En av de mindre attraktive matvarene hos oss er brune bananer. Det er alltid de harde bananene som går først. De som har fått brune flekker blir liggende. Men så er det jo sånn at de med brune flekker er perfekte til bakst. De er myke, naturlig søte og gir en fantastisk saftighet til bakverket. Og jo brunere jo søtere.
Vi koser oss derfor ofte med bananbrød i ukedagene. Den er perfekt til en kopp te når søt suget melder seg på kveldstid, og er en fest i matpakken.
Bananbrødet er bakt med havregryn, mandelmel og kun søtning fra bananene. Det er deretter toppet med eple og valnøtter. Ferdig stekt er det skikkelig saftig og holder seg saftig og godt mange dager i kjøleskapet. Det er bare utrolig godt til kaffen, sunt og smakfullt.
Fordi det ikke er tilsatt sukker i denne oppskriften bør bananene være godt modne og myke, med brune prikker. Om du vil gjøre det litt søtere kan du selvfølgelig bruke honning, hakket sjokolade el. Jeg baker dette uten søtning og synes det er knallgodt.
Det er enkelt å gjøre oppskriften laktose- eller melkefri, se nederst i innlegget.
Så over til dette deilige glutenfrie bananbrødet.
Du trenger
- 125 g GF havregryn
- 100 g mandelmel*
- 1 toppet ss nøytral olje eller kokosolje
- 1,5 ts kanel
- 1,5 ts kardemomme
- 1,5 ts bakepulver
- 1 ts vaniljepulver
- 300 g brune bananer (ca. 3 stk)
- 1/2 ts salt
- 60 g melk
- 3 egg (M)
Fordeles over:
- 1 eple (som er søt på smak)
- 50 g valnøtter
- Litt kanel
*Jeg kjøper mandelmel på COOP mega eller grønnsaksbutikker.
Utstyr
- Blender, stavmikser eller foodprocessor.
- Brødform ca 25 cm lang.
Slik gjør du
1. Sett ovnen på 170 grader (over- og undervarme).
2. Ha alle ingrediensene, unntatt epler og valnøtter i blenderen eller en bakebolle (om du bruker stavmikser). Kjør røren glatt. Den skal være ordentlig tykk.
3. Smør brødformen med litt nøytral olje og legg bakepapir i bunnen. Fordel deigen i formen.
Skrell av skallet på eplet og del i tynne staver. Ha valnøttene over i en pose og slå de med en kjevle eller lignende (eller skjær de i mindre biter). Ha eplebitene over og trykk litt ned før du fordeler valnøttene jevnt over. Dryss over litt kanel helt til slutt.
Stek på nest nederste rille i ovnen i ca. 45 minutter. (Bruker du en stor brødform må du kutte ned på tiden).
4. La bananbrødet hvile litt i formen. Skjær rundt kanten og velt ut. La avkjøles videre på rist. Bananbrødet vil sette seg når det blir avkjølt.
Oppbevar bananbrødet i kjøleskapet. Det holder seg saftig og godt i flere dager.
Allergiinfo
Ved laktoseintoleranse bruker du laktosefri melk. Ved melkeallergi bruker du soyamelk eller glutenfri havremelk.