Naturlig søte, naturlig sunne, naturlig gode. Disse glutenfrie energikulene, eller sjokoladebollene som de også kalles er perfekte når søtsuget melder seg eller når du er på farten – det er jo som kjent ikke alltid så lett å få tak i sunne glutenfrie alternativer når sulten melder seg.
De inneholder ikke sukker, kun dadler. Nå får du kjøpt dadler i mange matvarebutikker. Jeg kjøpte de i løsvekt på kiwi, de lå sammen med frukten. Dadler er brune, runde og skrukkete; et saftig bær med seigt, klebrig fruktkjøtt og med ett stort spisst frø i midten av bæret. Dadler er en kilde til mineralene magnesium og kalium. De er energirike og i tillegg en veldig god kilde til kostfiber – som gjør dem perfekte som et mellommåltid hvis du trenger litt ekstra energi. Kostfiberet bidrar til en god fordøyelse, og det sier vi med allergier ikke nei takk til:)
TIPS! Her har jeg formet de til kuler, men et lurt triks er å trykke deigen ut i en liten ildfast form – mindre gris og mye raskere (den jeg har er 15×15. Trykk på linken for å se hvilken form jeg har fra IKEA). Dryss litt kokos i bunnen av formen før du trykker deigen ut og ha kokos over deigen. Sett den så inn i kjøleskapet. Når den har stivnet skjærer du rundt kanten og vipper den ut, før du skjærer den i firkanter. Voila 🙂
Oppskriften gir 12 – 15 glutenfrie energikuler eller sjokoladekuler om du vil.
Du trenger
- 75 g kokosmasse
- 12 – 14 dadler uten sten, bløtlagt*
- 3 ss bakekakao
- 50 g glutenfri havregryn
- 2 ss kokosolje
- 1 ts vaniljesukker
- 2 klyper havsalt
- 1 ss kaffe (kan sløyfes)
- Kokos til å rulle i
*12 store eller 14 små. Jo mer dadler jo saftigere/klebrige blir ernergikulene.
Slik gjør du
1. Skyll dadlene og legg de så i varmt vann i minimum 30 minutter – til de er myke. Er dadlene harde trenger de lenger tid. Ta ut steinen.
2. Ha kokosmasse i blenderen eller bruk stavmikser, og kjør til til mel. Sett til side.
3. Tilsett alle de andre ingrediensene og kjør til alt er godt blandet. La gå på full styrke i en god stund til den er blitt til en fast masse.
Er deigen for tykk sper du med litt vann eller kaffe. 1 ss av gangen, så de ikke blir for bløte.
4. Form til kuler etter ønsket størrelse og rull i kokos. Sett de så i kjøleskapet, da vil de stivne.
Oppbevar energikulene i kjøleskapet og nyt når søtsuget melder sin ankomst eller energien stuper. De holder seg gode lenge, men de forsvinner nok lenge før det.