Fjerde søndag i advent, få dager igjen til jul og ikke minst til juleferie. Det betyr mange anledninger for hjemmebakt brød. Kanskje skal du ha julelunsj selv? Da anbefaler jeg å bake en av oppskriftene på rundstykker på bloggen eller dette deilige grove glutenfrie brødet. Det er bakt med bokhvete og havre. To sunne glutenfrie melsorter som gir god smak. Deigen er såpass god å jobbe med at du ikke trenger brødform, men bruk det gjerne om du ønsker den klassiske formen på brødet. Her har jeg formet deigen rund og lagd fire snitt i overflaten for et rustikt utseende.
For deilig glutenfritt brød trenger du:
- 80 g bokhvetemel
- 125 g glutenfritt havremel*
- 80 g rismel
- 50 g maismel
- 75 g solsikkekjerner
- 2 ss fiberhusk (20 g)
- 5 g tørrgjær (2,5 ts)
- 1 ts salt
- 1,5 ts bakepulver
- 1 liten ts flytende honning
- 5 dl kaldt vann (500 gram)
*glutenfrie havregryn malt til mel i foodprocessor.
Slik gjør du
1. Bland sammen de tørre ingrediensene. Tilsett honning og vannet litt etter litt. Når alt er godt blandet elter du deigen i 5-10 minutter i kjøkkenmaskin med k-spade. Samle deigen sammmen ved hjelp av en slikkepott og la heve tildekket i 1,5 time.
2. Stek stekeovnen på 200 grader. Ta olje på benkeplaten og på hendene. Kna deigen og form den rund (eller legg i brødform). Strø havregryn over og lag fire snitt i toppen.
3. Stek brødet på nederste rille i ca 40 minutter til det har fått fin farge og er gjennomstekt. Legg over på rist og vent til det er avkjølt før du skjærer i det.
Frys gjerne brødet du ikke spiser. Velbekomme.