Du sitter på en cafe og skal kose deg med en kopp kaffe. Kanskje er du i Italia (en tid før korona), kanskje er du på en italiensk restaurant. Dere har spist en god middag, og du orker ikke dessert – det var uansett ikke så mye du kunne velge som fristet. Dere tar to kaffe. Ikke lenge etter kommer servitøren med kaffen. På kaffeskålen ligger en biscotti. Den lukter av sitron, friskt og søtt på samme tid. Du vet du ikke kan spise den, den inneholder selvfølgelig gluten. Æsj tenker du, en biscotti hadde vært en perfekt avslutning på måltidet.
Der har du meg – ved mange anledninger, derfor måtte jeg selvfølgelig utvikle en oppskrift på biscotti. For hvordan var det egentlig den smakte igjen – det er lenge siden jeg har spist biscotti nå, men gjensynsgleden er det ikke noe å si på 🙂 Inspirasjon til oppskriften er hentet fra Trines matblogg – for er det en ting som er sikkert, så er det at den dama kan biscotti.
Lag gjerne dobbelporsjon, og ta med deg til kaffen neste gang dere skal ut å spise på italiensk restaurant – jeg tipper din glutenfri biscotti er veldig mye bedre enn den de andre får servert; så kanskje du bør ha med to 🙂
For deilige glutenfri biscotti trenger du
- 125 g mandler, grovt hakket
- 125 g sukker
- 2 egg (M/L), delt i eggeplomme og eggehvite
- 1 klype salt
- 1 ts vaniljesukker
- 1 sitron, kun skallet (helst økologisk)
- 200 g glutenfritt fint mel*
- 1 ts bakepulver
*Jeg bruker melet som heter TORO Fri Glutenfri Fin Kakemiks.
Slik gjør du
1. Sett ovnen på 175 grader over- og undervarme. Skill eggene i eggeplomme og eggehvite.
2. Rist mandlene lett i stekepannen på medium varme, la avkjøles før du hakker de i mindre biter.
3. Pisk eggehviter med en klype salt i miksmaster til den er stiv. Mens miksmasteren går har du eggeplommer over i en liten bakebolle, sammen med sukker og vaniljesukker. Pisk sammen til fargen lysner.
4. Vend de stive eggehvitene forsiktig inn og tilsett så mandlene og revet sitronskall (det er viktig når du river sitronskallet at du kun tar det gulet. Det hvite smaker beskt = ikke godt).
5. Tilsett mel og bakepulver og bland deigen forsiktig sammen.
6. Ha bittelitt mel på benkeplaten og kna deigen sammen. Fortsett å tilsette litt deig til den slipper bordplaten. Del deigen i 2 deler. Rull den ene deigen til en tykk pølse som er like lang som kortsiden på stekepannen. Trykk forsiktig ut (de skal ha litt høyde, så ikke trykk de altfor tynne (se bilde).
7. Stek emnene i ca 25 minutter. Obs. De må skjæres opp med en gang de kommer ut av ovnen (og enda er myke), så flytt de over på en stor trefjøl el. og skjær de på skrå i ca 1,5 cm brede skiver (du avgjør her hvor tykke biscotti du ønsker). Det er viktig at du har en skarp kniv og skjærer rett ned (altså ikke bortover, for da vil biscottien dele seg). Flytt forsiktig over på en rist og avkjøl.
Er de ikke harde nok så steker du de litt i ovnen på stekeplaten. Det holder med et par minutter.
Biscottiene holder seg lenge i en lufttett boks.
Følg glutenfrihet på instagram her:
Skal det ikke være noe smør/margarin i disse?
Nops 🙂
Hvor mye salt bruker du?
Hei, en liten klype sammen med eggehvitene, det gjør de enklere å vispe opp 🙂