Søt bakst

GLUTENFRIE ENERGIKULER

Naturlig søte, naturlig sunne, naturlig gode. Disse glutenfrie energikulene, eller sjokoladebollene som de også kalles er perfekte når søtsuget melder seg eller når du er på farten – det er jo som kjent ikke alltid så lett å få tak i sunne glutenfrie alternativer når sulten melder seg.

De inneholder ikke sukker, kun dadler. Nå får du kjøpt dadler i mange matvarebutikker. Jeg kjøpte de i løsvekt på kiwi, de lå sammen med frukten. Dadler er brune, runde og skrukkete; et saftig bær med seigt, klebrig fruktkjøtt og med ett stort spisst frø i midten av bæret. Dadler er en kilde til mineralene magnesium og kalium. De er energirike og i tillegg en veldig god kilde til kostfiber – som gjør dem perfekte som et mellommåltid hvis du trenger litt ekstra energi. Kostfiberet bidrar til en god fordøyelse, og det sier vi med allergier ikke nei takk til:)

TIPS! Her har jeg formet de til kuler, men et lurt triks er å trykke deigen ut i en liten ildfast form – mindre gris og mye raskere (den jeg har er 15×15. Trykk på linken for å se hvilken form jeg har fra IKEA). Dryss litt kokos i bunnen av formen før du trykker deigen ut og ha kokos over deigen. Sett den så inn i kjøleskapet. Når den har stivnet skjærer du rundt kanten og vipper den ut, før du skjærer den i firkanter. Voila 🙂

Oppskriften  gir 12 – 15 glutenfrie energikuler eller sjokoladekuler om du vil.

Du trenger

  • 75 g kokosmasse
  • 12 – 14 dadler uten sten, bløtlagt*
  • 3 ss bakekakao
  • 50 g glutenfri havregryn
  • 2 ss kokosolje
  • 1 ts vaniljesukker
  • 2 klyper havsalt
  • 1 ss kaffe (kan sløyfes)
  • Kokos til å rulle i

*12 store eller 14 små. Jo mer dadler jo saftigere/klebrige blir ernergikulene.

Slik gjør du

1. Skyll dadlene og legg de så i varmt vann i minimum 30 minutter – til de er myke. Er dadlene harde trenger de lenger tid. Ta ut steinen.

2. Ha kokosmasse i blenderen eller bruk stavmikser, og kjør til til mel. Sett til side.

3. Tilsett alle de andre ingrediensene og kjør til alt er godt blandet. La gå på full styrke i en god stund til den er blitt til en fast masse.

Er deigen for tykk sper du med litt vann eller kaffe. 1 ss av gangen, så de ikke blir for bløte.

4. Form til kuler etter ønsket størrelse og rull i kokos. Sett de så i kjøleskapet, da vil de stivne.

Oppbevar energikulene i kjøleskapet og nyt når søtsuget melder sin ankomst eller energien stuper. De holder seg gode lenge, men de forsvinner nok lenge før det.

Legg inn en kommentar