Grov bakst

GLUTENFRI BAGELS

Lenge siden du har spist bagels? Det var det ihvertfall her i gården før jeg fant ut at jeg skulle prøve meg på hjemmebakte glutenfrie bagels for noen uker siden. Og det var ordentlig godt – og ikke minst så var det litt stas å spise noe jeg ikke har spist på mange år.

Bagels skiller seg fra vanlige rundstykker fordi de kokes i vann før steking. Det gir en litt deigete, saftig konsistens. Om du er glad i å bake og ønsker en liten bake-challenge så synes jeg du skal gi det et forsøk. Det er ikke så vanskelig som det kanskje virker, selvom det jo tar litt lenger tid.

Denne oppskriften gir 8 grove glutenfrie bagels.

Du trenger

 • 150 g GF havregryn
 • 135 g bokhvetemel
 • 100 g maismel
 • 70 g rismel
 • 20 g fiberhusk
 • 5 g tørrgjær
 • 1,5 ts bakepulver
 • 1 – 1,5 ts salt
 • 1 liten ts flytende honning
 • 650 g vann, kaldt*
 • Mel til utbaking (anb. blå jyttemel)
 • Sesam- og/eller valmuefrø til pynt

Koking

 • 3 liter vann
 • 1 ss sukker

Pensling

 • 1 egg
 • 2 ss vann

*Du kan lese om hvorfor jeg baker gjærbakst med kald væske her.

Slik gjør du

1. Ta frem kjøkkenmaskinen og k-spaden. Mål opp og bland sammen de tørre ingrediensene. Tilsett vannet og honningen, litt etter litt. Bland først sammen på lav hastighet. (Sjekk gjerne at alt er godt blandet ved bruk av en slikkepott, da det kan samle seg melklumper i bunnen av bollen eller på K-spaden. Disse må du i såfall løse opp.)

Øk så hastigheten og elt deigen i 15 minutter på middels hastighet.

Bruk en slikkepott og samle deigen i bollen. Dekk med plastfolie og sett til heving på kjøkkenbenken i 1,5 – 2 timer.

2. Sett ovnen på 200 grader.

Bruk mel på benkeplaten (jeg bruker jyttemel). Ta deigen ut av bollen og ut på benken og dryss mel over. Kna deigen på benkeplaten og fortsett å tilsette litt og litt mel til deigen ikke klisser. Etter hvert blir en super å jobbe med. Da former du den til en ball. La hvile i 15 minutter.

Del deigen i 8 emner. Trill til boller og lag et hull i midten med fingrene. Hullet må lages i god størrelse da de vil heve og derav vil huller bli mindre etter heving.

3. Kok opp 3 liter vann og 1 ss sukker i en stor kjele. Når vannet koker setter du varmen litt ned. Ha så 3-4 bagels oppi vannet (det er viktig at vannet ikke koker når de puttes i). Bagelsene skal så ligge her å trekke. Etter 3 minutter snur du de og lar de trekke ytterligere 3 minutter på den andre siden. Ta de så ut med en stekespake el. og la renne av på et kjøkkenhåndkle.

La vannet få et nytt oppkok og gjenta så med resterende bagels.

4. Legg bagelsene over på et stekebrett med bakepapir og pensle med sammenpisket egg og vann. Dryss over sesamfrø og/eller valmuefrø og sett inn i ovnen på midterste rille. La steke i 25-30 minutter.

Bagelsene er ferdig når de har fått en fin farge og skorpe. La avkjøles på rist. De er aller best dagen etter faktisk. Rist de i en brødrister og nyt med ditt favorittpålegg.

**Inspirasjon til fremgangsmåte er hentet fra Trines Matblogg**

 

Legg inn en kommentar