suppeposer). Det er derfor viktig at du leser ingredienslisten. De aller aller fleste produsenter uthever allergener. Det betyr at du kan lete blant ordene som er uthevet.

Havre inneholder egentlig ikke gluten, men fordi havre vokser på samme åker som hvete ender havre også opp med å inneholde gluten. Du får derfor kjøpt glutenfri havre i de aller fleste butikker.

Cøliaki, glutenallergi, glutensensitivitet eller diett?

Grunnen til at en ikke spiser gluten kan være veldig forskjellig fra person til person: cøliaki, glutenallergi, glutensensitivitet eller diett kan alle være grunner for et glutenfritt kosthold. Det betyr ulike regler ved matlaging. Noen er så sensitive at du ikke kan bruke samme skjærefjøl. Andre kan spise produkter med spor av gluten. Andre igjen spiser vanlig havre og produkter som inneholder litt gluten. Jeg anbefaler at du hører med gjesten din hvor sensitiv han eller hun er.

Du skal ha en glutenfri gjest, hva skal du servere?

  • Kjøtt, som biff, kylling, vilt, svin, and osv. Kjøp det helt naturell og mariner og krydre det selv, da er du helt safe.
  • Fisk, kjøp det helt naturell og mariner og krydre det selv, da er du helt safe.
  • Egg
  • Ris, poteter, risotto
  • Sauser laget fra bunden av. Det finnes også noen «ferdige» sauser som er uten gluten (les på pakken).
  • Grønnsaker, frukt og bær
  • Belgfrukter, for eksempel bønner og linser
  • Melk og produkter laget av melk, som f.eks. rømme, kesam, fløte og ost
  • Olje, smør og margarin
  • Kokos, nøtter og mandler
  • Kakao
  • Rene sukkerprodukter som f.eks. sukker, honning og lønnesirup
  • Frø og kjerner: solsikkekjerner, sesamfrø, linfrø, valmuefrø, gresskarkjerner
  • Kornprodukter: hirse, ris, mais, potemel, maizena, sago, polenta, soya, bokhvete og spesialprodusert havre

Mat som inneholder gluten

Jeg har laget en listen over produkter som inneholder gluten. Dette er en veiledning og ikke en komplett liste, selvom den dekker mange av produktene. Derfor må du alltid lese på ingredienslisten.

Selvom dette er en lang og utfyllende liste, er den ikke komplett. Derfor må du alltid lese på produktene du bruker. 

  • Hvete, rug og bygg.
  • Havregryn (se over)
  • Pasta (men det finnes mange gode glutenfrie versjoner, for eksempel den fra Barilla).
  • Lasagne (men du får kjøpt glutenfrie lasagneplater)
  • Kjeks
  • Brød
  • Boller og hvetebakst
  • Kaker
  • Couscous
  • Soyasaus og sauser som inneholder soyasaus som hoisin saus, ponzu saus og lignende. (finnes glutenfri soyasaus i «fri for hyllen»)
  • Fritert mat eller panerte retter (for eksempel fiskepinner,  tempura maki)
  • Strøkavring
  • Nudler (men, det finnes risnudler)
  • Tortilla lefser (finnes glutenfri, eller så kan man spise taco skjell)
  • Knekkebrød (finnes glutenfri)
  • Flattbrød
  • Potetgull kan inneholde gluten, les på posen.
  • Sjokolade kan inneholde gluten (kvikk lunsj, Crispo og lignende), les på pakken
  • Lomper
  • Chilinøtter og noen ganger pistachenøtter.
  • Buljongterninger (les på, noen inneholder gluten).
  • Worshester saus
  • Vårruller (med unntak av de som er laget med rispapir)
  • Frokostblandinger
  • Halvfabrikata av suppe, saus og gryte (med få unntak)
  • Sprøstekt løk
  • Bearbeidede produkter av kjøtt og fisk, feks kjøttkaker, kjøttboller, fiskepudding, og fiskekaker, noen typer pølser, noen typer spekemat og lignende.
  • Ølgjær, øl (det finnes i dag flere glutenfrie typer øl. Det kan også være at gjesten din kan drikke Corona og Sol)
  • Malt, som maltsirup eller maltekstrakt (ofte fra bygg)
  • Semulegryn, mannagryn, kamut (egyptisk hvete)
  • Lakris

Hva gjør du om du vil lage en pastarett eller lasagne, eller kanskje noe med soyasaus?

Ikke noe problem, det finnes mange glutenfrie produkter  i «Fri For hyllen» i butikk. Her finner du glutenfri pasta, -mel, -kjeks, -knekkebrød osv. De fleste butikker har også en «fri for» frysedisk med glutenfritt brød, rundstykker osv.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s