Grov bakst

ELTEFRIE GLUTENFRI RUNDSTYKKER MED CHIA

Eltefritt er så genialt. Du trenger ikke kjøkkenmaskin og det krever så lite for å lykkes. Du rører sammen deigen på kvelden og baker den ut på morgenen. Raskt og enkelt og ikke minst får du deilig nybakte glutenfrie rundstykker til brunsj. Det er en god start på dagen det.

Når du baker eltefritt bruker du minimalt med gjær. Min erfaring er at flere og flere som spiser glutenfritt har sensitive mager. Da kan gjær gjøre magen opprørt. I så tilfelle hjelper det å riste brødet, men det aller beste er nok å kutte ned på gjær i maten man spiser. Da er eltefritt kanon. Ikke minst er det minimalt med gjær, men den lange forhevingen gjør også at smakene får utviklet seg til det maksimale. Vinn-vinn med andre ord.

I denne oppskriften har jeg brukt rene melsorter som for alle de andre oppskriftene mine på grov bakst. Det gir grovere og mer fiberrik bakst. Melblandingene vi får kjøpt i dag inneholder mye stivelse og for lite fullkorn for å være fullverdig sunne alternativer. Så sterk anbefaling her om å teste ut brød med rene melsorter – og du, grov baksten blir også mye bedre!!

Rundstykkene inneholder chiafrø, som du får kjøpt på de aller fleste velassorterte butikker. Jeg kjøper det på Meny. Chiafrø har et høyt innhold av næringsstoffer og karakteriseres som “supermat”. En spiseskje med chia er like næringsrik som en smoothie laget av laks, spinat og veksthormoner, mener Christopher McDougall som har skrevet bestselgeren ‘Født til å løpe’. I tillegg  gir chiafrø saftig bakst fordi de absorberer mye veske; og ingenting er vel bedre enn det 🙂

Oppskriften gir 12 glutenfrie rundstykker.

Du trenger

 • 140 g GF havregryn
 • 100 g bokhvetemel
 • 100 g maismel
 • 60 g rismel
 • 25 g chiafrø
 • 70 g solsikkekjerner + til pynt
 • 15 g fiberhusk
 • 1/2 ts tørrgjær
 • 1 ts salt
 • 1/2 ts flytende honning
 • 7,5 dl vann (750 g)

Slik gjør du

1. Mål opp og bland sammen alle de tørre ingrediensene i en stor bakebolle. Tilsett vannet (romtemperert) og honningen, og bland raskt sammen med en slikkepott. Pass på at det ikke er klumper i deigen og at mel ikke har festet seg i bunden av bakebollen. Dekk med plastfolie og sett til heving på kjøkkenbenken i 12 timer eller lenger.

2. Elt deigen i bakebollen ved bruk av en slikkepott. Deigen skal nå være klissete men samle seg fint. Ha godt med mel på benken (jeg bruker jyttemel) og velt deigen ut. Kna og brett deigen ved hjelp av en slikkepott. Dryss mel under for hver gang du snur på deigen.

Samle deigen til et avlangt rektangel (se bilde). Pensle med litt vann og fordel solsikkefrø over (trykk de forsiktig ned). Dekk med et kjøkkenhåndkle og la heve i 45-60 minutter.


3. Mot slutten av hevetiden setter du ovnen på 250 grader og setter inn stekeplaten.

4. Etter at stekeplaten har stått 10 – 15 minutter i varm ovn deler du deigen i 10-12 rundstykker ved hjelp av et pizzahjul eller lignende. Ta stekeplaten ut av ovnen (husk grytekluter), og legg rundstykkene over på stekebrettet.

Sett stekeplaten tilbake midt i ovnen og senk temperaturen til 225 grader. Stek rundstykkene i 20-25 minutter. Rundstykkene skal ha en fin farge og hard skorpe.

4. La avkjøles på rist og nyt nybakte.

Følg gjerne bloggen på instagram; glutenfrihet.no

**Oppskriften er utviklet og eies av glutenfrihet. Inspirasjon til fremgangsmåte er hentet fra Trines Matblogg.**

19 kommentarer om “ELTEFRIE GLUTENFRI RUNDSTYKKER MED CHIA

 1. Hei, disse ser kjempegode ut! Oppskriften fra Trines matblogg du er inspirert av er helgefavoritten her, så dette ser ut som et supert glutenfritt alternativ! Jeg har tenkt å erstatte chiafrø med linfrø. Hva tenker du om væskemengden da? Redusere noe kanskje? Vennlig hilsen Linn

  1. Hei, så hyggelig å høre:) Linfrø er et godt alternativ. Chiafrø tar til seg mye væske, så å redusere vannmengden litt høres fornuftig ut. Evt kan du bruke samme vannmengde og bruke mer mel ved utbaking om deigen blir for klissete. Lykke til med baksten:)

 2. Hei!
  Jeg tenkte å bake disse lekre rundstykkene, men mangler maismel. Tror du det går an å ertatte det med tilsvarende mengde bokhvetemel, eventuelt halvt om halvt bokhvetemel og rismel? Vennlig hilsen Trine.

 3. Jeg satte deigen i går kveld, og bakte de ut i dag. Helt vidunderlige – blir bare eltefritt på meg fremover. Jeg skal pakke ferdig alle tørre ingredienser i poser, merke de ( må prøve alle variasjoner ) og da er det jo nesten bare å stå å se på at de baker seg selv . Veldig glad jeg fant bloggen din <3

 4. Hei, ser så deilige ut. Har du noe forslag om hva som kan erstatte havregrynene i denne oppskriften?

 5. Kan man bare sette rektanglet inn i ovnen å få et brød? Har du prøvd dette?

 6. Kan man erstatte maismel og rismel med andre meltyper? Hirse, mer havre eller Bokhvetemel?

  1. Hei, jeg anbefaler å bruke de meltypene som står for da får du best resultat og smak. Ved bruk av andre meltyper må du nok justere på mengde og for mye bokhvete for eksempel lager veldig markant smak 🙂

 7. Hei! Denne oppskriften vil jeg prøve, synes godt brød er vanskeligst å få til. Er ny med cøliaki. Er maismel det samme som maisenna?

  1. Hei, så hyggelig!
   Maisenna er maisstivelse så viktig at du kjøre den som heter maismel – Du finner den på meny, store Kiwi og Coop 🙂

 8. Har bakt disse i 2 år nå og alle spør etter oppskrift. De er perfekt for meg, da de ikke inneholder hvetestivelse heller, som jeg reagerer på. (En del glutenfri produkter I Norge inneholder desverre det) Jeg bruker også denne deigen til pizzabunn og er elsket både av barn og voksne. Da for steker jeg bunnen i 5-6 min før fyll. Steketiden blitt totalt lavere pga tynnere leiv.

Legg inn en kommentar