Søt bakst

SARAH BERNARD

Annonse kokebok jul_oppskrifter_FINAL

I går koste vi oss med Sarah Bernard. En deilig kake som hører julen til og som (heldig for oss) er naturlig glutenfri. Kaken har mandelbunn, som smaker ganske så likt som kransekake. Bunnen toppes med sjokoladesmørkrem og over der igjen et lokk av mørk sjokolade. Jepp, det er like godt som det høres ut.

Sarah Bernard var opprinnelig en fransk skuespillerinne. En av de største sies det. Allikevel, ikke verst å få en kake oppkalt etter seg.

Oppskriften er til en liten langpanne (ca. 20×30 cm). Men du kan gjerne fryse kaken, så alternativt kan du doble oppskriften og bake den i en stor langpanne. Skjær da kaken i stykker før du legger den i fryseren. Ganske praktisk om du får besøk, da den tiner raskt…Altså, om du er typen som kan ha kake i fryseren uten å spise den opp med en gang.

Oppskriften gir ca. 15 kakestykker.

Du trenger:

Kakebunn

 • 270 g mandler, malte *
 •  240 g sukker
 • 2 ts bakepulver
 • 4 eggehviter (spar eggeplommene i en annen bolle)
 • 1 liten klype salt

* Har du ikke mulighet til å male mandlene så får du kjøpt mandelmel på velassorterte butikker.

Sjokoladekrem

 • 170 g smør, mykt / romtemperert
 • 130 g melis
 • 4 eggeplommer
 • 1,5 ss kakao
 • 1,5 ts vaniljesukker (ekte)

Sjokoladelokk

 • 150 g kokesjokolade (60-70%)
 • 1,5 ss smør

Slik gjør du

Kakebunnen

1. Sett ovnen på 175 grader (over- og undervarme). Mal mandlene i en foodprocessor eller lignende. Bland sammen med bakepulver.

2. Skill plommen fra eggehviten. Ha eggehviten i bakebollen og spar eggeplommene i en annen bolle. Visp eggehvitene først på middels hastighet og tilsett så sukkeret litt etter litt. Øk så hastigheten og pisk til stiv marengs.

3. Vend de malte nøttene inn i marengsen ved hjelp av en slikkepott (jo mindre du rører jo bedre). Fordel så marengsen i en bakepapirkledd liten langpanne (ca. 20×30 cm), så jevnt du bare kan. Stek på midterste rille i ovnen i ca. 20 minutter. La kakebunnen avkjøles i langpannen.

Sjokoladekrem

4. Visp det romtempererte smøret sammen med melis, bakekakao og vaniljesukker til det er lyst og luftig. Tilsett så eggeplommene.

5. Fordel sjokoladekremen over den avkjølte kakebunnen. Det er viktig at du fordeler laget med så jevnt du bare kan. Dekk formen med plastfolie og sett inn i kjøleskapet. La stå til smørkremen har stivnet (det tar ca. 1-2 timer).

Sjokoladelokk

6. Grovhakk sjokoladen. Smelt så smøret over middels varme. Når smøret har smeltet skrur du av platen og tilsetter sjokoladen. Fordel sjokoladen over kaken og lag et pent mønster i sjokoladen ved bruk av en gaffel. Sett tilbake inn i kjøleskapet til sjokoladen har stivnet. La stå over natten, da blir den aller best.

Jeg pleier å finskjære kantene før jeg serverer. Dette er mektige saker, så skjær gjerne i små firkanter og server med nytraktet kaffe. Kos deg 🙂

Legg inn en kommentar