Grov bakst

ELTEFRIE GLUTENFRI RUNDSTYKKER MED CHIA

glutenfrie rundstykker eltefrie

Eltefritt er så genialt. Du trenger ikke kjøkkenmaskin og det krever så lite for å lykkes. Du rører sammen deigen på kvelden og baker den ut på morgenen. Raskt og enkelt og ikke minst får du deilig nybakte glutenfrie rundstykker til brunsj. Det er en god start på dagen det.

Når du baker eltefritt bruker du minimalt med gjær. Min erfaring er at flere og flere som spiser glutenfritt har sensitive mager. Da kan gjær gjøre magen opprørt. I så tilfelle hjelper det å riste brødet, men det aller beste er nok å kutte ned på gjær i maten man spiser. Da er eltefritt kanon. Ikke minst er det minimalt med gjær, men den lange forhevingen gjør også at smakene får utviklet seg til det maksimale. Vinn-vinn med andre ord.

I denne oppskriften har jeg brukt chiafrø. Chiafrø har et høyt innhold av næringsstoffer og karakteriseres som «supermat». En spiseskje med chia er like næringsrik som en smoothie laget av laks, spinat og veksthormoner, mener Christopher McDougall som har skrevet bestselgeren ‘Født til å løpe’. I tillegg  gir chiafrø saftig bakst fordi de absorberer mye veske; og ingenting er vel bedre enn det 🙂

Oppskriften gir 12 glutenfrie rundstykker.

Du trenger

  • 140 g havregryn
  • 100 g bokhvetemel
  • 100 g maismel
  • 60 g rismel
  • 25 g chiafrø
  • 70 g solsikkekjerner + til pynt
  • 1,5 ss fiberhusk (15 g)
  • 1/2 ts tørrgjær
  • 1 ts salt
  • 1/2 ts flytende honning
  • 7,5 dl vann (750 g)

Slik gjør du

1. Mål opp og bland sammen alle de tørre ingrediensene i en stor bakebolle. Tilsett vannet (romtemperert) og honningen, og bland raskt sammen med en slikkepott. Pass på at det ikke er klumper i deigen og at mel ikke har festet seg i bunden av bakebollen. Dekk med plastfolie og sett til heving på kjøkkenbenken i 12 timer eller lenger.

2. Elt deigen i bakebollen ved bruk av en slikkepott. Deigen skal nå være klissete men samle seg fint. Ha godt med mel på benken (jeg bruker jyttemel) og velt deigen ut. Kna og brett deigen ved hjelp av en slikkepott. Dryss mel under for hver gang du snur på deigen.

Samle deigen til et avlangt rektangel (se bilde). Pensle med litt vann og fordel solsikkefrø over (trykk de forsiktig ned). Dekk med et kjøkkenhåndkle og la heve i 45-60 minutter.


3. Mot slutten av hevetiden setter du ovnen på 250 grader og setter inn stekeplaten.

4. Etter at stekeplaten har stått 10 – 15 minutter i varm ovn deler du deigen i 10-12 rundstykker ved hjelp av et pizzahjul eller lignende. Ta stekeplaten ut av ovnen (husk grytekluter), og legg rundstykkene over på stekebrettet.

Sett stekeplaten tilbake midt i ovnen og senk temperaturen til 225 grader. Stek rundstykkene i 20-25 minutter. Rundstykkene skal ha en fin farge og hard skorpe.

4. La avkjøles på rist og nyt nybakte.

**Inspirasjon til fremgangsmåte er hentet fra Trines Matblogg.**

2 thoughts on “ELTEFRIE GLUTENFRI RUNDSTYKKER MED CHIA

  1. Hei, disse ser kjempegode ut! Oppskriften fra Trines matblogg du er inspirert av er helgefavoritten her, så dette ser ut som et supert glutenfritt alternativ! Jeg har tenkt å erstatte chiafrø med linfrø. Hva tenker du om væskemengden da? Redusere noe kanskje? Vennlig hilsen Linn

    1. Hei, så hyggelig å høre:) Linfrø er et godt alternativ. Chiafrø tar til seg mye væske, så å redusere vannmengden litt høres fornuftig ut. Evt kan du bruke samme vannmengde og bruke mer mel ved utbaking om deigen blir for klissete. Lykke til med baksten:)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s