Søt bakst

GLUTENFRI RABARBRAPAI MED VANILJEKREM


Jeg hadde litt rabarbra igjen, så jeg fant ut at jeg skulle lage mammas favoritt pai, nemlig rabarbrapai med vaniljekrem. Det har vært så dårlig vær her i helgen, så da er det ekstra koselig å være inne med nytraktet kaffe, lun rabarbrapai og fyr på peisen. Og paien, den ble jammen meg god; syrlig og søt på samme tid.

Jeg synes pai gjør seg best når den er servert i porsjonsformer. Dessuten blir steketiden mye kortere. Derfor er det det du får oppskrift på her.

Ønsker du å korte ned på tilberedningstiden, så kjøper du bare ferdig vaniljekrem (obs det er da viktig at du ikke kjøper vaniljesaus).

Det er enkelt å gjøre oppskriften laktose- eller melkefri. Se nederst i innlegget.

Du trenger

Paideig

 • 175 g glutenfritt mel*
 • 2 ss sukker
 • 1 ts fiberhusk (3 g)
 • 100 g kaldt smør, i terninger
 • 1 eggeplomme
 • 2–4 ss kaldt vann
 • 1 egg til pensling

*Jeg bruker TORO glutenfri kakemiks

Rabarbrafyll

 • 350 g rabarbra
 • 125 g sukker
 • 1 ss maisenna

Vaniljekrem **

 • 2 ts vaniljesukker eller 1 vaniljestang
 • 2 dl + 1 dl helmelk
 • 50 gram sukker
 • 2 eggeplommer (S/M)
 • 2 ss maisenna

**Hvis du ønsker å kutte ned på tilberedningstiden, så kjøp ferdig vaniljekrem. (Viktig at det ikke er vaniljesaus). 

Utstyr

 • 8 små ildfaste former a ca. 8 diameter
 • Kjevle
 • Matpensel

Slik gjør du

Paideigen

1. Skill eggeplommen fra eggehviten. Ta frem foodprocessoren (du kan også bruke bolle og sleiv). Mål opp mel, sukker og fiberhusk. Del det kalde smøret i terninger og tilsett. Kjør i foodprocessoren til smøret og melet er blandet og klumper seg. (Sjekk at det ikke ligger mel i bunnen.)

2. Tilsett eggeplommen og bland inn. Ha så i 1 og 1 ss med kaldt vann til du har riktig konsistens. Du skal da enkelt kunne samle deigen til en ball. Pakk inn i plastfolie og legg i kjøleskapet. Her skal den ligge i 30 minutter eller lenger.

3. Mens deigen ligger i kjøleskapet lager du vaniljekremen.

Vaniljekrem

 • Bland sammen 2 dl melk, 50 g sukker og 2 ts vaniljesukker i en kjele. (Bruker du vaniljestang så deler du den på langs, skraper ut frøene og legger alt i).
 • I en liten bolle eller kopp blander du sammen 2 ss maisenna med 1 dl melk. Visp klumpefri og tilsett så de to eggeplommene.
 • Varm opp melk og sukker til kokepunktet. Det skal ikke koke, så følg med. Når den ryker tilsetter du blandingen i den lille bollen i en tynn stråle mens du visper.
 • La blandingen koke opp under middels varme. Visp underveis så den ikke brenner seg. La blandingen koke forsikig noen minutter – til vaniljekremen tykner. (Ta ut vaniljestangen om du har brukt det).
 • Hell over i en bolle og la stå på kjøkkenbenken til avkjøling.

4. Sett ovnen på 175 grader. Ta paideigen ut av kjøleskapet. Smør 8 små ildfasteformer på ca. 8 cm i diamter.

Ha plastfolie på benken. Trykk så ut deigballen litt og strø litt glutenfritt mel over. Kjevle ut til en stor flate. Trykk så ut 8 bunner ved bruk av formene. Legg hver runding i bunden av hver form. Ha så deig langs kantene og trykk på plass. Spar litt deig til “gitter”.

Prikk deigen med en gaffel og forstek bunnene i ca. 5 minutter. Det er viktig at de ikke blir brune. Bunnene skal kun stivne til. Mens bunnene steker knar du sammen deigrestene, kjevler ut og skjærer ut gitter med et pizzahjul el. Ta formene ut av ovnen og sett til avkjøling.

Rabarbrafyll

5. Del rabarbraene i 1,5 cm lange biter. (Riv evt. av treller ytterst om de gjør det vanskelig å dele rabarbrastilkene.) Bland sammen med sukker og maisenna. Rør til alt sukkeret er dekket rundt rabarbraen. Det er viktig at dette gjøres rett før formene skal inn i ovnen, for å unngå at rabarbraen safter seg.

6. Ha 1 ss vaniljekrem i hver form og fordel rabarbra over. Legg over gitter (jeg bruker 3 strimler per form). Pensle gitteret med sammenpisket egg og sett inn i ovnen på nederste rille (ha gjerne et bakepapir under formene).  Sett inn i ovnen på nederste rille. La steke i ca 30 – 40 minutter.

Server lune og gjerne med et lett melisdryss, en kopp nytraktet kaffe eller te 🙂

Allergiinfo

For å gjøre oppskriften laktosefri, bytter du ut smøret med melange uten melk (og tilsetter en klype salt). Lag vaniljekremen selv og bruk da laktosefri melk.

For å gjøre oppskriften melkefri, bytter du ut smøret med melange uten melk (og tilsetter en klype salt). Lag vaniljekremen selv og bruk da soyamelk eller mandelmelk (usøtet).

5 kommentarer om “GLUTENFRI RABARBRAPAI MED VANILJEKREM

 1. Her må jeg nokk engang takke deg. Selv laget jeg ikke denne desserten, men jeg laget din paideig oppskrift, uten sukker. Jeg brukte min egen melblanding og erstattet halvdelen av smøret med svinefett. Målet var å lage okse og nyre pai, en klassiker her i England…og resultatet ble helt perfekt. Paideigen var lett å jobbe med, og paiskallet holt sammen, uten å smuldre fra hverandre. Jeg laget to porsjoner, hvor jeg brukte plommen av egget i den ene og hviten i den andre. I begge tilfeller var resultatet like bra. Igjen tusen takk for en kjempe oppskrift.

 2. Går det an å lage paien med plommer? Tenker å prøve. Har du noen gode tips?

  1. Mmmm det fikk jeg lyst på selv! Da ville jeg redusert sukkermengden til et par spiseskjeer og droppet maizena. Smak til hvor søte plommene er.

   Rens plommene og del dem i tynne båter. Legg plommene tett i tett oppå vaniljekremen. Dryss over litt sukker. Ha gitter over og følge steketid i oppskriften 🙂 Lykke til!! Håper det blir vellykket (det høres ihvertfall veldig godt ut) 😋

Legg inn en kommentar