Søt bakst

GLUTENFRI SJOKOLADEFONDANT

Kanskje den beste desserten som finnes og trolig en av de mest populære på restaurant? Jeg kan glede deg med at sjokoladefondant smaker aldeles nydelig som glutenfri, i hvert fall hvis du følger denne oppskriften.

Det som gjør sjokoladefondant litt utfordrende er den hårfine balansen når det kommer til steketid. Steker du for lenge blir det plutselig litt kompakte muffins du har bakt… Derfor er jeg alltid veldig nøye med at hver form rommer akkurat  like mye deig også teststeker jeg en først. Alle ovner er forskjellige og sannsynligheten for at formene dine er en annen størrelse enn mine er stor. Derfor kan jeg bare gi deg en cirka tid. Du må selv prøve ut hva den gyllne tiden for en perfekt glutenfri sjokoladefondant er hos deg.

Du kan velge om du vil servere disse glutenfrie sjokoladefondantene i formen eller veltet ut på en tallerken slik man får på restaurant. Ønsker du å servere uten form, så må du sikre at formen er godt smurt. Jeg klipper alltid til bakepapir som jeg legger i bunden av formen. En liten runding som passer nedi. Da er jeg helt safe og vet at fondanten ikke vil bli ødelagt når jeg snur den oppned på tallerkenen.

Jeg lager alltid disse glutenfrie sjokoladefondantene tidligere på dagen når jeg skal ha gjester, også lar jeg de stå på kjøkkenbenken med plast over. Da har jeg en mindre ting å tenke på. Sjokoladefondantene skal jo uansett stekes rett før servering. 

Oppskriften gir 6 glutenfrie sjokoladefondant.

Det er enkelt å gjøre oppskriften laktosefri eller melkefri. Se nederst i innlegget.

Du trenger

 • 125 gram smør
 • 125 gram sukker
 • 150 gram sjokolade med 70% kakaoinnhold, hakket
 • 75 gram fint glutenfritt mel*
 • 2 ts vaniljesukker
 • 2 klyper havsalt
 • 4 egg (medium str)

Til servering

 • Pasjonsfrukt eller friske bær
 • Pasjonsfruktsorbet eller vaniljeis
 • Melis til å drysse over (om du vil) 

Utstyr

 • 6 ildfaste former (små kaffekopper kan også brukes, men da anbefaler jeg at du serverer fondanten i koppen)

* Jeg bruker TORO glutenfri fin kakemiks

Slik gjør du

1. Hakk sjokoladen. Smelt smør og sukker i en kjele over lav varme. Ta kjelen av platen og tilsett sjokoladen. La smelte under forsiktig omrøring. 

2. Bland sammen det tørre og sikt i deigen. Rør inn. Bland tilslutt inn eggene, et og et om gangen.

3. Ta frem 6 ildfaste former. Smør formene godt. Dersom du skal servere sjokoladefondantene uten formene er det lurt å klippe til bakepapir og legge i bunnen av hver form.

Fordel deigen i formene. Bruk gjerne en vekt, så sikrer du at alle seks blir perfekte. Det skal være ca 110 gram i hver form.


La fondantene stå på benken med plast over til de skal stekes og serveres. 

4. Rett før servering setter du ovnen på 200 grader. Stek sjokoladefondantene midt i ovnen i 8-10 min. Sjokoladefondantene er ferdig når de er faste i kanten og “skjelver” i midten. -Følg godt med. 


Slik ser en ferdig fondant ut.

Teststek gjerne en først så er du helt sikker på tiden. 

5. Server i formen eller skjær forsiktig rundt kanten av formen og snu den ned på tallerkenen. Vent noen minutter før du løfter av formen, så fondaten får satt seg. 

6. Gi sjokoladefondantene et lite melisdryss, og server umiddelbart med is og pasjonsfrukt eller bær.

Allergiinfo

Er du allergisk mot melk eller laktose så bruker du margarin uten melk, sjokolade uten melk (feks den fra Odense) og sorbet. 

Følg bloggen på instagram her.

**Inspirasjon til oppskriften er hentet fra Trines matblogg. Jeg har gjort noen justeringer og selvfølgelig gjort oppskriften glutenfri.**

3 kommentarer om “GLUTENFRI SJOKOLADEFONDANT

 1. Takk for en fin oppskrift. Jeg har kun en kommentar. Mengden tilsvarer ikke seks porsjoner á 110 gram, til tross for at jeg har vært pinlig nøyaktig på mål. Jeg fikk 4,5 porsjoner. Ellers var den strålende 🙂

  1. Hei, hyggelig at likte de. Så rart at du ikke fikk samme vekt. Jeg har laget disse mange ganger og måler da opp 110 g røre i hver skål 😊

 2. Jeg fikk 6 skåler på 110 gram hver, akkurat 🙂 Hun ovenfor må ha gjort noe feil i oppskriften 😮 eventuelt ha feil med vekten

Legg inn en kommentar