Søt bakst

GLUTENFRI SNICKERSKAKE MED KARAMELL

Denne kaken er farlig god. Det salte fra peanøttene smaker så utrolig godt sammen med det søte fra sjokoladen. I tillegg er det så deilig med kaker som har litt ulik konsisten, og det har denne. Kaken er både myk og cruncy. Denne glutenfrie snickerskaken kommer garantert til å falle i smak hos både store og små.

Karamellen gir en ekstra avanse til kaken, men du kan helt klart sløyfe karamellen hvis du vil. Kaken er skikkelig god uten også.

Lag snickerskaken dagen i forveien eller tidlig den dagen den skal serveres. Kaken bør være helt avkjølt før du skjærer den i kakestykker. Det tar 2- 3 timer i kjøleskapet.

Det er enkelt å gjøre kaken melkefri. Se nederst i innlegget.

Du trenger

Peanøttbunn

 • 4 eggehviter
 • 260 g sukker
 • 1,5 ts vaniljesukker
 • 1,5 ts bakepulver
 • 130 g Salti-kjeks (glf ritz kjeks)
 • 200 g peanøtter (salte) + til pynt

Sjokoladelokk

 • 150 g sjokolade (70%), i biter
 • 70 g smør
 • 70 g melis
 • 4 eggeplommer
 • 1 klype havsalt

Karamell (om du vil)

 • 100 g sukker
 • 2 ss vann
 • 25 g smør
 • 1 dl kremfløte 
 • 2 klyper havsalt 

Utstyr

 • Liten langpanne (ca. 20 x 30 cm)
 • Blender eller foodprocessor

 

Slik gjør du

Kakebunn

1. Sett stekovnen på 200 grader (over- og undervarme). Ha peanøtter i blenderen/food processoren og kjør til de er grovhakket. Hell over i en bakebolle. Ha så salti kjeksene i blenderen/food processoren og kjør til de er knust, men fortsatt i biter (obs. du må ikke kjøre de så lenge at det blir til mel, så følg med. De trenger ikke lange tiden).

snickers-step-by-step
2. Del eggehviten fra plommen og ha plommene over i en egen bolle (disse skal brukes i sjokoladen). Pisk eggehvitene til de skummer. Tilsett så sukkeret litt etter litt og pisk så til stiv marengs. Tilsett vaniljesukker og bakepulver når marengsen begynner å bli stiv.

(Tips! Når marengsen begynner å bli stiv vil sporene fra vispen henge igjen. Da er det ikke lenge til den er ferdig.)

img_1260-2

3. Vend kjeks og peanøtter inn i marengsen ved hjelp av en slikkepott. Forsett å vende til alt er blandet godt sammen, men prøv å bevare så mye som mulig av stivheten i marengsen (jo mindre du rører jo stivere holder marengsen seg).

4. Kle en liten langpanne (ca. 20 x 30 cm) med bakepapir (bruk litt olje i bunnen av formen så holder bakepapiret seg på plass). Fordel jevnt utover. Stek midt i ovnen i 12-15 minutter. Sett til avkjøling i formen.

Sjokoladelokk

5. Finhakk sjokoladen. Smelt smøret. Ta kjelen av varmen  og tilsett sjokoladen.

6. Pisk sammen eggeplommer og melis i en bolle, og tilsett den smeltede sjokoladen litt etter litt mens du rører. Fordel sjokoladefyllet over kaken og lag gjerne mønster i sjokoladen med en gaffel.

Karamell

7. Bland sammen sukker og vann i en kjele. Obs obs den kan ikke ha teflonbunn, for da blir ikke sukkeret til karamell. Varm opp blandingen over høy varme uten å røre i kjelen. Etter litt begynner blandingen å småkoke. Når sukkeret har smeltet og blitt gyllent tar du kjelen av platen.

(Personlig liker jeg karamellen lys gyllen, men dette avgjør du selv. Jo lenger du lar sukkeret stå over varmen jo mørkere blir karamellen).

8. Rør inn smøret. Sett kjelen tilbake på komfyren og skru platen på medium varme. Tilsett fløten, litt og litt av gangen og rør inn. Kok  opp og la karamellen så småkoke i ca. 6 minutter. Ta karamellen av platen og la stå og avkjøle seg. Fisk ut evt sukkerklumper eller sil karamellen om du har mange. La karamellen avkjøles litt (så den ikke smelter sjokoladen som har stivnet på kaken).

9. Ta kaken ut av kjøleskapet (sjekk at sjokoladen har stivnet. Har den ikke det lar du den stå litt lenger). Fordel karamellen over kaken.

Etterhvert som karamellen blir avkjølt tykner den. Blir den for tykk til at du får fordelt den pent bruker du bare en sprøytepose eller et matpapir formet som et kremmerhus. Sprøyt karamellen på kaken og dra den ut med en gaffel.

Dryss over grovhakkede peanøtter.

10. Del kaken i fine kakestykker og dander gjerne med peanøtter rundt. Blir det kake igjen kan den oppbevares i kjøleskapet. Den holder seg i flere dager.

Allergiinfo

Har du laktoseintoleranse bytter du ut smør med margarin uten melk, bruker sjokolade uten melk (feks den fra Odense) og laktosefri fløte.

Har du melkeallergi bytter du ut smør med margarin uten melk, bruker sjokolade uten melk (feks den fra Odense) og soyafløte. Jeg har lagd denne karamellen med soyafløte flere ganger og den blir sjukt god!

 

**Inspirasjon til oppskriften er hentet fra Trines matblogg. Jeg har gjort noen justeringer og gjort oppskriften glutenfri**Oppskriften på karamell er hentet fra Ida Gran-Jansen sin blogg**

3 kommentarer om “GLUTENFRI SNICKERSKAKE MED KARAMELL

  1. Ser nå at det finnes glutenfri variant…. Ny i gamet og leste ikke godt nok. Da må denne prøves:)

Legg inn en kommentar