Fin bakst

GLUTENFRI FOCACCIA

Denne oppskriften på glutenfri focaccia vil trolig skille seg fra de andre du har sett før. Grunnen er at jeg sverger til å bake brød bakst med rene melsorter. Det betyr rismel, maismel, havremel osv. Ikke noe melblandinger her i gården. Det er tre grunner til det. Først og fremst så blir baksen mye bedre, saftigere og mykere. Melblandingene kan ofte gi et litt “seigt” resultat – har du lagt merke til det? Det er på grunn av all stivelsen. For det andre så blir den grove baksten mye sunnere – det er lite fiber og fullkorn i melblandingene, og for det tredje så slipper jeg unna all stivelsen som er i melblandingene, og som jeg får vondt i magen av. Visste du forresten at stivelse er et karbohydrat (akkurat som sukker).

Følger du denne oppskriften på glutenfri focaccia får du en luftig og myk focaccia som smaker deilig. Jeg kan garantere at du vil bli fornøyd. Glutenfri focaccia er perfekt tilbehør til gryteretter og supper, og er en fin måte å gjøre en enkel middag mer fancy. Server med deilig olje, basalmico eller en god aioli. Nam!

For en liten glutenfri focaccia (9 stykker) trenger du:

  • 150 g rismel
  • 150 g GF havremel*
  • 100 g maismel
  • 40 g maizena
  • 6 g tørrgjær (1/2 pakke)
  • 10 g fiberhusk
  • 1 ts salt
  • 1 ts bakepulver
  • 500 g kaldt vann
  • 1 ss flytende honning
  • 2 ss god olivenolje  

* Du lager enkelt glutenfritt havremel ved å kjøre glutenfrie havregryn i foodprocessor, blender eller lignende. Øvrige meltyper får du kjøpt på for eksempel Meny og velassorterte KIWI.

Før steking

  • 3 ss (god) olivenolje
  • Maldonsalt
  • 10 blader friske rosmarinblader

Utstyr

  • Liten langpanne ca. 20 x 20 cm*
  • Kjøkkenmaskin med K-spade

*Du kan bruke en større langpanne, men da må du ikke trykke den helt ut. Form den til den er 20×20 og sett opp en sperre i resten av formen (for eksempel en kopp) så den ikke hever utover.

Slik gjør du

1. Ta frem kjøkkenmaskinen og K-spaden. Bland sammen de tørre ingrediensene i bakebollen.

2. Tilsett vann og honning, og bland deigen sammen. Sjekk at melet ikke har klumpet seg eller festet seg i bunnen av bakebollen. Elt så deigen i 15 minutter. (Har du ikke kjøkkenmaskin elter du deigen for hånd, bruk da lunkent vann).

Samle deigen med en slikkepott og drypp 2 ss god olivenolje over. Elt deigen litt med slikkepotten så oljen dekker  deigen. La heve tildekket i 60 minutter.

3. Kle en liten langpanne med bakepapir. Elt deigen i bakebollen med slikkepotten og velt den så ut i formen. Bruk litt olje på hendene og trykk deigen ut til den er 20×20 cm. La heve tildekket i ca. 2,5 time.

4. Sett ovnen på 225 grader. Ta litt olje på fingrene og lag små groper i deigen. Ringle olivenolje over og sett små rosmarinkvaster ned i deigen. Dryss tilslutt over maldonsalt.

5. Stek på nest nederste rille i ovnen i ca. 45 minutter.

Obs. Det er viktig at den steker lenge nok hvis ikke risikerer du at den faller sammen etter steking. Stek heller litt for lenge enn litt for kort.

La focaccian avkjøles på rist. Vent til den er helt lunken før du skjærer i den.

Velbekomme.

5 kommentarer om “GLUTENFRI FOCACCIA

  1. Hei!

    Jeg kan ikke spise melkeprotein siden jeg ammer en gutt med allergi mot det. Er det noe jeg kan erstatte maizenna med siden det er melkesukker i? 🙂

    1. Hei Silje, vanlig maizena inneholder kun maisstivelse. Det er «jevningen» deres som inneholder laktose. PS laktose (melkesukker) og melkeprotein er forskjellige ting 🙂

  2. Hei, jeg har nå prøvd flere av oppskriftene dine med bra resultat. Det jeg lurer på er om du kunne vist noen av meltypene du velger, typ hvilket merke ? Jeg har kjøpt litt forskjellige sorter, men syns brødene noen ganger blir «grå» på farge. Som focacciaen over, min ble gulgrå. Ikke at det hadde noe å si på smaken men jeg syns dine ser mer delikate ut både dette og feks. Langpannebrødet med frø når de er lysere inni.

  3. Hei. Har du tips til hvordan en kan tilpasse oppskriften til langtidsheving?

Legg inn en kommentar