Søt bakst

GLUTENFRIE HAVREBOLLER MED ROSINER

Her får du en litt sunnere vri på den populære oppskriften på glutenfrie boller som jeg har her på bloggen. Disse glutenfrie havrebollene er også veldig gode, men litt grovere enn de andre, til de dagene man ønker et litt sunnere alternativ. Disse er altså perfekte å ha med på tur eller i matpakken. Som all glutenfri gjærbakst er de klart best når de er nystekte, så frys bollene dere ikke spiser. Ønsker du å bake vanlige boller, så finner du alle oppskriftene mine på glutenfrie boller her.

Du kan enkelt gjøre oppskriften laktose- eller melkefri, se nederst i innlegget.

Oppskriften gir 12 glutenfrie havreboller med rosiner.

Du trenger

 • 350 g glutenfritt fint mel + mel til utbaking*
 • 100 g glutenfritt havremel / havregryn***
 • 3 ts tørrgjær eller 1/2 pk fersk gjær
 • 100 g sukker
 • 1 ts bakepulver
 • 20 g fiberhusk
 • 1 ts kardemomme
 • Ca. 100 gram rosiner (kan sløyfes)
 • ¼ ts salt
 • 450 g kald melk**
 • 90 g smør, i terninger
 • 1 egg (L)

Pynt

 • 1 egg eller melk, til pensling

*jeg bruker TORO glutenfri fin kakemiks (mengden tilsvarer 1 pose), og jyttemel til utbaking (den blå).     ** Du kan lese om hvorfor jeg bruker kald væske her.      ***kjør havregryn til mel i foodprocessor, blender el.

Slik gjør du 

1. Ta gjerne smøret og egget ut av kjøleskapet i god tid før du skal bake.

2. Ta frem en kjøkkenmaskin med k-spade. Mål opp alt det tørre i bakebollen og bland sammen. Mål opp melken og tilsett egget i en egen bolle. Visp sammen. Del smøret i terninger.

3. Mens kjøkkenmaskinen går på lav hastighet tilsetter du melkeblandingen, litt og litt. Etter en liten stund er alt blandet inn og deigen er jevn, da tilsetter du smøret i terninger. Elt så deigen i 15 minutter på middels hastighet.

Tilsett rosinene i deigen mot slutten av eltetiden. Bland de raskt inn. Samle deigen i bakebollen, dekk med plast og sett til heving i 1,5 time.

4.  Ta godt med glutenfritt mel på benken (jeg bruker jyttemel). Elt deigen i bakebollen med en slikkepott og velt ut deigen. Elt så deigen videre på kjøkkenbenken ved bruk av slikkepotten (da deigen klisser). Fortsett å tilsette mel til du kan samle deigen i en stor ball. (Når deigen kan knas uten å klisse, så er den klar. Det er viktig at du bruker nok mel om ikke vil bollene heve utover og ikke oppover.

La deigen hvile på kjøkkenbenken i 10-15 minutter.

5. Ta bort overflødig mel på benken og bruk nøytral olje på hender. Rull deigen til en tykk pølse og del i 12 emner som du triller til boller. (Du skal kunne trille bollene ut uten at deigen klisser). Sett på stekeplate med bakepapir og la heve tildekket i 60 minutter.

6. Sett ovnen på 225 grader. Pensle de glutenfrie bollene med sammenvispet egg eller melk og stek midt i ovnen i ca. 8 minutter. Følg med mot slutten av steketiden. Steker du de for lenge kan de bli litt tørre, så pass på. La avkjøles på rist og nyt lunkne.

Glutenfrie boller er klart best når de er helt ferske og fortsatt litt lunkne. Så spis alle med en gang, eller frys ned de dere ikke spiser. Fryste boller skjerper du i ovnen rett fra fryst tilstand på 200 grader i ca 10 minutter. Da blir de like gode.

Allergiinfo

Ved laktoseintoleranse bruker du laktosefri melk og margarin uten melk. Ved melkeallergi bruker du soyamelk (usøtet) og margarin uten melk.

Følg meg gjerne på Instagram (glutenfrihet.no).

Legg inn en kommentar