Her kommer en oppskrift til på glutenfri sjokoladekake i langpanne. Denne oppskriften er spesielt dedikert til alle dere som baker langpannekaken jeg allerede har på bloggen, og som ønsker en å variere med.
Oppskriften på glutenfri sjokoladekake langpanne er en av de aller mest populære. Og det er jammen ikke rart. Men, her får dere altså en til, inspirert av sjokoladekaker bakt med kefir, og med sjokoladesmørkrem. Veldig spent på hvilken dere liker best:-) Den største forskjellen på de to kakene er at denne er litt større (den passer til langpannen som følger med ovnen), og den har sjokoladesmørkrem. Jeg husker fortsatt første gangen jeg fikk servert en sjokoladekake med sjokoladesmørkrem. Det var uten tvil den beste kaken jeg noen gang hadde smakt. Denne oppskriften er også enklere å gjøre melkefri i tillegg til glutenfri. Kaken smaker deilig av sjokolade, er myk og saftig. En skikkelig god sjokoladekake rett og slett.
Det er enkelt å gjøre kaken laktosefri eller melkefri. Se under ingredienslisten for hvilke erstatningsprodukter jeg anbefaler.
Kakeform: Oppskriften er beregnet på en stor langpanne, altså den som følger med ovnen; ca. 30×40. Hvis du ønsker å bake en liten langpanne (20×30), så halverer du oppskriften.
Du trenger:
- 250 g smør, smeltet**
- 4 egg (S/M)
- 500 g sukker
- 60 g bakekakao
- 1 ss vaniljesukker
- 2,5 ts natron
- 345 g glutenfritt mel*
- 400 g yoghurt**
- 300 g vann
- 1/2 ts salt
* Jeg bruker TORO Glutenfri fin kakemiks, mengden tilsvarer en hel pose.
Glasur:
- 200 g smør, mykt eller romtemp.**
- 1 pakke melis (500 g)
- 50 g bakekakao (6 ss)
- 6 ss kaffe (evt. melk), avkjølt
- 1 ss vaniljesukker
- 2 gode klyper havsalt
- Pynt ettet ønske
**Ved laktoseintoleranse bruker du laktosefritt smør, og laktosefri yoghurt naturell. Ved melkeallergi bruker du melkefri margarin og melkefri yoghurt uten sukker (feks soyabasert).
Slik gjør du:
1. Sett ovnen på 160 grader (over- og undervarme). Smelt smøret og sett til avkjøling.
2. Pisk egg og sukker godt sammen til den blir tykk og lysere i fargen (et par minutter hard pisking med håndvisp gjør susen).
3. Visp inn yoghurten. Mål opp de tørre ingrediensene, bland sammen og sikt de før du visper de inn. Ha i vann og smøret helt tilslutt. Visp til du har en jevn og klumpfri deig, (men ikke mer enn nødvendig). Deigen er veldig tynn – det er helt riktig.
4. Fordel deigen i en bakepapirkledd langpanne. Stek kaken på nest nederste rille i 25-30 minutter. Den er ferdig når baksiden av en fyrstikk kommer ut uten deig.
TIPS Det aller beste trikset for en saftig kake er å ta den ut akkurat når den har stivnet, så følg godt med mot slutten av steketiden.
OBS! Bruker du en mindre form trenger kaken lenger tid i ovnen. Sjekk derfor alltid at kaken er gjennomstekt ved bruk av baksiden av en fyrstikk el.
Avkjøl kaken i formen, før du velter den ut av formen og over på en rist. Fjern bakepapiret og la avkjøles.
Glasur
6. Bland sammen melis, bakekakao og vaniljesukker. Pisk så inn det myke smøret til blandingen korner seg. Tilsett en og en spiseskje med avkjølt kaffe til du har ønsket konsistens – smak til så du får ønsket smak. Bruk evt litt vann om kaffesmaken blir for fremtredende. Visp så glasuren til ønsket luftighet.
Sjokoladesmørkremen skal være myk, tykk og luftig.
7. Fordel glasuren i et jevnt lag over kaken og pynt så etter ønske.
Kaken holder seg myk og god til dagen etter. Pakk den inn i plast og sett den i kjøleskapet så fort den er avkjølt. Og la den stå litt på kjøkkenbenken før den serveres.
Allergiinfo
**Ved laktoseintoleranse bruker du laktosefritt smør, og laktosefri yoghurt naturell. Ved melkeallergi bruker du melkefri margarin og melkefri yoghurt uten sukker (feks soyabasert).
Hvor holdbar er kaken? Kan den lages dagen før?
Yes! Pakk den inn i plast og sett den i kjøleskapet så fort den er avkjølt. Og la den stå litt på kjøkkenbenken før den serveres.
Hei! Må man bruke natron i kaken? Vet du om det fungerer uten?
Du kan bytte det ut med bakepulver, lik mengde. Men, min erfaring er at kaken blir luftigere med natron 🙂
Oki 😀 Takk for svar 🙂
Hei, vet du om dette er en kake som kan brukes til og dele,fylle og bygges i høyde?:)
Hei, jeg har en oppskrift på sjokoladekake i to lag 🙂 søk opp på bloggen. Ikke testet å dele denne.