Grov bakst

ELTEFRITT GLUTENFRITT LANDBRØD MED HAVRE

Her snakker vi god-start-på-dagen garanti. Hvis påskemorgen slukker sorgen så gir hjemmebakt brød til brunsj lykkerus. Her får du oppskriften på et grovt glutenfritt landbrød bakt med havre og bokhvete. Et deilig brød med god og sprø skorpe.

Vi prøver så langt det går å ha lange frokoster i påsken, med egg, frisk frukt og deilig pålegg. Og aller aller helst nybakt brød. Det er her eltefritt brød kommer inn. Det er bare så enkelt. Deigen røres raskt sammen kvelden før. Den som står opp først knar den, former den og setter til heving. Et par timer senere fylles hytta med duften av hjemmebakt. De som enda ikke har stått opp våkner til denne deilige lukten og er de ikke sultne enda så blir de det ihvertfall da.

Om du ikke ønsker å ha med deg alle ingrediensene på hytta så blander du bare sammen alt det tørre i en pose før du drar hjemmefra. Ta med deg tørrgjær og litt mel til utbaking.

Det beste resultatet får du om du steker brødet i en jerngryte med lokk. Men det er ikke avgjørende. Da jeg var ute og reiste sist hadde jeg gjort klart en bakemiks av denne oppskriften før jeg dro, for så å finne ut at det ikke var noen jerngryte i leiligheten vi hadde leid. Derfor måtte jeg ta til takke med en ildfast form (sånn i glass som man får kjøpt på Ikea). Og vet du hva, det ble knallgodt da også. Formen på brødet ble bare litt annerledes. Men du vet, det er jo det indre som teller 🙂

Du trenger

 • 100 g bokhvetemel + mel til utbaking
 • 150 g glutenfritt havremel*
 • 50 g rismel
 • 100 g maismel
 • 50 g solsikkekjerner
 • 25 g hel bokhvete (du kan benytte solsikkekjerner istedet)
 • 15 g fiberhusk
 • 1/2 ts tørrgjær
 • 1 – 1,5 ts salt
 • 650 g vann, romtemperert

*Glutenfrie havregryn kjørt til mel i en foodprocessor el.

Utstyr

 • Liten jerngryte med lokk

 

Slik gjør du

1. Mål opp og bland sammen alle de tørre ingrediensene i en stor bakebolle. Tilsett vannet (romtemperert), og bland sammen med en slikkepott. Pass på at det ikke er klumper i deigen eller mel i bunnen av bakebollen. Dekk med plastfolie og kjøkkenhåndkle, og sett til heving på kjøkkenbenken i 12 -18 timer.

2. Elt deigen i bakebollen ved bruk av en slikkepott. Deigen skal nå være klissete men samlet. Ha godt med mel på benken (bokhvetemel, eller jyttemel om du har det) og velt deigen ut. Kna og brett deigen ved hjelp av en slikkepott. Dryss mel under for hver gang du snur på deigen.

Form deigen til en runding og sett bakebollen over eller dekk med et kjøkkenhåndkle. La heve i 90 minutter.

3. Mot slutten av hevetiden setter du ovnen på 250 grader og setter inn jerngryten med lokk på rist på nederste rille.

4. Etter at jerngryten har stått i ca. 15 minutter i varm ovn. Legger du brødet i gryten og setter på lokket. (Hvis brødet er litt for stort for gryten kan du brette det og legge det med skjøten ned).

Strø eventuelt litt mel eller havregryn over brødet og sett på lokket. Sett tilbake nederst i ovnen og stek brødet med lokket på i 30 minutter. Ta så av lokket og senk varmen til 225 grader. Stek så i 30-45 minutter til du har en mørk brun og hard skorpe. Stek heller for lenge enn for kort. Total steketid er altså 60-75 minutter.

5. La brødet avkjøles på rist og nyt nybakt.

Baketips

Skjær det dere ikke spiser i skiver og legg i fryseren. Da holder deg seg ferskt og godt.

img_2610

 

8 kommentarer om “ELTEFRITT GLUTENFRITT LANDBRØD MED HAVRE

 1. Dette ser godt ut og skal bakes ikveld! Det anbefales på pakken å skylle hel bokhvete med kokende vann før man bruker den, for å fjerne fagopyrin? Gjør du det? Evt legge det inn i oppskriftene hvor du bruker hel bokhvete hvis det er viktig å gjøre? Vh Linn

  1. Hei Linn,
   Nei det gjør jeg ikke. Såvidt meg bekjent så er dette kun nødvendig om man er allergisk mot fagopyrin. (Det er et fargestoff, som finnes i ytterskallet.)
   Håper du blir fornøyd med brødet 🙂

 2. Ok, da skriver de det nok bare for sikkerhets skyld:) Takk for svar! Og må bare si at denne siden er helt fantastisk, så mange supre oppskrifter👏 Har vært veldig hjelpsom disse første månedene etter omlegging av kosten for datteren min!

 3. Dette brødet var fantastisk!!! For en lykke å spise godt brød igjen 👏👏👏 datteren min spiste for første gang opp brødet i matboksen sin, etter omlegging til glutenfritt 😊👍 gleder meg til å prøve flere av oppskriftene dine!

   1. 😘👌

    ons. 1. nov. 2017 kl. 21:14 skrev Glutenfrihet :

    > Glutenfrihet commented: “Det er så hyggelig å høre, tusen takk for at du > skrev inn :)” >

 4. Kan man bruke vanlig brødform til denne oppskriften? Hvis ja, hvilken størrelse på brødformen? 🙂

Legg inn en kommentar