Grov bakst

GLUTENFRITT GRYTEBRØD, MED QUINOA OG CHIA

Dette gode glutenfrie brødet er en av mange oppskrifter på eltefritt “grytebrød” her på bloggen. Fordi det stekes i en stor jerngryte i ovnen får det en skikkelig god skorpe. Kanskje noe å prøve til helgen? Hvis du rører deigen sammen kvelden før har du nybakt deilig brød til lunsj.

Alle oppskriftene mine på eltefritt finner du her.

Oppskriften gir et stort glutenfritt grytebrød, bakt med sunne glutenfrie melsorter. Og resultatet, det blir så utrolig godt!!

Brødet inneholder chiafrø. Chiafrø har et høyt innhold av næringsstoffer og karakteriseres som «supermat». I tillegg gir super-frøene saftig bakst fordi frøene absorberer mye veske; og ingenting er vel bedre enn det.

Får du ikke tak i quinoa-mel kan du bytte det ut med maismel. Det blir minst like godt 🙂

Brødet er ganske stort, så du trenger en medium stor jerngryte. Min er 23 cm i diameter.

Du trenger

 • 200 g glutenfri havregryn
 • 220 g bokhvetemel + litt til utbaking
 • 100 g rismel
 • 75 g quinoamel *
 • 50 g chiafrø
 • 50 g solsikkekjerner + til pynt
 • 20 g  fiberhusk
 • 2/3 ts tørrgjær
 • 2 ts salt
 • 1 toppet ts honning
 • 9-10 dl vann, romteperert**

*Får du ikke tak i quinoa-mel kan du bytte det ut med maismel. **Om du ønsker brødet mere fast og mindre klissete så bruker du 9 dl vann.

Utstyr

 • Medium jerngryte med lokk

Slik gjør du

Kvelden før:

1. Mål opp og bland sammen alle de tørre ingrediensene i en stor bakebolle. Tilsett vannet litt etter litt (romtemperert, altså ca 20 grader), og bland sammen med en slikkepott. Pass på at det ikke er klumper i deigen eller mel i bunnen av bakebollen. Dekk med plastfolie og sett til heving på kjøkkenbenken i 10 timer eller lenger.

Morgenen etter:

2. Sett ovnen på 250 grader og sett inn jerngryten på nederste rille.

3. Elt deigen i bakebollen ved bruk av en slikkepott. Deigen skal nå være litt klissete men samlet. Ha godt med mel på benken (bokhvetemel eller jyttemel om du har det) og velt deigen ut. Kna og brett deigen ved hjelp av en slikkepott. Fortsett å kna inn mel til deigen ikke klisser.

Form deigen til en ball og dryss mel over. La hvile til gryten er glovarm.

4. Etter at ovnen er blitt varm og jerngryten har stått i 15 minutter i glo-varm ovn, legger du brødet i gryten og setter på lokket. (Hvis brødet er litt for stort for gryten kan du brette det og legge det med skjøten ned).

Sett gryten tilbake nederst i ovnen og senk temperaturen til 225 grader. Stek brødet med lokket på i 30 minutter. Ta så av lokket og stek videre i 30-45 minutter til du har en mørk brun og ordentlig hard skorpe. Stek heller for lenge enn for kort. (Steker du det for kort blir brødet rått og deigete). Total steketid er altså 60-75 minutter.

5. La brødet avkjøles på rist. Vent med å skjære i brødet til det er helt avkjølt.

Baketips

Brødet kan fryses.

11 kommentarer om “GLUTENFRITT GRYTEBRØD, MED QUINOA OG CHIA

 1. Hei igjen 😎 Går det bra å bytte ut noe av det grove/fiber til fordel for rismel og evt noe annet som gjør brødet finere. Og da må vel væskemengde reguleres noe? Gleder meg til å steke, og smake dette i morgen. Men jeg tåler ikke så bra grove brød i lengden.
  Mvh Windi.

 2. Hei! Jeg har en stor jerngryte (ca 26 cm i diameter). Er det noen av oppskriftene som kan benyttes? Jeg er helt fersk når det gjelder å bake glutenfritt..Mvh Jannicke Rjanni

  1. Hei 🙂 Da kan du bruke oppskriftene som har totalt 600 gram mel (om du summerer alle meltypene). Det viktigste for å lykkes med eltefritt er at du elter deigen godt på benkeplaten etter den har hevet og tilsetter litt og litt mel til den enkelt kan formes til en ball (deigen skal ikke være klissete). Lykke til 🙂

 3. Fantastisk god oppskrift! Det smaker som et “vanlig” ekstra godt brød! Og er sååååå enkelt å lage! Jeg erstatter bare noe av bokhvetemelet med annet mel, siden datteren min er ikke så glad i den smaken. Livet vårt uten gluten har blitt mye bedre etter at jeg oppdaget glutenfrihet.no. Hjertelig takk!!

 4. Smaker fantastisk godt og nesten identisk som vanlig brød.
  Første gang jeg bakte det i dag og lurer på om det skal være litt klissete i midten etter full steketid og avkjøling? Eller skal det være helt tørt, så det Ikke sitter igjen noe på brødkniven? Trenger jeg eventuelt mer steketid med lokk/uten lokk + mer mel eller mindre vann? Tusen takk alle hjelp og nydelige brød oppskrifter 😍

  1. Hei, om det er for klissete så må du kna inn mer mel før du steker. Deigen skal ikke klisse når du knar den så det skal tilsettes en del mel da. Oppbevar i et håndkle og ikke i plast. Ved å oppbevare det i plast blir det nemlig klissete.
   Veldig hyggelig at brødet falt i smak 🙂

 5. Dette var utrolig godt! Takk for enkel og super oppskrift. Mannen min syntes det så ut som et “vanlig” brød 🙂

Legg inn en kommentar