Et deilig grovt glutenfritt langpannebrød dette, perfekt på frokostbordet eller som tilbehør til suppe eller salater.
Det er enkelt å gjøre brødet melkefritt eller laktosefritt, se nederst i innlegget.
Brødet er bakt med yoghurt, rene glutenfrie melsorter, frø og kjerner. Yoghurten gir skikkelig god og fyldig smak til brødet. Rett før steking er brødet dekket med frøtopping etter inspirasjon fra bloggen “godt for magen“. Frøene gjør brødet ekstra fiberrikt og sunt, og gir en deilig knasende skorpe.
Dersom du ønsker et brød uten kjerner kan du kjøre disse i en kjøkkenmaskin med knivblader eller en blender før du tilsetter de i deigen, også dropper du frøblandingen (dryss heller litt mel over rett før steking).
Dette er et grovt, sunt, mykt og saftig glutenfritt langpannebrød som jeg er sikker på vil falle i smake.
Langpanne-form: 30×37 cm. Obs. Er formen din mye større bør du ikke trykke deigen helt ut; for da blir nok brødet for tynt.
Du trenger:
- 100 g rismel
- 150 g maismel
- 200 g bokhvetemel
- 200 g glutenfri havregryn
- 20 g fiberhusk
- 100 g solsikkekjerner
- 50 g sesamfrø
- 5 g tørrgjær
- 2 ts flytende honning
- 1,5 ts salt
- 550 g vann, kaldt
- 300 g yoghurt naturell
Frøtopping (kan sløyfes)
- 3 dl frø etter ønske (feks linfrø, solsikkekjerner, sesamfrø og gresskarkjerner)
Slik gjør du
1. Mål opp alle de tørre ingrediensene i bakebollen til kjøkkenmaskinen og rør sammen.
2. Bland sammen yoghurt, vann og honning. Bruk K-spaden på kjøkkenmaskinen og la den gå på sakte fart mens du tilsetter væsken litt etter litt. (Når alt er blandet sammen kan det være lurt å sjekke at det ikke har festet seg mel i bunnen av bakebollen).
Elt deigen i 10 minutter på medium hastighet. Samle deigen i bakebollen med en slikkepott og sett til heving på kjøkkenbenken i 1,5 – 2 timer.3. Bland sammen frøene til toppingen og dekk de med vann. La ligge i bløt mens deigen hever.
4. Når deigen er ferdig knar du den ved hjelp av en slikkepott. Hell den så rett i en bakepapirkledd langpanne på ca 30×37. Fukt hendene og trykk deigen utover. Dekk så med plastfolie og sett til heving i ca 1 time.Når brødet er ferdig hevet skrur du ovnen på 210 grader, (over- og undervarme) og heller frøblandingen over i en sil. La de stå å renne av mens ovnen blir varm.
Når ovnen er varm fordeler du frøene over. Stek langpannebrødet på nest nederste rille i ca. 30 minutter.
6. Brødet er ferdig når det har fått en fin og gyllen farge. La avkjøles i pannen i ca. 20 minutter før du flytter det over på rist.
Brødet holder seg godt noen dager på kjøkkenbenken men kan også fryses. Jeg pleier å skjære de i lange rader (som du ser av bildet), som jeg fryser. Så tar jeg opp det antallet rader jeg ønsker.
Allergiinfo
For et laktosefritt brød bruker du laktosefri yoghurt naturell. For et melkefritt brød bruker du feks soyayoghurt naturell.
Dette såg skikkelig bra ut og må prøves😀 har du prøvd eltefritt langpannebrød? Jeg er dårlig på baking så jeg er glad jeg fant bloggen din. De fleste ferdigblandinger jeg har prøvd lukter rart og jeg synes brødene blir litt «gummiballer» jeg har et spørsmål, bruker du xantangummi i noen av baksten din ? Jeg fikk en pose men vet ikke helt hvordan jeg skal bruke den.
Hei, eltefritt blir ekstra godt om du steker det i en jerngryte, så alle eltefrie brød oppskrifter her på bloggen er runde grytebrød. Men, du kan så absolutt steke det i en langpanne om du foretrekker det såfremt deigen er stor nok.
Ingen av oppskriftene mine inneholder xantangum. Dette er et karbohydrat laget av sukker fra mais eller soya. Sukkeret tilsettes en spesiell type bakterier slik at det begynner å gjære og får deretter en geleaktig konsistens, som igjen tørkes og males til pulver. Det er to grunner til at jeg ikke bruker dette, først og fremst så er det ikke nødvendig da fiberhusk gjør en utmerket jobb alene og for det andre er det vanskelig å få tak i. Jeg prøver så godt det lar seg gjøre å kun bruke ingredienser man får tak i 🙂
Takk for svar, skal prøve meg på dette langpannebrødet, jeg var å kjøpte alle melsortene i dag men såg de hadde både hvitt rismel og mel av grov ris. Tok en av hver, men blir det det samme eller foretrekker du å bruke det hvite ?
Hei, det blir det samme hvilket du bruker smaksmessig 🙂
Hei, dette høres saftig og godt ut, skal prøves. Ønsker å unngå solsikkekjerner, er det noe det kan erstattes med?
Hei, Du kan erstatte de med hel bokhvete 🙂
Lett å lage og smaker skikkelig godt, det er en god kombo. Etter litt over 1 år med cøliaki og diverse mislykkete forsøk på å få sving på brødbakst så var dette en opptur
Så hyggelig å høre 😀
Hei 🙂
Må man bruke yoghurt naturell, eller kan andre yoghurter funke fint? F.eks naturlig kokos yoghurt?
Hei, det kan du fint gjøre, men vær obs på smaken. Er det en markant smak på yoghurten vil jo den gi smak til brødet 🙂